متوسلیان - 16/3/61
مسؤول واحد اطلاعات - عملیات تیپ 27 مىگوید:
«... بعد از ابلاغ فرمان حاج احمد به ما، برگشتیم شلمچه و شروع كردیم به شناسایى منطقه. مطابق رهنمودهاى حاجى، تا پاسگاه شلمچه و حتى حوالى كانال پرورش ماهى در داخل خاك عراق را خیلى خوب شناسایى كردیم.»
اما دورخیز تیپ 27 براى آغاز نبردى دیگر، ناتمام باقى ماند. حاج احمد و همرزمان او هنوز طعم شیرین فتح خرمشهر را در ذائقه جان تابناكشان احساس مىكردند كه خبر تلخ تهاجم ارتش رژیم صهیونیستى به خاك لبنان را شنیدند. نیروهاى اسراییلى، طى یك پیشروى برقآسا، خود را به بیروت پایتخت این كشور رسانده، ضمن محاصره شهر و قطع آب و برق آن، شروع به كشتار حساب شده مردم و آوارگان فلسطینى كرده بودند. دامنه نسلكشى ارتش صهیونیستى و مزدوران فالانژ آن، حد و مرزى نمىشناخت. زن و مرد، پیر و جوان، شیعه و سنى و دروزى و حتى مسیحیان طرفدار مقاومت ضدصهیونیستى را وحشیانه قتل عام كردند. كشتار كودكان و هتك عصمت دختركان خردسال لبنانى و فلسطینى، روز روشن و در معابر عمومى، آن همه گسترده صورت مىگرفت كه ابوایاد(34) مرد شماره دو نهضت مقاومت فلسطین گفته بود:
«كاش به جاى هیأت سیاسى اعزامى به مجامع بینالمللى و خصوصاً كنفرانس سران عرب، گروهى از خواهران هتك عفت شده لبنانى و فلسطینى ما را به این كنفرانسها اعزام مىكردند، بلكه وجدان مرده انسانى و غیرت عربیت، در سران فارغالبال ممالك اسلامى و عربى زنده مىشد.»
خیلى زود، دامنه تجاوزات رژیم صهیونیستى از لبنان فراتر رفت و سوریه را نیز فرا گرفت. بمباران مواضع ارتش سوریه و كمپهاى آوارگان لبنانى و فلسطینى در این كشور، برنامه هر روزه جنگنده بمبافكنهاى اف-16 اسراییلى بود.
دمشق ابتدا به متحد سنتى خود روسیه شوروى متوسل شد تا از سوریه حمایت كند، اما با پاسخ سرد و امتناعآمیز قطب كمونیزم جهانى مواجه گردید. چشمپوشى موقت غرب، بویژه آمریكا از جنایات ارتش اشغالگر سرخ در افغانستان، حقالسكوت مناسبى بود كه انگیزه هرگونه دخالت مسكو در مناقشه لبنان را از بین برده بود. به ناچار دولت سوریه از تمام كشورهاى عربى و اسلامى، درخواست كمك فورى براى دفع تجاوزات اسراییل به عمل آورد. تنها كشورى كه به این امدادخواهى پاسخ داد، جمهورى اسلامى ایران بود. برحسب فرمان امام خمینى(ره) و ابلاغیه شوراى عالى دفاع، در قدم اول، یك هیأت عالىرتبه دیپلماتیك متشكل از شخصیتهاى سیاسى - نظامى كشورمان، به منظور مذاكره با رهبران دمشق، ارزیابى موقعیت مناطق مورد تجاوز اسراییل و برآورد نیازهاى ضرورى مردم سوریه و لبنان، عازم دمشق گردید. در بازگشت این هیأت به تهران چنین تصمیم گرفته شد كه گروهى از رزمندگان اسلام، به منظور یارى مردم مظلوم لبنان، عازم منطقه شوند. حاج احمد و گروهى از همرزمان وى براى این كار انتخاب شدند. مسؤول واحد اطلاعات تیپ 27 مىگوید:
«... گرم كار شناسایى شلمچه بودیم كه نماینده حاج احمد، حاج حسین همدانى سراغمان آمد و گفت: براى شما یك پیغام شفاهى از احمد متوسلیان آوردهام. حاجى دستور داده؛ ظرف 24 ساعت بار و بنه را جمع كنید! به اذن خدا، مىخواهیم به لبنان برویم... آقا، بچهها را مىبینى؟! سر از پا نمىشناختند. بلافاصله تمامى تجهیزات، كه عمده آنها را در فتحالمبین و بیتالمقدس از عراقىها غنیمت گرفته بودیم، بار زدیم و به تهران آمدیم.»
با ورود نیروهاى انتخابى از جنوب به تهران حاج احمد به سرعت دست به كار طى مراحل قانونى اعزام به سوریه شد.
در بیست خرداد 61 تنها یك روز قبل از اعزام، رزمندگان به فرمان حاج احمد در پادگان امام حسینu گردآمدند تا سردار رشید سپاه اسلام، آخرین اتمام حجتهاى ضرورى را با آنان به عمل آورد.
مسؤول وقت واحد اطلاعات و عملیات تیپ 27 كه خود از حاضران در آن گردهمایى عاشورایى رزمآوران بوده است، روایت مىكند:
«حدود 1000 نفر از نیروهاى كادر سپاه تجمع كرده بودند. از خود حاج احمد و حاجهمت گرفته تا دیگران؛ همگى در محوطه زمین صبحگاه پادگان حضور داشتند. اصحابى كه دیگر گمان نكنم اَحَدى بتواند مثل و مانند آنها را در یك جا گردآورى كند. همگى ملبس به لباس فرم سپاه، با وصیتنامه در جیب.
حاجاحمد در جمع بچهها سخنرانى هیجانانگیزى كرد. پشت میكروفون با چهرهاى برافروخته و لحنى حماسى گفت: برادران! این راه، راهى بىبازگشت است. كسى كه با ما مىآید، باید تا آخر خط همراه ما باشد. اگر در آنجا عملیاتى انجام بدهیم، ممكن است حتى جنازه هیچ یك از شهداى ما، به ایران برنگردد... شاید ما اولین و آخرین مجموعه رزمندگانى باشیم كه از ایران به سوریه خواهیم رفت؛ بنابراین، برادرانى با ما بیایند، كه تا آخر پاى كار خواهند بود.
حاج احمد با حرفهایش آب پاكى را روى دست همه ریخت. جواب سخنان او را نیروهاى گردآمده در پادگان امام حسینu، با وصیتنامههایى كه از جیب بلوز فُرمشان بیرون كشیدند و به سویش گرفتند، دادند. همه اشك شوق مىریختند. پادگان از فریادهاى «یا حسین» بچههاى سپاهى و ارتشى به لرزه در آمده بود. حتى به چشمهاى حاج احمد، حاج همت و مرحوم تیمسار ظهیرنژاد هم اشك نشسته بود.»
پس از وداع با نیروها، قرار شد كه فرداى آن روز، حاج احمد، خود به همراه اولین هواپیماى حامل تعدادى از نیروهاى اعزامى راهى سوریه شود.
مادر رنج كشیده احمد از آخرین دیدار با فرزندش مىگوید:
«... صبح روزى كه قرار بود به لبنان بروند، بیدارش كردم. گفتم: احمد جان! بلند شو صبحانه بخور، بعد برو. با یك شتابى آماده رفتن شد و گفت: نه مادر! من وقت صبحانه خوردن ندارم. باید بروم به كار نیروها برسم. بعد با من خداحافظى كرد و رفت. شب همان روز، از تلویزیون دیدیم آقاى محسن رضایى دارد درباره اعزام نیروهاى ایران به سوریه صحبت مىكند. بعد یك تكه فیلم نشان دادند كه در صحنه كوتاهى از آن، احمد را دیدم كه داشت همراه بچهها سوار هواپیما مىشد. این آخرین بارى بود كه بچهام را دیدم.»
غروب روز بیست و یكم خرداد 1361، چرخهاى یك فروند هواپیماى بوئینگ 747 نیروى هوایى ارتش جمهورى اسلامى ایران، در انتهاى باند فرود فرودگاه دمشق، از گردش باز ایستاد.
لحظاتى بعد، شمارى از مقامات بلند پایه سیاسى - نظامى دولت سوریه، در معیت سفیر وقت جمهورى اسلامى ایران در دمشق وارد باند فرودگاه شدند و...
«... وقتى هواپیماى ما در دمشق به زمین نشست، هر چه از پنجرهها به بیرون نگاه مىكردیم، كمتر روشنایى به چشم مىخورد. از قرار، به علت حملات هوایى و شبانهروزى هواپیماهاى اسراییلى به مناطق استراتژیك سوریه، سورىها مقررات خاموشى سفت و سختى را برقرار كرده بودند. وضع ما در داخل هواپیما هم خیلى جالب بود. پیش از حركت از تهران، براى آن كه فضاى داخل هواپیما گنجایش سوار كردن نیروهاى بیشترى را پیدا كند، تمام صندلىها را برچیده بودند و ما كیپ همدیگر داخل هواپیما نشسته بودیم... در آن لحظات اولیه فرودمان در دمشق، قلب ما از فرط بىقرارى و اشتیاق مىخواست از سینهمان بیرون بپرد!
الغرض، همین وقت دیدیم در هواپیما باز شد و تعدادى از مسؤولان سورى به همراه سفیر ما آقاى «محتشمىپور» داخل هواپیما شدند. یك مختصر معارفهاى بین حاج احمد و مقامات سورى به عمل آمد. بعد سفیر ما با یك بلندگوى دستى مقدارى درباره مظلومیت مردم سوریه و لبنان و حملات اسراییلىها به مناطق بىدفاع مسكونى در بیروت و بقاع صحبت كرد. بعد از او، حاج احمد با یك شور و صلابتى بلندگوى دستى را گرفت و رو به ما كرد و گفت: برادران! قبل از رسیدن به اینجا، در ایران ما آنچه گفتنى بود با شما گفتیم. خیلى كوتاه عرض مىكنم. امام ما فرمودهاند باید كه اسراییل از صحنه جهان زدوده شود! [فریاد یكصداى رزمندگان: انشاءاللَّه] و شما مردان بزرگ، باید این حرف اماممان را جامه عمل بپوشانید [فریاد رزمندگان: انشاءاللَّه].
برادرها!
در حال حاضر دشمن وسیعترین تهاجم خودش را علیه مملكت اسلامىِ لبنان شروع كرده و بر همه مسلمانان آزاده جهان واجب است كه به فریاد مردم مظلوم لبنان برسند. ما نیز براى اداى همین تكلیف و تحقق بخشیدن به فرمایش امام عزیزمان بود كه به اینجا آمدیم... من صحبت دیگرى با شما عزیزان ندارم. با توكل به خداوند، آماده پیاده شدن از هواپیما باشید(35).»
حاجاحمد خود از نخستین لحظات ورود نیروهاى اعزامى جمهورى اسلامى ایران به سوریه چنین گفته است:
«... استقبالى كه مردم و مقامات سوریه از نیروهاى ایرانى كردند، بىنهایت عالى بود. آنها هرگز در باورشان نمىگنجید كه ما ایرانىها، با توجه به همه مسائلى كه مملكتمان با آن درگیر است، مثل مسأله جنگ، به این صورت عملى وارد كار بشویم. آن هم در حالى كه قبلاً كشورهاى عضو آن به اصطلاح جبهه پایدارى، حتى كوچكترین قدمى در رابطه با كمك به سوریه و لبنان برنداشته بودند. بر این اساس وقتى كه ما در عمل وارد قضیه شدیم، آمدن نیروهاى ما براى همه به شدت گنگ و باورنكردنى به نظر مىرسید. طبیعى بود وقتى كه ما وارد فرودگاه دمشق شدیم، مقامات آنجا فكر مىكردند لابد براى دیدارى تشریفاتى، حداكثر به مدت دو ساعت به دمشق آمدیم؛ ولى وقتى كه موضوع جدیت حضورمان براى برادرهاى سورى مطرح شد و آنها پى بردند كه ما عملاً مىخواهیم وارد قضیه بشویم، روش برخورد آنها به طور كلى تغییر پیدا كرد و در صفوف مردم هم همچنین. استقبالى كه مردم از لحظه خروج نیروها از فرودگاه و حركت به طرف شهر، از برادران ما به عمل آوردند، اعجاب برانگیز بود.»
ورود نیروهاى سلحشور سپاه پاسداران انقلاب اسلامى به سوریه، موجى از استقبال گرم و بىسابقه مردم را به دنبال داشت. مردم در دو سوى معابر مسیر حركت رزمآوران صف كشیده بودند و شعارهایى با مضمون وحدت اسلامى سر مىدادند. به گفته یكى از رزمندگان اعزامى:
«... مردم دمشق كه از شنیدن خبر ورود بچهها شوكه شده بودند، ریختند توى خیابانها. احدى جلودارشان نبود. خیلىها را دیدم كه به همان زبان عربى داشتند قربان صدقه خمینى و بچههاى ایران مىرفتند. شعارهاى جالبى هم مىدادیم. ما مىگفتیم: بالروح، بالدم [با جان، با خون] و مردم یك صدا فریاد مىزدند: نفدیك یا امام! [فدایت شوم اى امام]. شعارهاى دیگر هم بود مثل لاشرقیه لاغربیه ثوره، ثوره، اسلامیه، الموت لامریكا، الموت لاسرائیل، یا ایها المسلمون اتحدوا، اتحدوا.
حاج احمد خودش كنار ستون نیروها حركت مىكرد و با یك صلابت و ابهتى بر كار تردد نیروها نظارت داشت.»
آرى، اگر با چشم یقین و گوش دل بر این واقعه دقیق مىشدى، شاید مىتوانستى تجسم عینى آن شعار حماسى ملتهاى مظلوم شرق میانه خصوصاً مردم مؤمن فلسطین و لبنان را به نظاره بنشینى كه ناامید از قدرتهاى پرزرق و برق و در باطن پوك زمینى، خطاب به گوسالهپرستان سفاك بنىصهیون فریاد مىزدند: خیبر، خیبر، یا صهیون، جیش محمد rقادمون.
و بدینسان، با استقبال از طلایهداران سپاه آخرالزمانى پیامبر خاتمr، بر محتوم بودن تحقق وعدههاى آسمانى حضرت حق در قرآن مجید شهادت مىدادند.
شامگاه ورود رزمندگان قواى محمد رسولاللَّه(ص) با جلودارى سردار كبیر حاج احمد متوسلیان به دمشق، به واقع لیلةالأسرایى دیگر براى اُمّت واحده اسلامى بود. شب أسرایى كه مقدر گشته است به صبح طلوع دولتِ آن یار غائب از نظر متصل شود. كجاست موعود سوره أسراء؟
كوچهها و خیابانهاى دمشق، آن شب بدل به مهبط فرشتگان سبز و خاكىپوش خداى حضرت روحاللَّه گشته بود. همه مىخواستند فرزندان دشمنشكن خمینى كبیر(ره)، كه پوزه ماشین جنگى شرق و غرب ساخته جلاد قادسیه را در جبهه خرمشهر به خاك مذلت مالیده بودند، از نزدیك ببینند.
در جریان حركت نیروها در خیابانهاى دمشق، بارها اتفاق افتاد كه استقبالكنندگان زن و مرد و پیر و جوان؛ سورى و لبنانى و فلسطینى، مشتاقانه به صفوف رزمندگان اعزامى هجوم مىآوردند، با یك دنیا شور و اشتیاق صورتهاى نورانى و لباسهاى سبز و خاكى رزمآوران را به سان مقدسترین اشیاء لمس مىكردند و سپس دستهاى خود را محض تبرك به صورت مىكشیدند. حاجاحمد كه خود از نزدیك شاهد این صحنههاى پرشور معنوى بوده است، مىگوید:
«... به طور كلى مردم لبنان، فلسطینىها و سوریه قطع امید كرده بودند از این كه احدى از نیروهاى نظامى متحدشان در كشورهاى عضو جبهه پایدارى به كمك آنها بیاید. این مردم تنها ملجأ و پشتیبان خودشان را نیروهاى ایرانى مىدانستند و همه بر روى این نظر متفق هستند كه تنها نیرویى كه مىتواند آنها را از ذلت نجات بدهد، جمهورى اسلامى ایران است. از همین بابت هم عموم مردم سوریه، فلسطینىها و لبنانىها چه از شیعیان و چه برادران اهل تسنن، استقبال چشمگیرى از نیروهاى ما به عمل آوردند.»
سربازان آخرالزمانى سیدالشهداءu با قلبهایى مشتاق و جانهایى به وجد آمده، هواى زیارت حرم مطهر قافلهسالار اسیران كربلا، عقیله بنىهاشم و دخت دلاور حیدر كرارu، حضرت زینب كبرى (سلاماللَّه علیها) را به سر داشتند. هم از این رو، هَروَله كنان،، راهى صحن و سراى ملائك پاسبان خواهر امام عاشورائیان شدند. به گفته یكى از رزمآوران:
«... موقعى كه نزدیك حرم حضرت زینب(س) رسیدیم، وقت اذان مغرب بود. بچهها سر از پا نشناخته مىخواستند هر چه زودتر وارد حرم بشوند و به قول معروف سریع عقدههاى دلشان را در كنار ضریح خانم زینب(س) باز كنند. حاج احمد سریع آمد جلوى بچهها را گرفت و با آن قد رشید و سیماى پرمهابت خود، همانطور كه داشت راه منتهى به وضوخانه حرم مطهر را نشان مىداد، با یك لحن گرم و پر از ملاطفت گفت: برادرها! زیارت مستحب است و نماز واجب!... پس عجّلوا بالصلوة قبل الفوت».
پس از اقامه نماز و خواندن دعاى وحدت در حرم مطهر حضرت زینب(س)، حاج احمد و رزمندگان، همدل و همصدا رو به ضریح منور زینب كبرى(س) زیارتنامه خواندند و آن عهد اَزَلى را كه در عالم ذر بر حُبِ حسینu و یارى سیدالشهداءu در پهنهاى به وسعت كُل یوم عاشورا كُل ارض كربلا كُل شهر محرم با خداى حسینu بسته بودند، تجدید كردند.
«بچهها كه از حرم خارج شدند. باز به هر طرف كه سر مىچرخاندیم، مردم بودند كه با شعار و اشك و لبخندشان ما را در محاصره گرفته بودند. این بار همه بچهها، همانطور كه به ستون پنج پشت سر هم حركت مىكردند، یكصدا فریاد مىزدند: یا لبنان! یا لبنان! هذا جیوش القرآن!».
نیروها، پس از اقامت موقتى در یك مكان نه چندان مناسب، با تلاش پیگیر حاج احمد و در پى هماهنگىهاى به عمل آمده با مقامات سوریه، در پادگان زَبِدانى - در غرب سوریه و مجاور مرز لبنان - استقرار یافتند. از همان نخستین روزهاى ورود نیروهاى ایرانى به سوریه، مقامات این كشور و سران و شخصیتهاى مقاومت ضدصهیونیستى، ضمن ملاقات با حاج احمد و دیگر فرماندهان نیروهاى اعزامى لب به تحسین و ستایش از دلاورىهاى رزمندگان سپاه اسلام، به ویژه در نبرد حماسى الى بیت المقدس و فتح خرمشهر مىگشودند.
سردار رشید اسلام حاج همت، كه خود در جریان این ملاقاتها و جلسات همه جا پا به پاى حاجاحمد حاضر و ناظر بود، از تأثیر شگرف حضور نیروهاى ایرانى در سوریه گفته است:
«... حركت معجزهآساى بچههاى ما در فتح خرمشهر، در خارج از ایران همه را تكان داده بود. وقتى به سوریه رفتیم، با حافظ اسد كه صحبت مىكردیم، تحت تأثیر قرار گرفته بود. سران سیستم نظامى سوریه، مسؤولان لبنانى، خصوصاً شیعیان لبنان، فلسطینىهاى مؤمن به انقلاب اسلامى؛ نه در خط یاسر عرفات... اینها همگى بهتزده شده بودند كه این بچههاى ایرانى، چه قدرتى دارند!».
این بهتزدگى و اعجاب، تنها بر رهبران سوریه و شخصیتهاى مسلمان لبنانى و فلسطینى مستولى نگشته بود. سران ائتلاف مارونى - صهیونى حزب كتائب(36) و رژیم اشغالگر قدس نیز در هراس از ورود رزمندگان قواى محمد رسولاللَّه(ص) به رعشه مرگ مبتلا شده بودند و شبانهروز از بوقهاى تبلیغاتى رسانهاى خود، براى نیروهاى ایرانى خط و نشانهاى شداد و غلاظ مىكشیدند! حاج احمد از وحشت و استیصال اشغالگران صهیونیست و متحدان مارونى آنها نسبت به حضور رزمآوران ایرانى گفته است:
«... این یك امر طبیعى بود كه بعد از ورود اولین هواپیماى نیروهاى اعزامى ما به سوریه، اسراییل اعلام آتشبس یك جانبه كرد. این اولین گام اسراییل بود براى این كه با پوششى آبرومندانه، دست به عقبنشینىهاى تاكتیكى بزند. همزمان با ورود ما، مسأله دیگرى هم پیش آمد...
نیروهاى وابسته به اسراییل مثل فالانژیستها یا همان حزب كتائب و همینطور نیروهاى جیرهخوار اسراییل موسوم به ارتش جنوب لبنان(37) یا همان دار و دسته سرگرد شورشى سعد حداد و حتى خود اسراییل، اینها هیچ كدام در برنامههاى رادیویىشان براى منطقه سوریه و لبنان تا آن وقت بخش فارسى نداشتند. عجیب این بود كه بلافاصله بعد از ورود نیروهاى ایرانى به آنجا، یك مرتبه بخشهاى فارسى همه این رادیوها شروع به كار كرد. از همان اول محور تبلیغاتشان علیه ایرانىها بود و مىگفتند: شما ایرانىها چرا آتش بیار قضیه شدهاید؟ شما در این درگیرى وارد كار نشوید. از همه جالبتر، مىگفتند: شما ایرانىها براى اشغال لبنان آمدهاید!
عجیب این بود كه ما در عرف اسراییلىها و متحدان آنها اشغالگر محسوب مىشدیم و آنها، با آن همه جنایتى كه در حق ملت لبنان مرتكب شده بودند، به اصطلاح، خودشان را حامى مردم لبنان وانمود مىكردند.»
پس از اقامتى چند روزه در سوریه، حاج احمد به سرعت برنامه بازدید و شناسایى خطوط مقدم و آشنایى با تحولات جبههها در سوریه و لبنان را در دستور كار خود و رزمآوران تحت امرش قرار داد. به فاصلهاى كوتاه، به یمن درایت سرشار و هوشمندى نظامى خویش، توانست شَمایى كلى و دقیق از وضعیت جبهههاى جنگ در سوریه و لبنان را ترسیم نماید. موقعیت وخیم منطقه و اوضاع كلى حاصل از تهاجم ژوئن 1982 اسراییل به لبنان و سوریه را در بیانات خود حاج احمد اینگونه بازیافتیم:
«... یك آتش بس نمایشى در جبههها اعلام شده، متأسفانه باید عرض كنم آتش بس در آن مناطق بیشتر به صورت یك جانبه رعایت مىشود، یعنى از طرف برادران سورى ما و اسراییل برخلاف كلیه مقررات، بهطور مدام آتش بس را قطع مىكند. هواپیماهاى شناسایى آنها مرتب مىآیند و از مواضع طرف مقابل عكسبردارى مىكنند. در حال حاضر در مناطقى كه فلسطینىها حضور دارند درگیرى به شدت ادامه دارد. مخصوصاً در بیروت و مناطق حومه آن. به طور كلى مىتوانیم بگوییم آتش بس یك چیز بىمعنایى است كه در جبههها فقط اسمى از آن وجود دارد. شهرهایى كه در این حملات اسراییل سقوط كردهاند عبارت است از شهرهاى بسیار مهمى همچون صور و صیدا. همین طور در جبهه لبنان یكى از نقاط فوقالعاده سوقالجیشى موسوم به قلعه شقیف به دست نیروهاى اسراییل سقوط كرده. این قلعه باستانى متعلق به دوران امپراتورى روم است كه بر تمام مناطق جنوب لبنان و همچنین بر مناطق اشغالى شمال اسراییل هم مُشرِف است. تلفاتى كه در رابطه با حملات ارتش اسراییل از شروع جنگ تا به امروز وارد شده، عمدتاً تلفات مردمى بوده كه در این جا من فقط به قسمتى از آن اشاره مىكنم. در یك مدرسه كه به كودكستان امام موسى صدر موسوم بوده، در شهر صیدا، اسراییلىها بیش از 300 كودك را یكجا كشتند. 300 طفلى را كه هنوز به سن دبستان هم نرسیده بودند، یك جا كشتهاند و دست به جنایتهاى بسیار زیادى هم زدند. البته باید در اینجا بگویم روش كار ارتش اسراییل در رابطه با تحركات اشغالگرانهاى كه انجام مىدهد، كلاً به این ترتیب است كه نیروهاى اسراییلى در بدو ورود به منطقه، براى مردمى كه در محاصره و تنگنا بودهاند، انواع آذوقه را فراهم مىكنند. به آنها پوشاك و مواد بهداشتى مىدهند. براى آنها دكتر هم مىآورند تا اهالى بومى هر تعداد مبارزانى را كه در آن جا هستند به اصطلاح لو بدهند. یعنى اینها از عناصر سست ایمانى كه همه جا پیدا مىشوند استفاده مىكنند تا مردان جنگى منطقه را شناسایى و قتلعام كنند.
ارتش عراق كه به اندازه كافى مزه محاصره و به اصطلاح دور خوردن را در فتحالمبین چشیده بود، به هیچ روى نمىخواست یك بار دیگر به نتایج و تبعات این تجربه تلخ تن در دهد. اكنون تمام هم و غم دشمن، مصروف متمركز ساختن تمامى قوا و امكانات خود در محور بصره - خرمشهر، جهت جلوگیرى از سقوط خرمشهر و تهدید احتمالى بندر بصره شده بود. بر همین اساس، ساعت 3 بامداد روز شنبه هجدهم اردیبهشت، فرار سریع نیروهاى عراقى از دشتِ جفیر آغاز شد. در ساعت 10 صبح، دیگر یگانهاى ارتش و سپاه توانسته بودند جاده اهواز - خرمشهر را تا محور نیم نود - گرمدشت، كه در مرحله اول توسط حاج احمد و رزمندگان تیپ 27 آزاد شده بود، كاملاً پاكسازى كرده و ارتباط میان نیروهاى شمال و جنوب جاده اهواز - خرمشهر را برقرار نمایند. اكنون دیگر ارتباط تداركاتى رزمآوران 4 قرارگاه عملیاتى قدس، فجر، فتح و نصر از طریق این جاده آسفالت برقرار شده و با رفع مشكلات ناشى از بُعد مسافت و عبور از جادههاى خاكى نامناسب؛ وضعیت حمل و نقل لجستیك نیروهاى سپاه اسلام، به نحو چشمگیرى بهبود یافته بود.
آرى، رؤیاى شیرین فتح سه روزه خوزستان و توهم قادسیةالصدام، براى متجاوز و حامیان تبهكار غربى و شرقى او، مىرفت تا به كابوسى شوم مبدل شود. كابوسى كه با فرود شتابناك پتك سهمگین انتقام رزمآوران رشید اسلام، جوانمردان پاكبازى همچون حاج احمد و همطرازان ارتشى و سپاهى او بر فرق ماشین جنگى جلاد بغداد، آرام و قرار را از سران ائتلاف 28 كشور حامى صدام، و در رأس همه ایالات متحده و روسیه شوروى، سلب كرده بود. پایگاههاى جاسوسى نیروى هوایى آمریكا در عربستان، آواكسهاى خود را روانه آسمان منطقه خلیجفارس كردند تا مانع از تحركات تیزپروازان نیروى هوایى ارتش جمهورى اسلامى شوند. ماهوارههاى جاسوسى آمریكا، تحركات رزمندگان اسلام را قدم به قدم عكسبردارى مىكردند. تصاویر ماهوارهاى مزبور، از طریق حكومت اردن و پادشاهى عربستان در اختیار صدام و ژنرالهاى مفلوك او قرار مىگرفت. روسیه شوروى نیز، به بهانه رعایت قرارداد دوستى 20 ساله كرملین - بغداد، تصاویر ماهوارهاى جاسوسى خود را، پى در پى روانه عراق مىكرد. شاه حسین اُردنى، براى دلگرمى دادن به همپالگى جنایتكارش، در بغداد حاضر شد. بندر عقبه اردن نیز، با ترافیك بىسابقه دریایى مواجه شده بود. كشتىهاى غولپیكر حامل تسلیحات از مبادى شوروى، فرانسه، انگلستان، اسپانیا، آلمان، سوئد، اتریش و... یكى پس از دیگرى، محمولههاى مرگبار و مدرن خود را براى ارسال به مقصد عراق، در بندرگاه عقبه تخلیه مىكردند. شوراى همكارى سران شش كشور عرب خلیج فارس، به مثابه ائتلاف سیاسى - اقتصادى حامیان صدام، با تشكیل جلسهاى در پشت درهاى بسته، ضمن اعلام همبستگى با سران بغداد، میلیونها دلار نفتى را به صورت اعتبار فوقالعاده، در اختیار رژیم عراق قرار داد. سران پنج كشور عضو شوراى امنیت سازمان ملل، در واكنشى شتابزده، از تحركات نظامى خطرناك ]![ ایران در هفتههاى اخیر ابراز نگرانى كردند.
در كوران چنین شرایط خطیرى، دومین مرحله نبرد حماسى الىبیتالمقدس به پایان رسید. هر چند، در محور شلمچه - خرمشهر، عراق همچنان دست بالا را داشت. پس از 10 روز عملیات مداوم و تحمل آن همه پاتك، وضعیت نیروهاى تیپ 27 محمد رسولاللَّه(ص) به گونهاى نبود كه بتوانند با قوت و قدرت سابق قدم به مرحله بعدى عملیات بگذارند. یك رشته اقدامات فشرده و ضربتى، جهت بازسازى گردانها و تجدید قواى تیپ 27 ضرورى به نظر مىرسید. دیگر این كه شناسایىهاى بیشتر وضعیت منطقه، مواضع و استحكامات دشمن و یافتن راهكارهایى متناسب با شیوه رزمى ابداعى حاجاحمد و...، مستلزم بدست آوردن مجالى دستكم بیش از یك هفته بود. همین عوامل موجب شدند شروع مرحله نهایى عملیات، چند روزى به تأخیر افتد. حاج احمد به رغم وضعیت نامساعد جسمى، با پاى گچ گرفته و متكى به عصا، در منطقه باقى ماند و با مساعدت شبانهروزى حاج همت و حاج محمود شهبازى، امر خطیر بازسازى ضربتى نیروها و تجدید سازمان رزم تیپ 27 را مجدانه ادامه داد. یكى از مسؤولان گردان انصارالرسولr كه به دستور حاجاحمد در نشست توجیهى فرماندهان گردانها حضور یافته بود، روایت مىكند:«... وقتى وارد محل جلسه شدم، حاج احمد را با پاى گچ گرفتهاش دیدم. با همان روحیه پرصلابت و نگاه نافذى كه دل فولاد را ذوب مىكرد. با آن پاى گچ گرفته و حال وخیم، ناچار بود بیشتر در قرارگاه تاكتیكى تیپ 27 باقى بماند.»
حاج احمد از این توفیق اجبارى! قرارگاهنشینى، به نحو احسن استفاده كرد. او كه براى تقویت روحیه رزمى نیروها اهمیت فراوانى قایل بود، در فرصت فراهم آمده تا پیش از آغاز مرحله سوم عملیات، ضمن حضور ادوارى در جمع بسیجیان تك تك گردانها، یك سلسله سخنرانى پرشور و حماسى براى دریادلان تیپ 27 ایراد كرد. به گفته یكى از سرداران سپاه اسلام:«... روز پنجشنبه 30 اردیبهشت سال 61، حاج احمد با همان حال نامساعد و عصا در زیر بغل، آمد دارخوین تا براى بچهها سخنرانى كند، آن هم در شرایطى كه بچههاى ما خیلى خسته بودند و فشار زیادى به آنها آمده بود. چیزى حدود بیست شبانه روز، در گرماى 48 درجه، توى آن دشت وسیع خوزستان، وجب به وجب جنگیده و پیشروى كرده بودند. بدیهى است كه همین مسأله باعث شده بود كه نیروها مقدارى احساس خستگى كنند. در چنین وضعیتى بود كه حاجاحمد آمد تا براى بسیجىها سخنرانى كند.»
بهتر است رشته كلام را، در توصیف سخنرانى حاجاحمد و تأثیر آن بر بسیجیان تیپ 27، به یكى از همان حضار بسیجى واگذاریم:«... حاج احمد با همان عصایى كه زیر بغل داشت آمد روى چهارپایه ایستاد و پشت میكروفون قرار گرفت. لحظهاى در سكوت، با دقت به چهرههاى بچهها نگاه كرد و بعد گفت: برادران! ما وقتى از تهران آمدیم، قول دادیم تا خرمشهر را از دست دشمن نگیریم، باز نگردیم. الان دشمن حالت انفعالى پیدا كرده است. انشاءاللَّه با انجام مرحله بعدى این عملیات ضربه محكمى به او وارد مىآوریم و با ابتكار عمل در جبهه، كار دشمن را تمام و خرمشهر را آزاد خواهیم كرد.
برادران! تا به حال چندین بار از قرارگاه نصر به تیپ ما دستور دادهاند كه بكشید عقب، ولى ما این كار را نكردیم. چون مىدیدیم كه روحیه شما خیلى بالاست و با آن كه هر لحظه امكان دارد ارتش عراق شما را مورد حمله گاز انبرى قرار بدهد، با این حال شما خوب مقاومت مىكنید. دشمن با این همه پاتكى كه كرده، حتى نتوانسته یك قدم جلو بیاید. ما قصد داریم تا چند روز دیگر خرمشهر را آزاد كنیم. شنیدهام بعضىها حرف از مرخصى و تسویه زدهاند. بابا! ناموس شما را بردهاند - مقصود حاجى، خرمشهر بود - همه چیز شما را بردهاند! شما مىخواهید بروید تهران چه كار كنید؟ همه حیثیت ما اینجا در خطر است. شما بگذارید ما برویم با آب اروند رود وضو بگیریم و نماز فتح را در خرمشهر بخوانیم، بعد كه برگشتیم خودم به همه تسویه مىدهم.
الان وضع ما عین زمان امام حسین(علیهالسلام) است. روز عاشوراست! بگذارید حقیقت ماجرا را بگویم. ما الان دیگر نیروى تازه نفس نداریم. كل قواى ما در این زمان، فقط همین شماها هستید و دشمن هم از این مسأله اطلاع ندارد.در مرحله بعدى عملیات با استفاده از شما مىخواهیم خرمشهر را آزاد كنیم. مطمئن باشید اگر الان نتوانیم این كار را انجام بدهیم، هیچ وقت دیگر موفق به انجام آن نخواهیم شد.بسیجىها! شما كه مىگویید اگر ما در روز عاشورا بودیم به امام حسین(علیهالسلام) و سپاه او كمك مىكردیم، بدانید، امروز روز عاشوراست.
حاج احمد یك نگاه پر از لطفى به برادران كه اكثراً با سر و صورت و دست و پاى زخمى روبروى او به خط شده بودند كرد و ادامه داد: به خدا قسم من از یكیك شما درس مىگیرم. شما بسیجىها براى من و امثال من در حكم استاد و معلم هستید. من به شما كه با این حالت در منطقه ماندهاید حجتى ندارم. مىدانم كه تعداد زیادى از دوستان شما شهید شدهاند. مىدانم بیش از 20 روز است دارید یك نفس و بىامان در منطقه مىجنگید و خستهاید و شاید در خودتان توان ادامه رزم سراغ ندارید. ولى از شما خواهش مىكنم تا جان در بدن دارید، بمانید تا كه شاید به لطف خدا در این مرحله بتوانیم خرمشهر را آزاد كنیم... در آخر صحبتهایش، در حالى كه اشك از چشمانش سرازیر شده بود، گفت: خدایا! راضى نشو كه حاجاحمد زنده باشد و ببیند ناموس ما، خرمشهر ما، در دست دشمن باقى مانده. خدایا! اگر بنابراین است كه خرمشهر در دست دشمن باشد، مرگ حاجاحمد را برسان!...
این حرفها و مناجات حاجى باعث شد همه نیروهاى تیپ شیونكنان زار زار گریه كنند. خود حاج احمد هم دل به دل بچه بسیجىها داده بود و بىاختیار هق هق گریه شانههایش را مىلرزاند. به زحمت، والسلامِ سخنرانى را ادا كرد و از پشت میكروفون كنار آمد. حرفهاى حاجى مثل انفجار یك كپسول معنویت و اخلاص در جمع بچهها بود. به محض پایان حرفهاى حاجى، بچههاى تیپ، در حالى كه صلوات مىفرستادند و تكبیر مىگفتند، به طرف او هجوم آوردند و دسته جمعى و بىقرار حاج احمد را در آغوش گرفته و مىبوسیدند. خداگواه است من ندیدم از بسیجىها حتى یك نفر هم تا خاتمه عملیات، حرفى از مرخصى بزند. هیچكس نمىرفت. فقط تعدادى دانشجو داشتیم كه به خاطر امتحانات، آنها را خود حاجاحمد به زور روانه مرخصى كرد.»
دلاورى دیگر از رزمآوران تیپ 27، با اشاره به سخنرانى شورانگیز حاج احمد در دارخوین مىگوید:«یادش بخیر! در آن سخنرانى، بسیجىها كه واله و شیداى روحیه فولادین حاجى شده بودند، زیر گوشى با هم مىگفتند: دیگر ما چه عذرى داریم؟ وقتى حاج احمد با این وضع بد جسمى، این طور قرص و محكم مانده، ما چه حقى داریم اظهار خستگى كنیم؟...تحت تأثیر سخنرانى حاج احمد، طورى شد كه همه بچهها احساس مىكردند انگار اولین روزى است كه به منطقه آمدهاند. خلاصه! نیروها آماده شدند، براى رفتن به مرحله سوم عملیات.»
در مرحله سوم عملیات الى بیتالمقدس، حاج احمد بار دیگر دشوارترین مأموریت رزمى را براى بسیجیان تیپ تحت امر خود برگزید. به گفته یكى از مسؤولان واحد اطلاعات - عملیات تیپ 27:«... در مرحله سوم این عملیات، سختترین مأموریت به بچههاى تیپ 27 محمد رسولاللَّه(ص) محول شده بود. مأموریت تیپ ما در این مرحله از این قرار بود كه بایستى خودمان را با یك خیز بلند، به مرز شلمچه مىرساندیم تا راه فرار لشكرهاى زرهى - مكانیزه ارتش بعث را كه مىخواستند از طریق جاده مرزى شلمچه - بصره به داخل خاك عراق بگریزند سد كنیم.حاج احمد شدیداً روى این مسأله تأكید داشت كه به هر قیمت ممكن، نباید بگذاریم عراق لشكرهاى متجاوز خودش را بعد از آن همه جنایت و رذالت كه از آبان 59 و اشغال شهر تا به آن روز مرتكب شده بودند، صحیح و سالم از معركه به در ببرد. باید راه فرار آنها به بصره را ببندیم و بعد هم حسابى خدمتشان برسیم!... مرحله سوم حمله بیتالمقدس براى بچههاى تیپ ما با چنین هدفى شروع شد.»
ساعت 30/9 دقیقه شب شنبه، اول خرداد سال 1361، مرحله سوم عملیات الى بیتالمقدس، با هدف نهایى فتح خرمشهر آغاز گردید. به گفته یكى از سرداران عالىرتبه نیروى زمینى سپاه:«... در مرحله سوم عملیات، بار دیگر حاج احمد محورى را انتخاب كرده بود كه تیپ 27 با ورود به آن، به عقبه دشمن ضربه مىزد... یعنى آماده شد تا بیاید و به طرف شلمچه سرازیر بشود. یورشى عمقى، كه باعث مىشد عقبه دشمن كه در ضمن تنها راه تداركاتى زمینى ارتش عراق بود، بسته شود و نیروهاى عراقى توى خرمشهر اشغالى به دام بیفتند و گرفتار شوند.»این بار یورش سپاه اسلام با موفقیت همراه بود و در سحرگاه روز یكشنبه دوم خرداد، رزمندگان ایران اسلامى موفق شدند تا ضمن عبور از پُلِ نو خود را به اروند برسانند. حاج احمد كه به علت مصدومیت پایش، ناچار به حضور و هدایت عملیات محور شلمچه - خرمشهر در قرارگاه تاكتیكى تیپ 27 محمد رسولاللَّه(ص) شده بود، پس از دریافت خبر شهادت جانشین تیپ، سردار شهید مهندس حاج محمود شهبازى از حاج همت، كه در خط پابهپاى رزمآوران مىجنگید، عزم آهنین خود را براى رفتن به خط مقدم جبهه شلمچه جزم كرد. از سوى دیگر، دشمن براى در هم شكستن حلقه محاصرهاى كه نیروهایش در آن گرفتار آمده بودند، طرح ضدحملهاى را در دستور كار خود قرار داد كه براساس آن، یگانهاى زرهى، با حمایت هوایى هلىكوپترهاى توپدار ارتش عراق، ضمن حملاتى همزمان از دو جبهه غرب (شلمچه) و شرق (خرمشهر)، نیروهاى محاصره كننده را در مناطق عرایض و پل نو منهدم كرده و ارتباط نیروهاى محاصره شده در خرمشهر را با دیگر یگانهاى عراقى مجدداً برقرار مىكردند. هم از اینرو، دشمن بلافاصله یگانهاى زرهى و مكانیزه زُبده خود را در منطقه شلمچه، به مصاف رزمندگان تیپ 27 محمد رسولاللَّه(ص) گسیل داشت.
از بعدازظهر روز 13 اردیبهشت 1361 بود كه دشمن بار دیگر در صدد برآمد تا بخت خود براى در هم كوبیدن مواضع نزدیكترین یگان ایرانى به شمال خرمشهر، یعنى تیپ 27 محمد رسولاللَّه(ص) و یكسره كردن كار ایرانیان بیازماید.
واحدهاى تانك و كماندویى سپاه سوم ارتش بعث یورشهاى سراسرى و پىدرپى خود را از سمت پیچ ایستگاه حسینیه و كانال آب گرمدشت به طرف مواضع تیپ 27 و گردان سلمان فارسى آغاز كردند.
گردان سلمان از ظهر روز اول عملیات وظیفه پدافند در منتهاالیه سمت چپ مواضع تیپ 27 در حاشیه جاده اهواز - خرمشهر را به عهده گرفته بود و بارها با پاتكهاى واحدهاى زرهى دشمن دست و پنجه نرم كرده بود. فرمانده این گردان، سردار شهید حسین قجهاى دوشادوش رزمندگان بسیجى تحت امرش جنگیده بود، به جاى هر آر.پى.جى زن شهید، قبضه موشكانداز را بر سر دوش گرفته، تانك مىزد، پشت تیربار گرینوف قرار مىگرفت و شلیك مىكرد و 4 شبانهروز بود كه یك روند و بدون آنكه حتى دقیقهاى خفته باشد، جنگیده بود.
نهایتاً دشمن موفق شد در صبح روز 15 اردیبهشت از دو سمت چپ و راست جاده اهواز - خرمشهر گردان سلمان را در محاصره گاز انبرى واحدهاى تانك و پیاده خود قرار دهد.
ساعتى بعد محمدرضا موحد دانش معاون گردان سلمان (برادر كوچكتر على موحد دانش فرمانده گردان حبیب بن مظاهر) به شهادت رسید و بار مسؤولیت اداره گردان در عملیات یكسره بر دوش حسین قجهاى قرار گرفت.
مشكلات حاج احمد جهت رهایى گردان سلمان از حلقه محاصره یكى و دو تا نبودند. به علت نزدیكى بیش از حد گردان سلمان و دو تیپ محاصره كننده عراقى، حاجاحمد نمىتوانست براى رزمآوران این گردان درخواست آتش توپخانه كند. حاج احمد از آن بیم داشت كه مبادا ناخواسته نیروهاى گردان سلمان نیز، زیر آتش خودى قرار گیرند. در عوض، توپخانه دشمن ابداً پروایى از این كار نداشت و چتر انبوهى از آتش سنگین توپخانه، كاتیوشا و خمپارههاى خود را بر سر بسیجیان گردان سلمان بسته بود. حسین قجهاى و رزمندگان تحت امر او، از ساعت 30/7 تا حوالى 30/10 دقیقه بامداد، در یك چنین وضعیت دشوارى در حلقه گاز انبرى محاصره دشمن دوام آورده بودند.
كار، آن چنان دشوار شد كه حاجاحمد پس از مشورت با حاج همت تصمیم گرفت با توجه به احتمال در مخاطره افتادن سرنوشت كل عملیات، گردان تازهنفس دیگرى را جهت شكستن محاصره دشمن، به غرب كارون اعزام كند. منتها قبل از اقدام به چنین كارى، قرار شد تا به هر طریق مقدور، نیروهاى گردان سلمان فارسى از جاده عقبنشینى كنند.
هم از این رو، حاجاحمد مسؤولیت اجراى عقبنشینى گردان سلمان را به حاج همت واگذار كرد.
«... حاج همت بلافاصله پاى بىسیم روى چانل گردان سلمان رفت. تماس پشت تماس بود و اصرار بىوقفه همت كه به رمز مىگفت: حسین جان!... باید برگردى عقب. از آن طرف خط، صداى حسین قجهاى را مىشنیدیم كه مىگفت: من اگر توان شكستن خط محاصره پشت سرم را داشته باشم، چرا برگردم عقب؟ خب، خط جلو را مىشكنم و مىروم خرمشهر! حاج همت گفت: انگار دستور مفهوم نشده؟... به تو مىگویم باید برگردى عقب!...
حسین قجهاى گفت: حاجى! من دیگر هیچ كس را جز خدا ندارم! شما كه مىگویید به عقب برگرد، بهتر است بدانید من نه قادرم به عقب بیایم، نه مىتوانم جلو بروم؛ اما به یارى خدا مقاومت مىكنم. نمىگذارم عراقىها حلقه محاصره را از این كه هست تنگتر كنند. داغ اسیر گرفتنمان را به دلشان مىگذاریم.»
همین سخنان تكاندهنده فرمانده گردان سلمان موجب گشت كه حاج همت پس از هماهنگى با حاج احمد، به همراه دو بىسیمچى خود و حاجمحمود نیكومنظر مسؤول تداركات تیپ، راهى خط مقدم نبرد شود. به دستور حاج احمد، حاجمحمود نیكومنظر مخصوصاً همراه حاجهمّت به غرب كارون رفت، تا ضمن یاد گرفتن راه كار، در صورت امكان بتواند نیروهاى شهید و زخمى «گردان سلمان» را به عقب منتقل كند.
حاجابراهیم همت و همراهان او به خط آتش زدند، حلقه محاصره دشمن را بهنحوى معجزهآسا پشت سر نهاده و به مواضع «گردان سلمان» رسیدند. تازه با نفوذ به داخل گاز انبر دشمن بود كه حاج همت متوجه علت اصرار حسین قجهاى بر عدم عقبنشینى شد. تعداد نیروهاى قادر به رزم گردان سلمان، به چیزى حدود سى - چهل نفر رسیده بود. مابقى نیروهاى گردان همگى شهید و یا مجروح شده بودند. 90 درصد زخمىها نیز، جراحتهاى مهلكى داشتند.
«... حاج همت رفت سروقت حسین قجهاى... زیر آن آتش سنگین همت رو به حسین داد مىزد: باید هر طور شده، ولو سینهخیز، برگردى عقب برادر من! حسین هم مىگفت: اصلاً حاجآقا شما بىخود اینجا آمدید. چرا جانتان را به خطر انداختید؟ اگر كسى باید به عقب برگردد، آن شما هستید، نه من! حاج همت اینبار كمى نرمتر شد. دست گذاشت روى رگ خواب حسین و گفت: حسین جان تو كه ولایت امام را قبول دارى. هر چه باشد، بنده روى اصل سلسله مراتب ولایى هم كه شده، مسؤول تو هستم و باید هر دستورى را كه مىدهم، اطاعت كنى. همانطور كه حاج احمد هم هر دستورى را كه به من بدهد، بابت ولایتى كه بر من دارد، شرعاً مكلفم انجامش بدهم.
حسین حرفهاى حاجى را با گوش عقل شنید و با زبان دل جواب داد. با یك بغضى توى صدایش به همت گفت: حاج آقا! این درست كه شما به بنده ولایت دارید، فرمانده من هستید، ولى آخر مگر خود شماها مرا مسؤول بچههاى این گردان نكردید؟
گردانى را كه بچههاى آن شهید و مجروح اینجا به خاك افتادهاند، چطور ول كنم و برگردم عقب؟ اینها بچههاى من هستند، رفیقهاى منند. من هم در مقابل اینها مسؤولم. مىخواهم با همین بچهها باشم. یا من هم شهید مىشوم، یا به یارى خدا آنقدر مقاومت مىكنیم تا با شكستن حلقه محاصره، همه جگر گوشههایم را، تا آخرین نفر به عقب بیاورم!...
حاج همت باز خواست چیزى بگوید كه حسین حرف او را قطع كرد و گفت: حاجى! بگذار حرف آخرم را بزنم. من و این بچهها، دیشب همقسم شدیم خودمان را به «خرمشهر» برسانیم. براى ما عقبنشینى هیچ مفهومى ندارد!... همت دیگر حرفى براى گفتن به حسین نداشت...».
با مراجعت حاج همت و ارائه گزارش وضعیت فوقالعاده وخیم رزمندگان گردان سلمان، حاجاحمد به حاج محمود شهبازى، فرمانده محور عملیاتى سلمان دستور داد بلافاصله دو گردان جهت شكستن حلقه محاصره نیروهاى گردان سلمان فارسى وارد عمل كند. شهبازى نیز این مأموریت را به اسماعیل قهرمانى و اكبر حاجىپور، فرماندهان گردانهاى انصار و عمار محول كرد.
تا آن لحظه، حسین قجهاى و معدود نیروهاى قادر به رزم او توانسته بودند به مقاومت مؤمنانه و نابرابر خویش در مقابل یورشهاى پىدرپى دو تیپ دشمن ادامه دهند. باوركردنى نبود. شاگرد تیزهوش مكتب رزمى حاجاحمد در نبردهاى «مریوان» و فرمانده ریزنقش و خجالتى گردان سلمان فارسى، به همراه جمعى بسیجى كمساز و برگ، اینك وارد هفتاد و سومین ساعت مقاومت عاشورایى خویش مىشد. ساعتها پایدارى در زیر آتش توپخانه و بمبارانهاى هوایى میگها و هلىكوپترهاى توپدار، دفع پاتكهاى پیاپى دشمن، آن هم در شرایطى كه تانكهاى مدرن «تى-72» ارتش عراق، بسیجیان گردان سلمان را تك به تك، آماج آتش تیر مستقیم خویش ساخته بودند. اكنون بر دوست و دشمن معناى نظریه بدیع حاجاحمد؛ در «فعال كردن جوهره بسیجى»، آشكار گشته بود.
حاج احمد كه طاقت ماندن در قرارگاه را نداشت، دیگربار روانه خط مقدم شد.
پس از حضور در خط، حاجاحمد پیش از هر اقدامى، ابتدا بر آن شد تا گره از كار فروبسته گردان سلمان بگشاید. هم از این رو، فرماندهى عملیات نیروهاى دو گردان انصار و عمار را شخصاً به عهده گرفت. سرانجام در پى چهار ساعت درگیرى شدید، رزمآوران این گردانها حوالى ساعت 17 بعدازظهر روز پانزدهم اردیبهشت توانستند حلقه محاصره دشمن را بشكنند و خود را به مواضع گردان سلمان برسانند.
«... وقتى بالاى سر بچههاى سلمان رسیدیم، دیدیم حتى یك نفر از آنها سالم نمانده. خود حسین قجهاى هم در آن آخرین دقایق قبل از شكسته شدن حلقه محاصره، مظلومانه شهید شده بود. زیر آن آفتاب سوزان، اجساد بىجان شهدا و پیكرهاى بىرمق مجروحان گردان سلمان، دور تا دور جسد خونین حسین، روى زمین مقتل افتاده بودند... بعد از شهادت محسن وزوایى، شهید شدن حسین دومین داغ بزرگى بود كه در جریان حمله الى بیتالمقدس بر دل حاجاحمد نشست اما این مرد، این جوانمرد، با آن كه جگرش مىسوخت، خم به ابرو نیاورد.»
حسین قجهاى و همرزمان دریا دل او در گردان سلمان، با پایدارى حماسى خویش، پیروزمندانه به شهادت رسیدند؛ چرا كه دشمن، علىرغم آن همه پاتك پىدرپى نتوانست حلقه محاصره را بر گرد رزمندگان گردان سلمان تنگتر كند. اگر چنین مىشد، علاوه بر اسارت شهید قجهاى و باقىمانده نیروهاى گردان سلمان، سر پل آزاد شدهاى هم كه در كرانه غربى رود كارون به تصرف سپاه اسلام درآمده بود، در معرض خطر قطعى قرار مىگرفت و در چنین صورتى، شاید سرنوشت كل عملیات «الى بیتالمقدس» و آزادسازى «خرمشهر»، هر چند در كوتاه مدت، به گونهاى دیگر رقم مىخورد. از دیگر بركات این مقاومت حسینوار، تأثیر شگرفى بود كه این واقعه بر روحیه رزمندگان تیپ 27 محمد رسولاللَّه(ص) بر جاى نهاد.
«... پایدارى و شهادت مظلومانه حسین و بچههاى او، نیروهاى ما را در آن روز به سختى تكان داد... هر كس كه از ماجراى گردان سلمان باخبر مىشد، براى جنگیدنى مثل شهید قجهاى بیشتر تحریص و ترغیب مىشد.»
بدین ترتیب، پرونده مرحله اول نبرد الى بیت المقدس، با ظفرمندى و اقتدارى درخشان، به نفع لشكریان سپاه توحید بسته شد.
حال زمان آن فرا رسیده بود تا حاجاحمد و دیگر سرداران دلاور تیپ 27 محمد رسولاللَّه(ص) در كنار بازسازى گردانها و آموزش نیروهاى تازه نفس اعزامى، دوشادوش دیگر یگانهاى رزمى، خود را براى طراحى و برنامهریزى دومین مرحله عملیات الى بیتالمقدس آماده سازند. كسب آمادگى، براى ورود به مصافى كه به اذن خداوند، مىبایست فرجام آن منتهى به آزادسازى خرمشهر مىشد؛ شهرى كه آحاد ملت ایران، از زن و مرد و خرد و كلان، بىصبرانه و از سر التهابى شعفآلود، چشمانتظار آزادى آن بودند.
مأموریت تیپ 27 محمد رسولاللَّه(ص) در دومین مرحله عملیات، عبارت بود از حركتى عمقى و سریع از قلب مواضع دشمن در جبهه غرب كارون، به سوى نوار مرزى و تصرف دژهاى موجود در امتداد خط مرزى ایران و عراق، معروف به دژهاى كوتسوارى.
پیش از پیروزى انقلاب اسلامى، براساس قرارداد 1975 الجزایر، از منطقه كوشك تا منطقه شلمچه، دو دژ مرزى احداث شده بود كه یكى موسوم به دژ ایران، و آن دیگرى، معروف به دژ عراق بود. فاصله ما بین این دو دژ مرزى، سه كیلومتر بود كه براساس مفاد قرارداد الجزایر، این برزخ سه كیلومترى، منطقه بىطرف قلمداد مىشد. درست نظیر وضعیت نوار مرزى عراق با كویت و عربستان. فاصله مواضع تیپ 27 محمد رسولاللَّه(ص) از جاده اهواز - خرمشهر در محور عملیاتى نیمنود - گرمدشت تا دژ ایران 12 كیلومتر بود كه با احتساب سه كیلومتر برزخ مرزى دژ عراق، مجموعاً مسافتى بالغ بر 15 كیلومتر را شامل مىشد.
بلافاصله پس از تثبیت مواضع تیپ 27 در غرب كارون، حاج احمد یك رشته شناسایىهاى فشرده شبانهروزىِ مواضع دشمن، از حاشیه جاده اهواز - خرمشهر تا دژ مرزى ایران را در دستور كار عناصر واحد اطلاعات - عملیات تیپ 27 محمد رسولاللَّه(ص) قرار داد. جلسات طرح و برنامهریزى عملیات، همزمان با پیشرفت مراحل شناسایى در قرارگاه تاكتیكى تیپ تشكیل مىشدند. در این ایام، حاج احمد تمام توان خود را مصروف آماده ساختن هر چه سریعتر تیپ 27 براى رسیدن به منتهاى حد آمادگى رزمى ساخته بود.
«... فاصله آغاز مرحله اول عملیات تا شروع مرحله دوم، كمتر از یك هفته بود. حاج احمد در این چند شبانهروز آرام و قرار نداشت. خواب و خوراك ابداً!... یا مشغول سر و كله زدن با بچههاى واحد اطلاعات تیپ و تعقیب لحظه به لحظه نتایج كارِ شناسایى آنها بود، یا رتق و فتق امور مربوط به كم و كسرىهاى مورد نیاز گردانها. خلاصه، به قول معروف حاجاحمد ضمن آن كه همه جا بود، هیچ جا هم نبود! اصلاً به این كه حاج محمود شهبازى، حاج همت و سایر برادرها دارند مسائل تیپ را حل مىكنند، قناعت نمىكرد. براى بنده این قضیه شده بود یك معما كه این مرد، این همه انرژى و كشش عصبى و روحى را از كجا آورده؟!».
غروب روز چهارشنبه پانزدهم اُردیبهشت سال 1361، به دستور حاج احمد، كلیه فرماندهان و معاونان گردانهاى تیپ 27 محمد رسولاللَّه(ص)، براى شركت در آخرین جلسه توجیهى، به سنگرى در حاشیه جاده اهواز - خرمشهر فراخوانده شدند. معاون اول گردان مقداد بن اسود مىگوید:
«... دیدیم حاج همت آمده و مىگوید سریع بیایید سنگر حاج احمد، جلسه توجیهى داریم. به اتفاق مسؤولان گردانهاى دیگر، رفتیم داخل سنگرى كه قبلاً مال عراقىها بود... دیدیم حاج احمد با یك صلابت خاصى نشسته و در آن لحظه، آن هیبت جنگى از سر تا پاى این آدم بارز بود... بعد از تلاوت قرآن و دعاى مختصرى كه خوانده شد، حاج احمد تك تك فرماندهان گردانها را صدا مىزد و براى آنها حد كارِ گُردانهاىشان را توجیه مىكرد. اول از همه اصغر شمس را كه بعد از مجروحیت علىاصغر رنجبران فرمانده گردان ابوذر شده بود، پاى نقشه خواست و خیلى فشرده و تلگرافى او را توجیه كرد. به او گفت: «شما امشب مىروى اینجا، این طورى عمل مىكنى.» اصغرشمس گفت: چشم و رفت سروقت گردان خودش. بعد حاج احمد فرمانده گردان مقداد برادر مرتضى مسعودى را پاى نقشه خواست. منتها چون ایشان براى كارى از سنگر بیرون رفته بود، به ناچار من به جاى او رفتم، روبروى حاجى نشستم. روى نقشه نقطهاى را نشانم داد و گفت: شما مىآیید اینجا... و بعد در اینجا با شمس و بچههاى ابوذر دست مىدهید.
من كه با نحوه توجیه حاجاحمد آشنا نبودم، گفتم: خُب، حالا حاجى جون، اینجا كه مىگویى زمینش كجاست؟ آقا مثل رعد بر سرم غرید: همین كه گفتم!... گفتم: حاجى، آخر... گفت: پاشو، به تو مىگم برو! وقت نداریم كه واسه تكتك شما دو ساعت سخنرانى كنیم. پاشو برو، بالا سرِ گردان خودت! همین موقع حاج همت آمد دست من را گرفت و گفت: فلانى، بیا برویم بیرون. از سنگر كه خارج شدیم، گفتم: آخر حاجى! این نقطهاى كه حاج احمد مىگوید اصلاً كجاست؟ حاج همت گفت: بابا جان! یادت هست امروز صبح كه داشتیم با موتور مىآمدیم، یك خاكریزى بود كه با هم نگاهش مىكردیم؟ گفتم: بلى، یادم آمد. گفت: همان خاكریز، جناح چپ گردان شماست. از آنجا باید بروى روى دژ مرزى. گفتم: خدا خیرت بدهد. حالا مىدانم كه این خاكریز، جناح چپ من است و از این جا باید چهار - پنج كیلومتر گسترش پیدا كنم و با بچههاى شمس دست بدهم؛ اما حاج احمد خیلى فشرده توضیح مىداد. حاج همت گفت: حاج احمد در بحث توجیه نیرو، همیشه همینطور مفید و مختصر كار مىكند. اصلاً روش او، استفاده از حداقل زمان، براى تفهیم حداكثر مطلب است. منتها تو چون دفعه اولت بود، توجیه نبودى. حالا كه توجیه شدى برو دنبال كار خودت. ما هم رفتیم سروقت گردان، تا از برنامه عقب نمانیم.»
در ساعت 30/8 دقیقه شامگاه پنجشنبه شانزدهم اُردیبهشت، گردانهاى انصار، مقداد و ابوذر در امتداد خاكریز بلند كناره جاده اهواز - خرمشهر به خط شدند. رأس ساعت 9 شب، فرمان پیشروى این سه گردان به سوى دژ مرزى توسط حاج احمد صادر شد. دشمن كه از تحركات چند روزه اخیر رزمآوران تیپ 27 به شدت احساس نگرانى مىكرد، با وسواسى بیش از گذشته به نیروهاى خود آمادهباش داده بود. در همین اثنا خطشكنان تیپ 27، شاهد جلوه دیگرى از امداد الهى شدند. جانشین فرماندهى گردان انصار مىگوید:
«... بنا بود ما از بین تانكهاى عراقى، در دل یك دشت صاف عبور كنیم و اگر دشمن ما را مىدید، غافلگیرى و قتلعام بچهها در آن زمین بدون عارضه توسط تانكهاى عراقى، قطعى بود. ناگهان باران ریز متناوبى شروع شد. همین بارندگى و مهگرفتگى شدید در منطقه، باعث شد تا عراقىها قادر به دیدن ما نباشند. فاصله تانكها، با ستون گردانهایى كه از میان آنها عبور مىكردند، حدود 50 متر بود. بچهها همگى خیس شده بودند و تجهیزات انفرادى آنها، سر و صدا و دَلَنگ و دولنگِ زیادى به راه انداخته بود...».
این تمام ماجرا نبود؛ چرا كه به گفته معاون اول گردان مقداد:
از جمله شاگردان نخبه مكتب رزمى ابداعى حاج احمد، بویژه باید به دو سردار جوان و با نشاط تیپ 27 محمد رسولاللَّه(ص)، علىرضا ناهیدى و محسن نورانى اشاره كنیم.
این دو رزمآور دلیر سپاه اسلام، علىرغم سن و سال كمى كه داشتند، از نبوغى در حد اعجاز برخوردار بودند. در برههاى كه به واسطه كینه كور بنىصدر و لیبرالها نسبت به نیروهاى انقلاب؛ خصوصاً سپاه كردستان، دست نیروهاى سپاه از تسلیحات سنگین و نیمهسنگین تهى بود، وقتى این دو رزمنده دلاور مطلع شدند كه نیروهاى ارتش یك قبضه خمپارهانداز 120 م.م زائد بر مصرف دارند، بلافاصله به حاجاحمد متوسل شدند و از او خواستند ولو به صورت امانى هم كه شده، این قبضه 120 را بگیرد و در اختیار آنها بگذارد.
علىرضا و محسن، با همین یك قبضه خمپارهانداز امانتى، در جنگهاى مریوان، واحد ضدزره سپاه غرب را بنیانگذارى كردند. در آن روزها، یكى از شوخىهاى لطیف و رایج حاجاحمد با این بچهها، این سوال بود:
«ببینم، بالاخره شما كى مىخواهید توپخانه سپاه را راه بیندازید؟!».
پس از حمله فتحالمبین كه نیروهاى گردانهاى حبیب، حمزه و سلمان، تمامى یگانهاى توپخانه سپاه چهارم ارتش عراق را در على گرهزد سالم به غنیمت گرفتند، علىرضا ناهیدى و محسن نورانى به دستور حاج احمد، با همین توپهاى غنیمتى، یگان ذوالفقار را تأسیس كردند. یكى از همرزمان علىرضا ناهیدى در این رابطه خاطره شیرینى دارد:
«... بعد از فتحالمبین، به اتفاق حاج احمد رفتیم به یك موقعیت، براى آزمایش توپهایى كه در على گرهزد از عراق غنیمت گرفته شده بود. همراه حاج احمد، یكى از برادران ارتشى هم آمده بود. به گمانم درجه ایشان سرگرد بود. آنها ضمن تماشاى طرز كار این توپها، با هم صحبت مىكردند.
از آنجا كه یگان توپخانه تیپ 27 محمد رسولاللَّه(ص)، تحت فرمان علىرضا ناهیدى قرار داشت، آن روز خود او را هم در آنجا دیدیم. ناهیدى از این توپها، به روش خمپارهانداز 120 میلیمترى كه در مریوان داشت، استفاده مىكرد! لوله توپها را آنقدر بالا مىآورد كه بعد از شلیك، گلوله آنها عین گلوله خمپاره، یا توى سر هدف مىخورد، یا در حول و حوش آن. همان جا دیدیم كه آن افسر ارتشى برگشت به حاج احمد گفت: خدایا! عظمتت را شكر! ما اگر خودمان این توپها را مىخریدیم، یك سال روى آنها كار آموزشى و تئوریك مىكردیم، یك سال هم آموزش عملى، باز نمىتوانستیم از آنها، با دقتى كه این بچههاى كم سن و سال بسیجى استفاده مىكنند، بهرهبردارى كنیم!».
سرانجام نوبت رسید به اجراى مرحله چهارم و پایانى عملیات مقدس فتحالمبین. در این مرحله از عملیات گردان حبیب بن مظاهر به فرماندهى محسن وزوایى ضمن یك پیشروى برقآسا و با یك مانور دَوَرانى، خود را به قرارگاه مقدم فرماندهى سپاه چهارم دشمن در ارتفاعات برقازه رساند و چیزى نمانده بود كه علاوه بر تسخیر این قرارگاه، شخص صدام حسین نیز به همراه سپهبد خلبان عدنان خیراللَّه طلفاح وزیر جنگ رژیم بعث، ژنرال حسین كامل مجید و سرلشكر هشام صباح فخرى فرمانده سپاه چهارم به اسارت رزمندگان گردان حبیب درآیند.(30)
حوالى غروب روز هشتم فروردین 1361، محسن وزوایى خبر فتح برقازه و كوبیدن پرچم مقدس تیپ 27 محمد رسولاللَّه(ص) بر تارك قرارگاه مقدم فرماندهى سپاه چهارم عراق را از طریق بىسیم به حاجاحمد اعلام كرد:
وزوایى: احمد، احمد، وزوایى!
حاجاحمد: وزایى، بگو، احمد هستم، احمد.
وزوایى: احمد جان، صداى اللَّهاكبر را مىشنوى؟ كار برقازه تمام شد، شنیدى؟ صداى اللَّه اكبر بچهها را مىشنوى؟... اللَّه اكبر!
حاجاحمد: محسن، محسن، تكرار كن، تكرار كن!
وزوایى: احمد جان، برقازه كارش تمام شد. بچهها الان دارند توى مقر اینها...
حاجاحمد: آقا محسن، زنده باشى! برادر جان، زنده باشى!
وزوایى: شما سفارش دیگرى ندارید؟
حاجاحمد: ببین محسن! سریع آنجا را پاكسازى كنید، سریع! به بچههاى خودتان هم آرایش بدهید... اصلاً من الان مىآیم آنجا. موفق باشید. خدا نگهدارتان. تمام.
با خاتمه یافتن مرحله چهارم نبرد پیروزمند فتحالمبین، حاجاحمد به همراه فرماندهان تحت امر خود جهت تجدید دیدار با مردم خوب مریوان و همرزمانش در سپاه این شهر، عازم غرب كشور شد. یكى از همسفران او مىگوید:
«... وقتى همگى همراه حاج احمد سوار اتوبوس شدیم، حاجى ردیف دوم یا سوم، روى صندلى نشست. براى آنكه طى راه كسى صحبتهاى متفرقه یا خداى ناخواسته، شوخى جلفى از او سر نزند، مطابق معمول، شروع كرد بین جمع به خواندن یك سرود. خودش با صداى بلند خواند؛
انقلاب، انقلاب، انقلاب اسلامى
جسم من، جان من، خون من تو را حامى... والخ.
سرود را با یك حالت حماسى و محكم مىخواند، بعد كه سرود تمام شد، گفت: حالا یكى از شماها یك سرود بخواند. حكمت كارش هم این بود كه هم از بچهها غیبت یا صحبت لغوى صادر نشود، هم با خواندن سرودهاى انقلابى، روحیه بگیرند و سرگرم بشوند.»
خبر حركت قافله حاجاحمد و یاران فاتح او را، تو گویى قاصدكهاى بهارى به مردم خوب مریوان رساندند. شهر چهرهاى دیگر به خود گرفت. مردم در آتش انتظار بازگشت قهرمان خاكىپوش شهرشان، برافروخته، لحظه شمارى مىكردند. سرپرست وقت واحد اطلاعات سپاه مریوان، از آن روز با شكوه حكایت مىكند:
«... خبر ورود حاجى كه به مردم مریوان رسید، شهر پر از غلغله شد. همه از شوق بال در آورده بودند. دیگر سر رشته كارها از دست بچههاى سپاه هم خارج شده بود. مردم از صغیر و كبیر و زن و مرد، جمع شدند جلوى ساختمان سپاه مریوان. همینطور سینى، سینى اسپند بود كه دود مىدادند. بعضىها از شوق، گریه مىكردند... بالاخره انتظارها به سر مىرسیدند. به محض این كه ماشین حامل حاجى در دیدرس خلایق قرار گرفت، همینطور گوسفند و برّه بود كه پشت سر هم برایش قربانى مىكردند. بعد هم تا پاسى از شب رفته، دسته دسته ملت مىآمدند براى تبریك و خستهنباشى گفتن به احمد... دیدیم نه خیر! انگار حالا حالاها باید قید روبوسى و چاق سلامتى با حاجى را بزنیم.»
حاج احمد و فرماندهان قهرمان تیپ 27، پس از اقامتى كوتاه در مریوان، در پى چندین ماه نبرد دشوار، روانه مرخصى شدند و به تهران رفتند. هر چند، رفتن به مرخصى، بهانهاى بیش نبود.
اكنون، پس از پیروزى خارقالعاده حماسه فتحالمبین، براساس تدابیر متخذه توسط فرماندهى عالى جنگ و تصویب حضرت امام(ره)، زمینهچینى براى اجراى عملیاتى وسیعتر و در عین حال دشوارتر از فتحالمبین در دستور كار فرماندهان برومند یگانهاى رزمى سپاه و ارتش قرار گرفته بود. عملیاتى به نام الى بیت المقدس؛ به سوى بیتالمقدس! نبردى با هدف آزادسازى قطعى خرمشهر، مقتل همرزمان مظلوم شهید بزرگوار، سیدمحمدعلى جهانآرا.
یكى از همرزمان حاجاحمد مىگوید:
«... مرخصى رفتن حاجاحمد، براى من یكى، خیلى عجیب بود. اصلاً حاجى با مرخصى و استراحت و تهران رفتن، میانهاى نداشت. لابد این بیت معروف را شنیدهاید كه مىگوید:
ما زنده به آنیم كه آرام نگیریم
موجیم كه آسودگى ما عدم ماست
من هر وقت این شعر را مىخوانم، بلافاصله سیماى با صلابت و خستگى ناپذیر حاج احمد در ذهنم تداعى مىشود... خلاصه یك وقت خبر رسید كه اى دل غافل! مرخصى چه صیغهاى است؟! اینها دارند در تهران خودشان را براى یك عملیات بزرگ دیگر در جنوب آماده مىكنند!».
پس از آخرین هماهنگىهاى ضرورى در تهران، حاجاحمد به همراه كادرهاى اصلى تیپ 27 محمد رسولاللَّه(ص)، بار دیگر روانه خوزستان شد.
«... حاجاحمد بچههاى كادر تیپ را جمع و جور كرد و همگى به اهواز آمدند. در اهواز، ساختمان دو مدرسه به نامهاى شهید مصطفى خمینى و مبارزان را بهعنوان محل استقرار موقت عناصر كادر تیپ 27 در اختیار گرفتند و بعد از چند روز، از آنجا راهى منطقه دارخوین شدند...، تا محل مناسبى براى استقرار عقبه تیپ در نظر بگیرند. در نهایت با صلاحدید حاج احمد، عقبه اصلى تیپ 27، منطقه دارخوین اعلام شد. بعد هم بچهها در آن كانكسهاى معروف سایت متروكه انرژى اتمى دارخوین مستقر شدند... به دستور حاج احمد، بلافاصله پس از تقسیم وظایف، عملیات شناسایى منطقه را شروع كردیم.»
در این برهه، حاج احمد علاوه بر آن كه تمامى همّ و غمّ خود را مصروف آمادهسازى تیپ 27 محمد رسولاللَّه(ص) و رفع كاستىها و معضلات مبتلا بِهِ ناشى از جابهجایى این مجموعه رزمى از دو كوهه به دارخوین كرده بود، بر تمامى مراحل مأموریتهاى شناسایى عناصر اطلاعاتى تیپ شخصاً نظارت داشت و خود نیز راهكارهاى مناسب عملیات را شناسایى مىكرد. گفتههاى یكى از عناصر واحد اطلاعات - عملیات تیپ 27 محمد رسولاللَّه(ص)، مبین میزان و عمق حضور حاجاحمد در مراحل شناسایى مرحله اول عملیات الىبیتالمقدس است:
«... حول و حوش دارخوین، یك سرى تأسیسات و دكل معروف به ابوذر، به ارتفاع 70 متر از سطح زمین قرار داشت. آنجا منطقه، تا چشم كار مىكرد یك دشت بدون عارضه و مثل كف دست، صاف و هموار بود. شبها از روى این دكل آدم مىتوانست خیلى راحت چراغهاى شهرهاى آبادان، خرمشهر و بصره را ببیند. از بالاى آن دكل، جاده آسفالت اهواز - خرمشهر را كه در عمق مواضع اشغالى ارتش عراق، به فاصله 25 كیلومتر از ساحل كارون قرار داشت، به خوبى زیر دید داشتیم. بیشتر شبها ما همراه حاج احمد از این دكل بالا مىرفتیم و شناسایىهایى را كه در روز انجام مىدادیم، با آنچه شبها از روى این دكل مىدیدیم، تطبیق مىكردیم.»
پس از خاتمه مراحل كلى شناسایى، اكنون نوبت گزینش معبر مناسب، جهت ورود نیروهاى تیپ 27 محمد رسولاللَّه(ص) به صحنه عملیات فرا رسیده بود. این بار نیز، تدبیر حاج احمد، فصلالخطاب این انتخاب دشوار را مشخص نمود.
«... معبرى كه براى شب عملیات شناسایى شد، یك معبر حدود ده - پانزده كیلومترى، در جایى بود كه دشمن موضع، سنگر یا استحكاماتى به آن صورت در آنجا نداشت. صرفاً بعضى مواقع، گشتىهاى عراقى، در آنجا تردد داشتند. این معبر را حاج احمد خودش روى دكل رفته بود و براى شب حمله شناسایى كرده بود.»
مسؤولیت خطیر دیگرى كه همزمان با نظارت بر مراحل شناسایى بر دوش حاج احمد سنگینى مىكرد، آمادهسازى جسمى و روحى رزمآوران تیپ 27 محمد رسولاللَّه(ص) براى ورود به عرصه مصاف عظیم آتى بود. به روایت یكى از سرداران سپاه اسلام:
«... بهخاطر این كه نیروها بتوانند خودشان را با آن آب و هواى گرم و نفسگیر جنوب وفق بدهند و آمادگى لازم جسمانى و روانى براى ستونكشىهاى طولانى عملیاتى كه در پیش داشتیم پیدا كنند، حاجاحمد یك سرى تدابیر را اتخاذ كرد و به مرحله اجرا گذاشت. از جمله اینكه بعد از انتقال نیروهاى تیپ 27 محمد رسولاللَّه(ص) از دوكوهه به اهواز، براى آنكه بچهها خودشان را بسازند و آماده كنند، ابلاغ شد كه آنها باید از اهواز تا عقبه اصلى تیپ در دارخوین را پاى پیاده طى كنند. بچهها با اشتیاق وصف ناپذیرى این فرمان حاجاحمد را قبول كردند. در آن گرماى نفسبر اوایل اردیبهشت ماه خوزستان، بچههاى تیپ 27، فاصله 83 كیلومترى اهواز تا دارخوین را پاى پیاده طى كردند. امرى كه صرفاً ناشى از احساس تكلیف، روحیه بالاى ایمانى و ولایتپذیرىاى بود كه نسبت به حاج احمد داشتند.»
شرط اول پایدارى در كوران مصائب، اُنس و عادت انسان به سختىهاست و رفاهجویى و عافیتطلبى، سمى مهلك است كه راسخترین ارادهها را فلج، و قاطعترین یقینها را، سست و خللپذیر مىسازد. هم از این روست كه گفتهاند:
ناز پرورد تنعم نبرد راه به دوست
عاشقى شیوه رندان بلاكش باشد
آن كه طاووس پربهایى چون آزادى خرمشهر را مىطلبد، چگونه مىتواند از پذیرفتن جور سفر به رنجستان سر باز زند؟! مگر نه این است كه گل وجود آدمى در كوره رنج مىپزد و به حكم سنت لایتغیر الهى، همواره بیشترین، از آن كسى است كه دشوارترین را برمىگزیند؟ پس نه عجب اگر مىبینى سردار ستوده سپاه توسل، در این آزمون صعب عاشقى، سالكان را به جرعهنوشى ضیافت رنج صلا مىدهد. در این طریق پر خوف و خطر و مردآزماى، ابتدا باید قید مركب را زد و بعد... نوبت ترك لذات چرب و شیرین رزق حلال دنیا فرا رسد.
«... یكى از مسائلى كه قبل از شروع عملیات باعث سر و صداى بعضى از بچهها شد، این بود كه نان نرم و تازه از تنور در آمده به نیروها نمىدادند. حاج احمد دستور داده بود نان خشك توى گونى بریزند و بالسویه میان بچهها تقسیم كنند... یك روز كه حاجى آمده بود تا به بچههاى گردان مالك سرى بزند، تعدادى از نیروها به حاجاحمد شكایت كردند؛ چرا اینجا به ما نان تازه نمىدهند؟ و... حاجى گفت: من گفتم نان تازه ندهند! بچهها اگر الان سختى نكشند، معلوم نیست بتوانند توى عملیات مقاومت كنند. اگر ما در عقبه براى نیرو رفاه بىحساب و كتاب داشته باشیم، طبعاً او در عملیات هم توقع همان رسیدگى و ناز و نعمت را دارد و در شرایط سخت و مشكل عملیات نمىتواند استقامت به خرج دهد.»
به موازات فعالیتهاى مستمر حاجاحمد، جهت كسب آمادگى هر چه بیشتر تیپ 27 محمد رسولاللَّه(ص)، خبر رسید كه محسن وزوایى، در رأس یك تیپ نوبنیاد، متشكل از كادرهاى زبده سپاه تهران، رزمآورانى همچون حاج عباس ورامینى(31)، حاج على موحددانش(32) و علىاصغر رنجبران(33) به دو كوهه رسیدهاند.
پس از خاتمه عملیات فتحالمبین، همزمان با مراجعت محسن وزوایى به تهران، از سوى فرماندهان عالى رتبه سپاه تهران طرح تشكیل تیپ رزمى جدیدى در دستور كار قرار گرفته بود. از محسن وزوایى دعوت به عمل آمد تا مسؤولیت فرماندهى این تیپ را بپذیرد. ابتدا وى از پذیرش این درخواست متواضعانه امتناع ورزید، لكن پس از پیشنهاد موكد ریاست شوراى عالى دفاع - حضرت آیتاللَّه خامنهاى - محسن وزوایى این مسوولیت را قبول كرد.
در پى تهیه و تصویب چارت سازمانى تیپ و تعیین كادرهاى آن، كه عمدتاً از رزمآوران دلاور جبهههاى غرب بودند، محسن وزوایى رسماً فرماندهى این یگان را كه به نام تیپ 10 سیدالشهداءu موسوم گشت، برعهده گرفت.
به محض ورود كادرهاى تیپ 10 سیدالشهداءu به خوزستان و در پى یك نشست فوقالعاده، با حضور حاجاحمد، حاج همت، حاج محمود شهبازى، محسن وزوایى و... در پادگان دو كوهه، مقرر گردید تا رزمآوران تیپ 10 سیدالشهداءu با تیپ 27 محمد رسولاللَّه(ص) ادغام شوند.
این بار در كادر فرماندهى تیپ گسترش یافته 27 محمد رسولاللّهr، مختصر تغییراتى به عمل آمد. فرماندهى كل مجموعه، همچنان برعهده حاج احمد بود. حاج همت معاونت كل تیپ را بر عهده گرفت و سرداران دلاور محسن وزوایى و حاج محمود شهبازى به مسؤولیت فرماندهى 2 محور عملیاتى تیپ 27 محمد رسولاللَّه(ص) منصوب شدند. تركیب فرماندهى گردانها نیز از این قرار بود:
1- گردان سلمان فارسى شهید حسین قجهاى
2- گردان مسلم بن عقیل شهید حبیباللَّه مظاهرى
3- گردان انصارالرسولr شهید اسماعیل قهرمانى
4- گردان حمزه سیدالشهداءu شهید رضا چراغى
5- گردان حبیب بن مظاهر شهید على موحددانش
6- گردان عمار یاسر شهید اكبر حاجىپور
7- گردان میثم تمار شهید عباس شعف
8- گردان مالك اشتر شهید احمد بابایى
9- گردان ابوذر غفارى شهید علىاصغر رنجبران
10- گردان بلال حبشى شهید بهمن نجفى
11- گردان مقداد بن اسود مرتضى مسعودى
صبح روز جمعه، 21 اسفند سال 1360، پادگان دوكوهه حال و هواى دیگرى یافت. انبوه رزمندگان تیپ 27 محمد رسولاللَّه(ص)، در قالب 9 گردان منظم و حاضر به رزم، عازم میدان صبحگاه پادگان شدند. در پیشاپیش هر گردان، سیماى مصمم و نورانى دلاورمردانى را مىشد دید كه كوهستانهاى پابرجاى غرب، به ایمان راسخ آنان و خورشید گردوننشین خوزستان، به همت بلندشان غبطه مىخورد. تیپ 27 محمد رسولاللَّه(ص) در اوج آمادگى، با تمامى عِده و عُده الهى خود، قدم به میدان صبحگاه دوكوهه مىگذاشت.
گردان سلمان فارسى و سردار رشید آن حسین قجهاى؛ گردان انصار الرسولr و علمدار دلاورش، اسماعیل قهرمانى؛ گردان حمزه سیدالشهدا و سردار روشنضمیرش رضا چراغى؛ گردان مالك اشتر و فرمانده غیورش محمد شهبازى؛ گردان عمار یاسر و سردار دشمن شكن آن علىاكبر حاجىپور، گردان ابوذر غفارى و فرمانده سلحشور آن مصیب میرسجادى، گردان مسلم بن عقیل و فرمانده تیزتك آن حبیباللَّه مظاهرى، گردان بلال حبشى و فرمانده شجاع آن احمد صالحى و...
سرانجام نهمین گردان؛ گردان حبیب بن مظاهر و پرچمدار صف شكن آن، محسن وزوایى، از پى یكدیگر، زمین صبحگاه دوكوهه را به قدوم مبارك خویش مزین كردند.
پس از تلاوت آیاتى چند از كلام اللَّه مجید، سردار محسن رضایى - فرمانده كل وقت سپاه - طى بیاناتى رزمآوران را به تقویت پیوند معنوى با خداوند و صبر و شكیبایى تا فرا رسیدن زمان مناسب جهت آغاز عملیات دعوت كرد. سخنان فرمانده كل سپاه با تكبیر توفنده رزمندگان استقبال شد. سپس فرمانده قهرمان تیپ 27 محمد رسولاللَّه(ص) حاج احمد متوسلیان پشت میكروفون قرار گرفت و مژده داد كه تا ساعاتى دیگر، زمان حركت نیروها از دوكوهه به سوى مناطق عملیاتى فرا مىرسد. آسمان دوكوهه از طنین بانگ تكبیر و تهلیل ملائك خاكىپوش خداى خمینى(ره) به لرزه درآمد و در سیماى منور حاج احمد، حاج همت، حاج محمود شهبازى و دیگر دریادلان تیپ 27، گلخنده شادى، قرین گلاب گریه شوق گشته بود.
ساعتى بعد، چندین هلىكوپتر ترابرى شینوك ارتش جمهورى اسلامى، بر زمین صبحگاه فرود آمد و همزمان با آن؛ چندین دستگاه نفربر، مینىبوس و كامیون كمپرسى براى انتقال رزمندگان تیپ 27 و دیگر یگانهایى كه در دوكوهه حضور یافته بودند، عظیمترین عملیات جابهجایى نیرو تا آن تاریخ را آغاز كردند. یكى از رزمندگان تیپ 27 محمّد رسولاللّهr از آن روز به یادماندنى مىگوید:
«... نیروهاى تیپ را توسط چندین دستگاه نفربر از دوكوهه كندند و به منطقه عملیاتى آوردند. همان جا چادر زدیم و مستقر شدیم. به دستور حاج احمد، تمام تداركات و تشكیلات، حتى ستادهاى تیپ، مثل كارگزینى و پرسنلى، از دو كوهه به جلو منتقل شدند. به این ترتیب، ارتباط عناصر تیپ، بیشتر و فعالتر شد. طى چندین جلسه، مسؤولان گردانها، گروهانها و دستهها ضمن معارفه و انتقال تجارب به همدیگر توانستند با هم ارتباط خوبى برقرار كنند. از طرف دیگر، این انتقال نیروها باعث شد تا آنها با مناطقى كه باید در زمان عملیات در آنجا كار مىكردند، از نزدیك به خوبى آشنا شوند.»
در همین ایام است كه پس از هماهنگى با فرماندهى قرارگاه عملیاتى نصر سردار حسن باقرى، به دستور حاج احمد، مقر قرارگاه فرعى نصر2 و مركز ستاد فرماندهى تیپ 27 محمد رسولاللَّه(ص) در ارتفاع 350 شاوریه استقرار مىیابد و جلسات فشرده توجیهى براى ردههاى مختلف فرماندهى، یكى پس از دیگرى برپا مىشود.
«... مقر قرارگاه فرعى نصر2، فاصله چندانى با خط مقدم نداشت. سنگر آن، روى ارتفاع 350، بالاى چادرهاى گردان انصار مستقر شده بود. روى قله بزرگ 350، یك سنگر هفت - هشت مترى احداث كرده بودند كه كل تجهیزات مخابراتى و تشكیلات فرماندهى تیپ 27 و تیپ 58 تكاور و تیپ 2 لشكر 21 ارتش و خود حاج احمد، حاج همت، حاج محمود شهبازى، سرهنگ شاهینراد و سرهنگ علىیارى با رابطها و مسؤولان ستادى تیپها در آنجا حضور داشتند.»
مقر تاكتیكى تحت امر حاج احمد با قرارگاه فرماندهى جبهه عملیاتى نصر، تحت امر سردار باقرى در ارتباط مخابراتى 24 ساعته بود.
«... حاج احمد كلیه مسائل را به قرارگاه فرماندهى جبهه نصر منتقل مىكرد. یك قرارگاه مركزى هم در دزفول بود كه فرماندهان ارشد سپاه و ارتش، برادر محسن رضایى و سرهنگ صیاد شیرازى در آنجا حضور داشتند و آخرین اخبار و گزارشهاى مربوط به تحولات اوضاع در منطقه را از 4 قرارگاه نصر، فتح، قدس و فجر دریافت مىكردند.»
به فاصله 40 ساعت قبل از آغاز عملیات، ساعت 8 صبح روز 29 اسفند سال 1360، حاج احمد تمامى فرماندهان گردانهاى تیپ 27 محمد رسولاللَّه(ص) را جهت شركت در جلسهاى اضطرارى، به قرارگاه فرعى نصر 2 فراخواند؛ چرا كه بنا بود رزمندگان این تیپ، نقشى حساس در نبرد گسترده فتحالمبین ایفا كنند. در این میان، نوك پیكان حمله تیپ را گردان حبیب بن مظاهر، سلمان فارسى و حمزه تشكیل مىدادند. براساس توجیه مانور از سوى حاج احمد این سه گردان مىبایست پس از 8 كیلومتر پیشروى به موازات سنگرهاى كمین و دیگر استحكامات دشمن در ارتفاعات شاوریه، دست به كار اجراى مأموریت اصلى خویش مىشدند. مأموریت اصلى این گردانها عبارت بود از پیشروى در عمق 12 كیلومترى مواضع اشغالى دشمن، ضربه وارد آوردن از پهلوى خصم و تصرف مقر توپخانه سپاه چهارم ارتش عراق. حاج احمد بر ضرورت اجراى اصل غافلگیرى تأكید زیادى داشت. او در این جلسه گفته بود:
«... اگر این گردانها قبل از رسیدن به تپههاى كنار جاده عین خوش - اندیمشك، یعنى توى این دشت باز 8 كیلومترى درگیر بشوند، احتمال اینكه حتى 30 درصد نیروهاى آنها هم بتوانند به جاده برسند، ضعیف است. حتى بعد از رسیدن آنها به جاده هم، درگیرى؛ 50 درصد از گردانها تلفات مىگیرد. به خاطر همین مسائل، اصل غافلگیرى باید صد در صد اجرا شود.»
این جلسه، پس از 4 ساعت بحث و فحص مستمر، به نماز جماعت ظهر متصل شد. ساعت 2 بعدازظهر، از طریق فرماندهى كل جبهه نصر به حاج احمد ابلاغ شد كه نیروهاى تیپ 27 باید براى حمله در همین شب آماده شوند. حاج احمد نیز ضمن فراخوانى فرماندهان گردانها، دستور آمادهباش صددرصد براى عملیات را به آنان صادر كرد. تا آخرین دقایق شب، همه بىتاب و مشتاق، منتظر صدور فرمان حمله بودند؛ اما... سرانجام دستور لغو عملیات ابلاغ شد!
علت اتخاذ این تصمیم، تك سنگین سپاه چهارم ارتش عراق به استعداد 3 تیپ تقویت شده زرهى به جبهه شوش بود كه درگیرى بسیار سهمگینى را در محور جبهه فجر به وجود آورد. این حمله كه دشمن آن را با هدف به تأخیر انداختن عملیات تهاجمى قریبالوقوع رزمندگان ایران اسلامى آغاز كرده بود، در همان نخستین ساعات درگیرى، به یمن پایمردى عاشورایى رزمندگان تیپ 17 سپاه و لشكر 77 ارتش در جبهه فجر، براى نیروهاى مهاجم عراق، بدل به شكستى هولناك شد. به راستى علت صدور مكرر فرمان حمله و از پس آن لغو عملیات در آن آخرین روزهاى اسفند سال 1360 ریشه در چه حوادثى داشت؟ بهتر است حكمت باطنى نهفته در پس ظاهر این وقایع دلهرهآفرین را در روایت حاج احمد از این ماجرا باز جوییم. او مىگوید:
«... تاریخ آغاز عملیات كاملاً مشخص بود. یعنى همه روى این اصل متفق بودند كه آغاز عملیات باید قبل از عید 1361 باشد. روز 25 اسفند اولین فرصت مناسب براى اجراى حمله بود. بعد شروع حمله 48 ساعت به تعویق افتاد. یعنى شد روز 27 اسفند. مجدداً حمله را به تعویق انداختند و علت این تأخیر عدم آمادگى تعدادى از قرارگاههاى فرماندهى جبههها در رابطه با ادغام واحدهاى سپاه و ارتش بود. در تاریخ 29 اسفند هم باز خبر رسید كه احتمال عملیات خیلى زیاد است... به تعویق افتادن مكرر آغاز حمله از طرف ما باعث شده بود كه عراق، قدرت عمل پیدا كند و براى اینكه نیروهاى ما را در منطقه تجزیه كند، نیروهاى خودش را جمع كرد و از یك نقطه وارد كار شد. آن نقطه، جبهه شوش بود.
وقتى كه روز 29 اسفند برادر محسن رضایى براى درخواست استخاره پیش امام رفته بود، امام به ایشان فرموده بودند: شما مگر شك دارید؟ ایشان گفته بود: نه! به هیچوجه شك نداریم. امام هم به برادر محسن گفته بودند: پس بروید به كارهایتان برسید. شك هم به دلتان راه ندهید، موفق هستید انشاءاللَّه، ما هم دعا مىكنیم.
این كل جریان ماوقع بود كه بعد هم برادر محسن به منطقه برگشت و همانروز كار ما شروع شد.»
تهاجم نابخردانه ارتش عراق به جبهه شوش در نهایت موجب گردید كه نیروهاى حاضر به رزم سپاه اسلام، سرعت بیشترى در فعالیت بىوقفه خود براى آغاز حمله بزرگ فتح به خرج دهند.
مقارن ساعت 10 صبح روز یكشنبه اول فروردین ماه 1361، بار دیگر حاجاحمد فرماندهان سه گردان سلمان، حبیب و حمزه را به قرارگاه فرعى نصر 2 احضار كرد تا براى آخرین بار، آنان را نسبت به جزییات مأموریت فوقالعاده خطیرشان توجیه كند. از آنچه در این دیدار معنوى میان حاج احمد و شهیدان چراغى، قجهاى و وزوایى گذشت، هیچ نمىدانیم.
مقارن ساعت 3 بعدازظهر، نیروهاى گردان حبیب، سوار بر نفربرها، به محل تجمع منتقل شدند. در آنجا شهید وزوایى، طى سخنانى كوتاه، سرخطهاى اصلى مأموریت محوله به گردان حبیب را براى نیروهاى این گردان شرح داد و پس از توجیه كامل آنان، همگى سوار بر نفربرها، روانه خط اول جبهه شدند. فرماندهان گردانهاى سلمان و حمزه نیز، یگانهاى خود را توجیه و پشت خط مقدم مستقر كرده بودند.
ساعت 7 بعدازظهر، گردان حبیب به دامنه محور «بلتا» رسید و رزمندگان پس از اداى نماز مغرب و عشاء، مشتاق و ملتهب، به انتظار صدور دستور پیشروى نشستند.
ساعت 30/10 دقیقه شب، صداى پرصلابت حاج احمد از بىسیم قرارگاه شنیده شد كه به رزمآوران حبیب، و دو گردان حمزه و سلمان دستور آغاز پیشروى را ابلاغ كرد. محسن وزوایى، خود پیشتر به همراه عناصر اطلاعات تیپ، مسیر ستونكشى شبانه را چند بار طى كرده بود، اما تردد یك اكیپ كوچك شناسایى كجا و حركت یك ستون 1200 نفرى كجا؟! حتى اگر سر و صداى ناشى از برخورد اسلحه و تجهیزات نیروها را هم در نظر نگیریم، تنها صداى سر قدمهاى بلند یكهزار و دویست جفت پاى پوتینپوش رزمآوران بر بستر شنى رودخانه فصلى، خود غوغایى به پا مىكرد كه در آن خاموشى ظلمانى دشت شبزده، از مسافت چند كیلومترى به خوبى شنیده مىشد.
در همین اثناء ستون نیروها به سنگرهاى كمین دشمن نزدیك شد. حوالى ساعت 11 شب، گردان حبیب از خط اول دشمن با موفقیت عبور كرد. به صلاحدید حاج احمد، نقطه كمكى براى جهتیابى و ادامه پیشروى گردان حبیب در عمق 8 كیلومترى دشت، تپهاى تعیین شده بود كه آن را تپه تانك نامگذارى كرده بودند. این در حالى بود كه گردانهاى سلمان و حمزه در دو سوى تپه تانك و تپه پیاده مستقر شده، منتظر رسیدن گردان حبیب و ادامه پیشروى بودند. پس از یك ساعت پیشروى در دل دشت، براساس محاسبات قبلى، ستون نیروهاى حبیب قاعدتاً بایستى به تپه تانك مىرسید، اما...
«... هنوز دشت را به نیمه نرسانده بودیم كه بلدچى گردان آمد و گفت: راه را گم كردهایم! وسط آن دشت بزرگ كه هیچ طرف آن معلوم نبود، سرگردان شدیم. ولوله عجیبى در بچههاى گردان افتاد...».
گردان حبیب، ساعتى پیش از آغاز عملیات سراسرى، در عمق مواضع دشمن گم شده بود! حتى اعزام تیمهاى شناسایى به اطراف نیز، گرهى از این كار فرو بسته باز نكرد. لحظات به سختى سپرى مىشدند. به ناچار محسن وزوایى جهت كسب تكلیف از حاج احمد، با قرارگاه فرعى نصر 2 تماس گرفت.
«... بعدها حاج احمد مىگفت: ما پشت بىسیم منتظر بودیم كه گردان حبیب به منطقه برسد و نتیجه را به ما اعلام كند. یك وقت شنیدیم محسن مىگوید؛ حاجى! ما هدف را گم كردهایم، تپه تانك را پیدا نمىكنیم. حالا هم نمىدانیم كجا هستیم تا موقعیت خودمان را به شما اعلام كنیم.»
به فاصله طرفةالعینى، خبر گم شدن گردان حبیب، به بالاترین ردههاى فرماندهى عملیات رسید. به روایت یكى از فرماندهان ارشد سپاه:
«... این، خیلى خطرناك بود كه نیرویى به استعداد 1200 نفر(26)، در شرایطى كه از خط اول دشمن هم گذشته و در وسط نیروهاى دشمن قرار گرفته، حالا به هدف نرسد. قرارگاه فرماندهى جبهه نصر و به تبع آن، قرارگاه كربلا، مركز فرماندهى مشترك سپاه و ارتش، با نگرانى به صورت مستمر این مسأله را پىگیرى مىكردند. در آن دل شب، بىسیمهاى قرارگاه فرعى نصر 2 حتى یك لحظه هم خاموش نبودند. همه از حاج احمد مىپرسیدند: بالاخره نتیجه چه شد؟... در آن شرایط مضطرب كننده، حاج احمد فقط یك جواب كوتاه براى این پرسشها داشت. او مىگفت: انشاءاللَّه به هدف مىرسند. به زودى ما خبرش را به شما مىدهیم.»
با گم شدن گردان حبیب، سرنوشت كل عملیات به خطر افتاده بود. در اوج نگرانى رزمآوران، محسن وزوایى به گوشهاى رفت، تكبیرةالاحرام گفت و به نماز ایستاد. دو ركعت نیایش، دو ركعت حضور.
پس از سلام نماز، دست نیاز به درگاه بندهنواز كارساز دراز كرد و با نهایت تضرع، مناجاتى آتشناك به محضر خیرالناصرین عرضه داشت.
یكى از خبرنگاران مجله امید انقلاب كه خود در جمع رزمندگان گردان حبیب حضور داشت، در گزارش این واقعه نوشته است:
«... برادر محسن دست به دعا برداشت و گفت: خدایا! الان تمام مردم ایران چشم انتظارند. مادران و پدران شهدا در التهابند. قلب امام، نگران این حمله است. در این حمله، نه آبروى ما بندگان حقیرت، كه آبروى اسلام در میان است. خدایا! اگر مىدانى كه نیتهاى ما خالص و فقط براى توست، یارىمان كن، راه را نشانمان بده. خدایا! تو براى موسىu دریا را شكافتى و راهش دادى. تو براى محمدr غارى را قرار دادى و به امر تو عنكبوت بر درگاه آن تار تنید. خدایا! ما كوچكتر از آنیم كه درخواست كنیم براى ما كارى انجام بدهى. خداوندا! تو را به حق امام زمان(عج)، تو را به حق نایبش خمینى، تو را به حق حسینu كه ما به خونخواهى او قیام كردهایم، قسمت مىدهم ما بندگان حقیر و ضعیف را از این درماندگى نجات ببخش!».
این حالت دعا و تضرع در قرارگاه فرعى نصر 2 نیز به وجود آمده بود. حاج احمد خود بعدها از آن لحظات معنوى، براى یكى از رزمندگان تیپ 27 سخن گفته بود:
«... بعد حاجى گفت: داخل قرارگاه برادرها دلشكسته شدند. رفتند گوشهاى دنبال دعا و تضرع به درگاه خداى متعال، تا شاید فرجى حاصل بشود. من هم به خدا عرض كردم؛ خدایا! آیا تو رضا مىدهى كه فردا بر بستر این رود فصلى رودى سرخ از خون بچهها جارى بشود؟ تو كه این را نمىخواهى، پس خودت این گره را از كار ما باز كن!».
محسن وزوایى، پس از سجده شكر بر خاك دشت شبزده، قد راست كرد و به سوى نیروهاى گردان بازگشت. شهید بزرگوار عمران پُستى(27) در خاطرات خود از آن شب گفته است:
«... بعد از مدتى برادر وزوایى آمد و گفت: برادرها...! ستون را عقب، جلو كنید. یك مسیرى را مشخص كرد و گفت: از این طرف حركت كنید. ما راه افتادیم و به همان مسیر ادامه دادیم. دشت وسیعى جلوى روى ما قرار داشت. نمىدانستیم به كدام طرف مىرویم؛ اما گویى یك هاتف غیبى به ما مىگفت؛ به راهى كه مىروید مطمئن باشید.»
پس از یك ساعت پیشروى ستون نیروها، به ناگاه از دل سیاهى شب، شَبَحِ بزرگى نمایان شد...«تپه تانك» بود!
«... در قرارگاه فرعى نصر 2، صداى پرطنین محسن وزوایى را از پشت بىسیم شنیدیم كه خطاب به حاج احمد مىگوید: حاج آقا!... راه را پیدا كردیم... رسیدیم به تپه تانك! همه از خوشحالى بال درآورده بودیم. بىاختیار همدیگر را بغل مىكردیم و از شوق اشك مىریختیم، اما حاج احمد خیلى آرام بود. چه آن وقت كه خبر گم شدن گردان را دریافت كرد، و چه حالا كه به یارى خدا بچهها راه را پیدا كرده بودند، سر سوزنى مستأصل نشده بود. فقط یك نفس عمیقى كشید و با یك تبسم ملیحى زیر لب گفت: خدایا، شكرت!».
به جرأت مىتوان گفت كه در طول دفاع مقدس، یكى از بارزترین جلوههاى امداد الهى به رزمندگان اسلام در آن شب تجلى یافت. حقیقتى كه موجب شد تا سردار شهید حاج همت در تحلیل خود در مورد مجموعه عملیات دفاع مقدس بگوید:
«... اصلاً اسم فتحالمبین را نباید عملیات نظامى گذاشت. این حمله با آن شوق روحانى و آن عظمت معنوىاش در آینده به هیچوجه نباید به عنوان یك عملیات نظامى محسوب شود!».
تجلى عینى این شوق روحانى و عظمت معنوى نبرد فتحالمبین، تنها در این واقعه شگفت خلاصه نمىشود. این ماجرا حكمت باطنى دیگرى هم داشت. به گفته یكى از عناصر اطلاعات تیپ 27:
«... این گم كردن راه، چندان هم بىحكمت نبود. از آنجایى كه این عملیات را خداوند هدایت مىكرد، دیدیم كه با گم شدن بچههاى گردان حبیب، عملاً مسافت مسیر پیشبینى شده به 13 آنچه كه باید طى مىشد تقلیل پیدا كرد. نیروهاى محسن وزوایى از یك جاهایى مىروند كه اصلاً براى همه ناآشنا بود و خیلى زودتر از زمان پیشبینى شده، به پاى تپههاى على گره زد رسیدند!».
سرانجام ساعت 4 بامداد روز دوشنبه، دوم فروردین 1361، دستور یورش به مواضع توپخانه سپاه چهارم دشمن توسط حاج احمد به فرماندهان گردانهاى حبیب، حمزه و سلمان ابلاغ شد.
رزمندگان این سه گردان، در پى یك درگیرى برقآسا، مقر توپخانه سپاه چهارم ارتش عراق در ارتفاعات علىگره زد را به همراه تمامى آتشبارهاى آن، یكجا به تصرف خویش درآوردند
قافلهسالار این كاروان، سپهدار رشید غرب است؛ احمد؛ مردى از جنس آذرخش و آینه. كاروانیان نیز هر یك خود به تنهایى لشكرى هستند از خیل فرزندان صفشكن نایب بر حق امام زمان(عج)؛ علمدار كبیر انقلاب آخرالزمان؛ حضرت روحاللَّه (قدس سره الشریف).
یادهایى زلال از لحظات مقدس این هجرت سرنوشتساز را در خاطرات یكى از بازماندگان آن قافله كوچك مرور مىكنیم:
«... به اتفاق حاج احمد و سایر بچهها، سوار بر چند اتوبوس از كرمانشاه حركت كردیم. داخل اتوبوس ما، بگو و بخند فراوان بود. همه به صورت دسته جمعى سرودهایى را مىخواندند كه در آن سالها متداول بودند. یك سرودى بود كه لحن محزون و دلنشینى داشت و ترجیعبند آن، این بود: «ما همه سرباز توایم خمینى».
بین راه، برادرانى بودند كه دعاى توسل را به صورت جمله - جمله، با صداى بلند مىخواندند و بقیه، جملات دعا را تكرار مىكردند. بعد، بچههایى كه صداى خوبى داشتند، در رثاى آقا امام حسین uمرثیه مىخواندند و بقیه بر سر و سینه مىزدند. فضاى حاكم بر اتوبوس، پر از حال و هواى عشقبازى و عرض ارادت بچهها به سرور شهیدان آقا اباعبداللَّهu بود. همه گریه مىكردند. حاج احمد كه كنار راننده، پاى ركاب اتوبوس ایستاده بود، همانطور كه چشمهایش از اشك خیس بودند، پا به پاى بچهها سربند نوحه را تكرار مىكرد. تا خود دزفول، همین وضع را داشتیم.»
با ورود اتوبوسهاى حامل جنگاوران رشید جبهههاى غرب به شهر مقاوم و شهیدپرور دزفول، به ناگاه در قلب زمستان، بهار به روى مردم این شهر خنده زد. شهرى كه از آغاز تجاوز اشغالگران تا به آن روز، لاینقطع در معرض حملات توپخانهاى و موشكى جلادان مهاجم قرار داشت و روزى نبود كه عفریت مرگ، سوار بر بالهاى موشكى بعث عراق، تنى چند از اهالى بىدفاع شهر را به خاك و خون نكشد، اینك چون مادرى مهربان، فرزندان رشید امام(ره) را میزبانى مىكرد.
«... موقعى كه وارد دزفول شدیم، به خانهاى مصادرهاى در خیابان دوازدهم فروردین این شهر رفتیم كه محل اعزام نیروى سپاه دزفول بود. این خانه با همان سبك رایج معمارى سنتى بناهاى دزفول ساخته شده بود: یك سرداب و زیرزمین وسیعى داشت كه معمولاً دزفولىها براى در امان ماندن از گرماى دیرپاى خوزستان، چنین سردابهایى در زیر خانههاى خود درست مىكردند.
البته با توجه به حملات موشكى و توپخانهاى دشمن به شهر، مردم دزفول در آن فصل زمستان، از این سردابها به عنوان پناهگاه استفاده مىكردند... مجموعه بچههایى كه با حاج احمد، حاج محمود شهبازى و حاج همت از غرب آمدند، در این خانه مستقر شدند. كلیه تداركات ضرورى، از حیث تغذیه و سایر نیازمندىهاى بچهها را ما به دستور حاج احمد و با هماهنگى حاج همت، از سپاه دزفول تهیه مىكردیم و فرمانده سپاه این شهر برادر علىرضا عندلیب، از هیچ مساعدتى نسبت به تأمین حوایج بچههاى ما دریغ نكرد.»
در همان نخستین روزهاى استقرار نیروهاى اعزامى در شهر دزفول، حاج احمد در صدد برآمد از حداقل زمان ممكن، حداكثر بهرهبردارى را به عمل آورد. هم از این رو، او بر ضرورت آشنا شدن نیروهاى اعزامى با شرایط جغرافیاى نظامى مناطق عملیاتى جنوب و توجیه آنها نسبت به وضعیت جنگ در جبهههاى خوزستان تأكید فراوان داشت. نفس تأكید حاج احمد بر این نكته، امرى در خور تأمل است؛ چرا كه كادرهاى اعزامى سپاه غرب به جنوب، علىرغم تجارب درخشانى كه از جنگ در جبهههاى كوهستانى و صعبالعبور غرب داشتند، با كم و كیف نبرد در دشتهاى خوزستان و شرایط متفاوت آن نسبت به جبهههاى غرب كشور آشنا نبودند. آنان، نه محورهاى عملیاتى نیروهاى خودى در جنوب را دیده بودند، نه اصولاً تجربهاى عینى از شیوههاى رزم در این جبههها داشتند. یكى از كادرهاى قدیمى واحد اطلاعات - عملیات تیپ 27 محمد رسولاللَّه(ص) در این باره مىگوید:
«... طى آن چند روزى كه ما در دزفول ماندیم، حاج احمد خیلى تأكید داشت كه با توجه به نزدیكى زمان عملیات بزرگ ما در جبهههاى جنوب لازم است كه بچهها سریع خودشان را جمع و جور كنند و حتىالمقدور، خود را با شرایط متفاوت جنگ در جنوب وفق بدهند.
به همین دلیل، علىرغم فقدان هرگونه امكانات، در اولین فرصت، خود حاج احمد به همراه حاج محمود و حاج همت به مناطق عملیاتى جبهه دزفول و شوش رفتند و تا آنجا كه ممكن بود، با خصوصیات این مناطق آشنا شدند. بعد از مراجعت از این بازدید مقدماتى جبههها، حاج احمد همه ما را جمع كرد و گفت: حالا كه فعلاً شما در اینجا كار خاصى ندارید، بهتر است به منطقه بروید و با مسائل و مختصات آن از نزدیك آشنا بشوید. ما تصمیم گرفتهایم در همین مجال فعلى، شما را در جبهههاى مختلف پراكنده كنیم و به حول و قوه الهى، نخستین مراحل شناسایى را شروع كنیم.
بعد هم تعدادى نقشههاى منطقه، با مقیاس 000/150 در بین ما توزیع شد و روانه محورهاى عملیاتى شمال خوزستان شدیم. حالا دیگر بچهها با نقشه توجیه مىشدند و با اسامى مناطق و وجوه تشابه و تفارق جغرافیایى هر كدام از نزدیك آشنا مىشدند.»
از آنجا كه حاج احمد و حاج همت، عمده فعالیتهاى خود را بر روى امر خطیر ساماندهى و نظم و نسق بخشیدن به امور تیپى كه در شرف تشكیل بود، متمركز ساخته بودند، قهراً فرصت نداشتند كه به صورت شبانهروزى و فعال در روند شناسایىهاى اولیه حضور داشته باشند. امر نظارت شبانهروزى بر روند شناسایى منطقه غرب دزفول را حاجمحمود شهبازى و همرزم دیرینهاش حاجحسین همدانى به عهده گرفتند. با این همه، هر دو - سه روز یك بار، حاجاحمد و حاجهمت جهت كسب اطلاع از وضعیت نیروها و آخرین تحولات راهى منطقه مىشدند. به گفته یكى از رزمندگان اعزامى به جنوب:
«... حاج احمد و حاج همت، گهگاه سرى به ما مىزدند. یادم هست، به محض ورود، حاج احمد از ما مىپرسید: خب، در چه حالى هستید؟ وضعیت اینجا از چه قرار است؟ ببینم! موقعیت منطقه را چطور ارزیابى مىكنید؟
طبیعى بود كه آن كنجكاوىاى را كه ما به عنوان نیروهاى اطلاعات - عملیاتى داشتیم، حاج احمد و حاج همت هم به صورت مضاعفى داشتند. هر دو خیلى كنجكاو با قضایا برخورد مىكردند و اكثر مواقع، در صحبتهایى كه با هم داشتند، وضعیت جبهههاى جنوب را با شرایط جبهههاى غرب مقایسه مىكردند. یادم هست چطور با هم بحث مىكردند.
حاج همت توى سنگر دیدگاه مىگفت: برادر احمد! بعضى جاهاى این منطقه مثل غرب صعبالعبور است. حاج احمد در جواب او مىگفت: نه برادر من! اینجا بلندترین ارتفاعش 350 متر است؛ ولى ما در غرب، ارتفاعى كمتر از 1200 متر سراغ نداشتیم و... قس على هذا. خلاصه، یك جور غریبى، مثل دو تا شاگرد مدرسهاى زرنگ و كنجكاو در شب امتحان، اینها، آموختههایشان از مدرسه جنگ در غرب را آنجا با هم مقایسه مىكردند. حیف كه آن روزها ضبط صوت یا دوربینى نبود كه این لحظات زیباى بحثهاى حاج احمد و حاج همت را ضبط كند، حیف!».
تهاجم نیروهاى دشمن به تنگه چزابه در سیزدهم بهمن 1360، فرصت مغتنمى را كه حاج احمد و حاج همت در پى به دست آوردن آن، جهت مطالعه نزدیك صحنه جنگ در جبهههاى جنوبى بودند، فراهم آورد. اینك دشمن با تمام توان خود، شامل لشكر شش زرهى و دو تیپ [یك تیپ تقویت شده] و 15 گردان، هر گردان به استعداد 1000 سرباز از تیپهاى مأموریت ویژه، به میدان آمده بود تا بلكه بتواند شكست حقارت بار خود در نبرد طریقالقدس را جبران و بار دیگر شهر آزاد شده بستان را اشغال كند؛ توهمى آن همه عمیق كه باعث شد صدام شخصاً به منطقه بیاید و از كنار پل سابله، فرماندهى نیروهاى مهاجم عراقى را به عهده بگیرد. یكى از كادرهاى اولیه تیپ 27 محمد رسولاللَّه(ص) مىگوید:
«... تقریباً روزهاى اول ورود ما به جنوب بود كه ارتش عراق، حملهاى در منطقه چزابه انجام داد. همان زمان، حاج احمد حاج محمود شهبازى و حاج همت، در برنامهریزىاى كه كردند، گفتند خوب است براى آشنایى بهتر با نحوه عملیات در جنوب برویم و از نزدیك كار بچههاى تیپ امام حسینu را در چزابه ببینیم... سوار دو - سه اتوبوس شدیم و به سرعت رفتیم به سمت چزابه. البته نه براى شركت در عملیات، بلكه صرفاً براى كسب تجربه و آشنایى عینى با چند و چون كار در مناطق جنوبى جبههها. یكى - دو روزى در خط چزابه مستقر بودیم و به صورت لحظه به لحظه، اوضاع را زیر نظر داشتیم. یادم هست حاج احمد خیلى روى این نكته تكیه مىكرد كه ما باید با طریقه احداث سنگر و تشكیل خط آشنا بشویم... در مدتى كه آنجا بودیم، تا حدود زیادى، هم با تكنیك جنگ در دشت آشنا شدیم و هم با نوع آرایشى كه یگانهاى زرهى و مكانیزه ارتش عراق در جنوب داشتند. این تجارب عینى براى ما خیلى مغتنم بودند. مىتوان گفت كه براى شكلگیرى آرایش رزمى تیپ 27، در چزابه یك كلاس تئوریك و عملى عالى برپا شده بود.»
اكنون، حماسه 27، رؤیاى صادقهاى بود كه تعبیر مىشد و چه تعبیر فرخندهاى! در شامگاه هفدهم بهمن، تشكیل تیپ در قرارگاه مركزى كربلا توسط سردار شهید حسن باقرى و سردار رحیم صفوى با حضور حاج احمد رسماً اعلام شد. نام تیپ... آرى؛ نامى مناسب بایستى براى این مولود مبارك برمىگزیدند؛ اما چه نامى؟! حاج احمد خود در مصاحبهاى به این پرسش پاسخ گفته است:
«... اسم تیپ را گذاشتیم تیپ محمد رسولاللَّه(ص). اولاً این اسم اعتقاد ما را به مكتب و سنت حضرت رسولr نشان مىدهد. به این معنا كه ما رزمندگان تیپ، حضرت محمدr را به عنوان خاتم الانبیاء و بزرگترین رسول خداوند مىشناسیم و به ایشان اعتقاد داریم؛ چرا كه ایشان شاخص وحدت بین تمام مسلمانان هستند و این نام به این خاطر براى تیپ ما انتخاب شد. البته این نامگذارى یك زمینه قبلى هم داشت و آن عملیاتى بود كه توسط ما در مناطق مریوان و پاوه انجام شد و نام آن محمد رسولاللَّه(ص) بود.
البته حاجاحمد با آن روحیه لطیف خود، فلسفهاى هم براى شماره این تیپ یعنى عدد 27 فرض كرده بود. او بعدها در این رابطه به یكى از همرزمان با صفایش گفته بود:
«... عدد دو را كه از هفت كسر كنى، مىماند پنج؛ به نیت پنج تن آلعباu.
عدد دو را كه با عدد هفت جمع ببندى، مىشود نُه یعنى تسعة معصومین مِن وُلدِ الحسینu.
حالا اگر تو این عدد دو را با عدد هفت ضرب كنى، حاصل آن مىشود چهارده، به نیت 14 معصوم (علیهمالسلام)!».
متعاقب بازگشت از چزابه، حاج احمد و حاج همت بلافاصله براى تهیه محلى مناسب جهت استقرار نیروهاى تیپى كه باید سازماندهى مىكردند، دست به كار شدند. در این فاصله، شناسایى جبهه بِلِتا كماكان زیر نظر حاج محمود شهبازى و حاجحسین همدانى ادامه داشت و روند اكتشافِ منطقه با سرعت استمرار مىیافت. پس از چند روز فعالیت مستمر و تماسهایى كه با ردههاى مختلف فرماندهى سپاه برقرار شد، سرانجام تلاشهاى حاجاحمد و حاج همت به ثمر نشست و قرار شد پادگانى را در حومه شهر اندیمشك تحویل بگیرند.
«... خبر رسید كه قرار است بچهها از دزفول بروند به پادگانى به اسم دوكوهه. تا آن زمان، ما از كم و كیف وضعیت دو كوهه چیزى نمىدانستیم. همین قدر شنیده بودیم كه قبل از ورود به اندیمشك، به فاصله 10 كیلومترى شهر، در دست راست جاده، یك پادگانى كنار خط آهن تهران - اهواز هست. همین و بس.»
درست در همین مقطع چارت ردههاى فرماندهى ستادى تیپ نیز بسته شد. یكى از رزمآوران بسیجى تیپ 27 محمد رسولاللَّه(ص)، از نحوه اعلام كادربندى ردههاى فرماندهى این تیپ نوبنیاد، خاطرات دلنشینى دارد.
«... شب 24 بهمن سال 1360، ما در سپاه دزفول بودیم كه برادر حسین قجهاى به سراغمان آمد و خبر تشكیل تیپ 27 محمدرسولاللَّه rرا به ما داد... یكى از بچهها، مقواى بزرگى برداشت و شروع كرد با ماژیك، به نوشتن نام مسؤولان تیپ. او نوشت:
حاج احمد متوسلیان فرمانده تیپ
حاج محمود شهبازى جانشین فرماندهى تیپ
حاج ابراهیم همت رییس ستاد پشتیبانى تیپ
عباس كریمى مسؤول اطلاعات - عملیات
سیدرضا دستواره مسؤول پرسنلى
محمد حسینمردى ممقانى مسؤول بهدارى رزمى
على میركیانى مسؤول تداركات
محمد رستم مسؤول تسلیحات
سیفاللَّه منتظرى مسؤول موتورى
علىرضا نجفى مخابرات
علىرضا ناهیدى مسؤول ادوات
غلامرضا یزدانى مسؤول توپخانه
جعفر جهروتىزاده مسؤول تخریب
شكلگیرى سلسله مراتب فرماندهى تیپ 27، خاصه در ردههاى ستادى این یگان، متأثر از لحاظ نمودن یك رشته ضرورتهاى انكارناپذیر بود؛ ضروریاتى كه از خصلت مردمى و ماهیت فراگیر دفاع مقدس در آن برهه از روند شتابناك جنگ سرچشمه گرفته بود. به روایت یكى از مسؤولان ستادى تیپ 27:
«... ابتدا بنا بود كه تیپ 27، یگان رزمى ویژه استان تهران باشد؛ اما یك سرى مسائل ضرورى در آن مقطع باعث شد تا در عمل، تیپ به صورت مجموعهاى مركب از نیروهاى چند منطقه در بیاید؛ كه سمبل این وضعیت را ما در تركیببندى كادر فرماندهى تیپ مىدیدیم. یك تعداد از نیروها، بچههاى اعزامى از تهران و شمال بودند كه با حاج احمد از مریوان آمدند. تعدادى هم بچههاى شهرهاى خمین، اصفهان و اراك بودند كه با حاج همت از پاوه آمده بودند و سرانجام، تعدادى هم بچههاى همدان بودند كه با حاج محمود شهبازى، فرمانده سپاه استان همدان از این شهر به جنوب آمدند. این سه مجموعه، در قالب واحدى به نام تیپ 27 محمد رسولاللَّه(ص) جمع شدند و در نهایت با توافقاتى كه به عمل آمد، كادر فرماندهى تیپ به این ترتیب ردهبندى مىشود كه حاج احمد به عنوان فرمانده تیپ قرار مىگیرد، جانشین فرماندهى تیپ مىشود حاج محمود شهبازى، ریاست ستاد پشتیبانى تیپ هم به حاج همت محول مىشود.»
همین ساختار مركب باعث شده بود كه گردش كار جمعى در مناسبات نیروهاى تیپ 27، نسبت به استانداردهاى رایج در یگانهاى رزمى ارتشهاى حرفهاى جهان، وضعیت نامتعارفى پیدا كند. به خصوص در نحوه ساختارى ارتباط نیروهاى تحت امر با ردههاى مافوق، این ویژگى نمود بیشترى داشت. امرى كه در هر تشكل رزمى غیرمكتبى، در حكم چشم اسفندیار و منشأ چند دستگى، فرقهگرایى و در نهایت، فروپاشى یك مجموعه نظامى محسوب مىشود، به یمن مدیریت مكتبى مقتدر و تدبیر صائب حاج احمد، بدل به عامل استحكام و انسجام اركان فرماندهى ولایى تیپ 27 محمد رسول اللَّه rگردید.
«... آن روزها هر كس خودش را وابسته به مسؤولى مىدانست كه با او وارد مجموعه تیپ شده بود و بالتبع، خود را در قبال همان مسؤول بیشتر طرف حساب و جوابگو مىدانست. یعنى فرضاً نیروى اطلاعاتى اعزامى از همدان، اطلاعاتى را كه به دست مىآورد تحویل حاج محمود شهبازى مىداد. یا مثلاً برادرى كه از پاوه آمده بود، اطلاعات خودش را به حاج همت منتقل مىكرد و نیرویى هم كه از مریوان آمده بود، قهراً مسائل خودش را با حاج احمد در میان مىگذاشت. روى كل مجموعه اطلاعاتى كه به این صورت و از سه كانال دریافت مىشد، در جلسه فرماندهى تیپ با حضور حاج احمد، حاجآقا شهبازى و حاج همت بحث و تبادل نظر مىشد تا سرانجام در مرحله جمعبندى به یك نتیجه مشترك مىرسیدند. حاج احمد خیلى براى بحث، تبادلنظر و مشورت ارزش قائل بود. البته وقتى هم كه تصمیم نهایى را اتخاذ مىكرد، دیگر با قاطعیت تمام آن را به مرحله اجرا مىگذاشت و فرمانش نافذ و براى همه واجب الاطاعه بود.»
با تعیین ردههاى ستادى فرماندهى تیپ 27 محمد رسولاللَّه(ص)، حال نوبت شكلگیرى گردانها فرا رسیده بود. آخر، پرستوهاى مهاجر بسیجى، دسته دسته در راه بودند.
«... اولین مجموعه نفرات گردانها، جمعى دوره 16 بسیج سپاه تهران بودند. آن روزها در سپاه، «دورههاى پایهاى به نام دوره آموزشى امام حسینu» مىگذاشتند و هر دوره، شمارهاى داشت. دوره ما هم، دوره شانزدهم بسیج بود. خلاصه، با بچههاى دوره شانزدهم آمدیم به پادگان دوكوهه. این دو تا ساختمان معروف دوكوهه كه كنار زمین صبحگاه قرار دارد، سراپا گچ و خاك بود. داد مىزدند تازه از زیر دست بناها درآمدهاند. همه جا از دیوارهایشان، لولههاى خرطومى بیرون زده بود و هنوز حتى سیمكشى برق هم نداشت... البته آمدن بچه بسیجىهاى اعزامى به این پادگان بىدر و پیكر، خیلى براى ما جالب بود. یك ازدحام عجیبى برپا كرده بودند. كجا؟ جلو این تكه مقوایى كه رویش نوشته شده بود: این تیپ فلان است! جریان ورود انبوه نیروهاى اعزامى به دوكوهه، تا دو - سه روز ادامه داشت.»
پس آنگاه، نوبت حماسهاى دیگر بود؛ فتح بستان و قطع ارتباط جبهههاى جنوبى و شمالى دشمن در عمق اشغالى خاك ایران اسلامى، در نبرد طریقالقدس، آذر 1360.
هم در این سال بود كه مادر انقلابهاى توحیدى قرن پانزدهم هجرى، شمارى از رشیدترین فرزندان مدافع كیان خود را به پاس سه سال نبرد مظلومانه، با پاداشى از جنس نور سرافراز كرد؛ سفر به اقلیم قبله خداباوران، مولد، موطن و مدفن عصاره خلقت و سرور كائنات، حبیب حضرت اله، محمد رسول اللَّه(ص).
سرزمین ابراهیم خلیلu و احمد مختارr، اینك میزبان فرزندان معنوى حضرت روحاللَّه، ابراهیم همت و احمد متوسلیان شده بود. رهآورد احمد و ابراهیم و همسفر دلاورشان مهندس محمود شهبازى فرمانده سپاه استان همدان از این سفر روحانى، تحفهاى تبرك یافته به نام نامى حضرت خاتمالانبیاr بود. سوغاتى سبز، به سبزى نهال نورس انقلاب اسلامى؛ سپید، به سپیدى سیماى دریادلان صفشكن جبههها؛ و سرخ، به سرخى گلبرگهاى پرپر گشته ارغوانهاى گلستانِ آتش دفاع مقدس. مولود مقدسى كه با ولادت بهارآفرین خود در یك شامگاه سرد زمستانى سال 1360، به پاس نبردى كه توسط احمد و ابراهیم مشتركاً در جبهه غرب صورت گرفت، «تیپ 27 محمد رسولاللَّه(ص)» نامیده شد.
عجالتاً بهتر آن است كه به روزهاى آتشناك آذر سال 1360 باز گردیم؛ به نبرد طریقالقدس.
احمد متوسلیان، ابراهیم همت، محمود شهبازى و دیگر زائران سلحشور بیتاللَّه الحرام، در بازگشت از سفر حج، با توانى صد چندان، بار دیگر قدم به عرصه مردآزماى جبهههاى نبرد نهادند، حاج احمد متوسلیان و حاج محمدابراهیم همت در تثبیت پیروزى شكوهمند طریق القدس، نقشى حیاتى ایفا كردند.
براى حفظ و تثبیت پیروزى بستان كه حضرت امام(ره) آن را فتحالفتوح(24) لقب دادند، به همت فرمانده جدید نیروى زمینى ارتش، امیر سپهبد شهید على صیاد شیرازى و سردار شهید حاج محمد بروجردى فرمانده سپاه منطقه 7 كشورى؛ شامل استانهاى آذربایجان غربى، همدان، ایلام، كردستان و كرمانشاه، دو رشته عملیات در جبهههاى غرب به اجرا درآمد. اولى موسوم به مطلعالفجر و دیگرى به نام محمد رسولاللَّه(ص). در آن برهه براى سپاهیان اسلام، تكِ اصلى، تكِ بستان بود كه از هشتم آذر آغاز شد و تا بیست و دوم همین ماه، به مدت چهارده شبانه روز نبرد بىوقفه ادامه داشت.
دو عملیات مطلعالفجر در 20 آذر 1360 و محمد رسولاللَّه(ص) در 12 دى ماه همین سال در جبهه غرب، از آن لحاظ اهمیت حیاتى داشتند كه نقش تك پشتیبانى را براى تثبیت فتح الفتوح بستان، سر در گم ساختن فرماندهان دشمن و به هم ریختن آرایش جنگى ارتش عراق در جبهه طریقالقدس ایفا كردند. یكى از سرداران سپاه اسلام كه در آن زمان فرماندهى جبهه گیلانغرب - سر پل ذهاب را در عملیات مطلع الفجر بر عهده داشت، مىگوید:
«... در اثناى انجام این سه حمله، ارتش عراق، چهار سپاه در اختیار داشت. سپاه سوم در جنوب خوزستان، سپاه چهارم در شمال خوزستان، سپاه دوم در جلوى بغداد و سپاه اول جلوى سلیمانیه در غرب.
اگر ما تدبیر مناسبى براى پشتیبانى از حمله اصلى - طریقالقدس - به كار نمىبستیم، بعید نبود با حمله نیروهاى ما به بستان، عراقىها قواى احتیاط سپاه اول و دوم و سوم خودشان را از سلیمانیه و بغداد و جنوب اهواز، راهى بستان مىكردند و در این صورت كار نیروهاى عملكننده ما در جبهه طریقالقدس سخت مىشد.
به همین دلیل، ما دو عملیات پشتیبانى مطلعالفجر و محمد رسولاللَّه(ص) را در غرب كشور انجام دادیم. با توجه به حساسیت زمانى و دشوارى شرایط نبرد در محور گیلان غرب - سرپل ذهاب، آقاى بروجردى شخصاً در منطقه عملیاتى مطلعالفجر حاضر شد... از طرف دیگر، حاج احمد بهعنوان فرمانده محور عملیاتى محمد رسولاللَّه [rمریوان - پاوه]، با مشكل كمبود مهمات و تجهیزات مواجه بود. نیروهایش هم از حیث آموزش مشكل داشتند. نیروهایى كه در اختیار حاج احمد قرار گرفت، براى جنگ در شرایط ویژه جبهههاى غرب، آموزش كافى ندیده بودند. حاج احمد با استفاده از نیروهاى كادر جوانى كه طى جنگهاى كوهستانى محدود توانسته بود تربیت كند - بچههایى مثل حسین قُجهاى، رضا چراغى، علىاصغر رنجبران، عباس كریمى، علىرضا ناهیدى و ... و امثالهم - تن به اجراى عملیات سنگین و دشوار محمد رسولاللَّه(ص) داد. چرا؟ به این خاطر كه قواى احتیاط تازه نفس سپاه یكم ارتش عراق در سلیمانیه، مجال رفتن به جنوب را پیدا نكنند و پیروزى بستان به خطر نیفتد. حاج احمد با همه كاستىهایى كه از حیث شناسایى، كمبود مهمات و آموزش نیروهایش با آنها مواجه بود، راهى این عملیات شد. بگذریم از مرارتهایى كه در اثناى این حمله متحمل آن شد.
اینجاست كه مىخواهم به مسأله ظریفى اشاره كنم. احمد با همه قدرتى كه داشت، رمز موفقیت او، در تبعیت متعصبانه از روند سلسله مراتب ولایى مدیریت جنگ بود. او با آن همه صلابت، در دست فرمانده رده بالاترش - آقاى بروجردى - از یك تكه موم هم نرمتر بود. در بین كلیه فرماندهان سپاه منطقه 7 كشورى، حاج احمد با همه تندروىهایى كه داشت، اولین فرماندهاى بود كه حكم آقاى بروجردى را سمعاً و طاعةً روى چشم مىگذاشت و اطاعت مىكرد.»
بخش پایانى سخنان فوق، اشاره جالبى دارد به مسأله اطاعت بىچون و چراى حاج احمد از سلسله مراتب ولایى مدیریت در سپاه كه سردار رشید اسلام حاج همت، از آن با تعبیر شیواى «ولایتپذیرى» یاد كرده است. برخلاف سیستم اطاعت كوركورانه متداول در ارتشهاى متعارف دنیا، انقلاب اسلامى، در نخستین ارتش مكتبى جهان - سپاه پاسداران انقلاب اسلامى - مناسباتى توحیدى مبتنى بر رُكنِ رَكینِ ولایت به وجود آورد كه براساس آن، دیگر افراد یك مجموعه نظامى، صرفاً در حكم مهرههایى بىروح و فاقد اراده؛ چیده شده بر صفحه شطرنج میلیتاریزم متعارف نبودند؛ بلكه مجمعى از برادران ایمانى با مسؤولیتهایى خرد و كلان و متفاوت، لكن معتقد به اداى تكلیف، براساس دو محور وجدان كار و انضباط جمعى به شمار مىرفتند. روى دیگر سكه ولایتپذیرى فرمانده مادون از سردار مافوق در سپاه، عشق و ارادت سردار مافوق به فرماندهان زیردست خود بود؛ امرى كه به عنوان مثال در رابطه لطیف و برادرانه حاج محمد بروجردى با حاج احمد به وضوح دیده مىشد. یكى از سرداران سپاه غرب، به این عُلقه معنوى اشاره جالبى دارد:
«... یادش بخیر، آقاى بروجردى زمان تشكیل جلسات شوراى فرماندهى سپاه منطقه 7 را با آمد و رفت حاج احمد تنظیم مىكرد؛ این كه حاج احمد چطور مىتواند خودش را به كرمانشاه برساند و بعد از ختم جلسه چطور مىتواند به مریوان برگردد. آخر این نكته مهمى بود. اگر جلسات ما عصر تمام مىشد، بازگشت حاج احمد از كرمانشاه به مریوان مصادف مىشد با تاریك شدن هوا. در تمام این جلسات، احمد تأكید عجیبى داشت كه باید سریع خودش را به مریوان برساند. مىگفتیم: حالا امشب را همین جا بمان، صبح برو، خداى ناكرده، بین راه كمین مىخورى.
مىگفت: نه! الان حضور من در مریوان، مهمتر از این است كه بخواهم شب را اینجا با شما بمانم. براى اینكه كوچكترین حادثه احتمالى در آنجا، در روند تدابیرى كه دارم در منطقه اجرا مىكنم، اثر مىگذارد.
به همین دلیل آقاى بروجردى طورى شروع جلسات ما را تنظیم مىكرد كه احمد سر وقت بتواند به كرمانشاه بیاید و طورى آن را تمام مىكرد كه او بتواند به وقت به مریوان برگردد و بین راه كمین نخورد. حالا شاید شما دلتان بخواهد خاطرات ما از احمد اینطور باشد كه بگوییم مثلاً 10 تا نفربر و تانك را با آر.پى.جى زد و این جور شیرین كارىهاى آرتیستى!... نه برادر، همین كه فرمانده مقتدرى مثل آقاى بروجردى، جلسات ما را با آمد و رفت حاج احمد - این انسان عزیز - تنظیم مىكرد، خودش براى ما یك دنیا مطلب است!».
بخش عمدهاى از حساسیت سردار بروجردى نسبت به مسأله رفت و آمد حاج احمد از مریوان به كرمانشاه، ناشى از عدم رعایت برخى ضروریات امنیتى توسط حاج احمد در این آمد و شدها بود. این دغدغه خاطر سردار بروجردى، صرفاً ریشه در مسائل عاطفى و احساسات شخصى نداشت. با بركنارى بنىصدر و شكست قطعى تحركات سیاسى گروهكها، در سال 1360، جبهه متحد ضدانقلاب، به منظور جبران افلاس و ورشكستگى سیاسى خویش، به آخرین حربه موجود؛ یعنى عملیات آشكار تروریستى و قتلعام اقشار مختلف مردم روى آورده بود.
دیگر دامنه كشتار وحشیانه نیروهاى انقلاب به كردستان محدود نمىشد و دیگر شهرها و روستاهاى كشور - از جمله كرمانشاه - نیز عرصه تحركات مذبوحانه تیمهاى تروریستى ضدانقلاب، خصوصاً عوامل روسیاه گروهك ضدخلقى منافقین و مؤتلفین چپ آمریكایى آن شده بود. به گفته یكى از رزمندگان سپاه مریوان:
«... حاج احمد متوسلیان همیشه عادت داشت براى سفرهاى بین شهرى در منطقه، برود ترمینال و با اتوبوس و دیگر وسایل نقلیه عمومى روانه مقصد مورد نظرش بشود. براى رفتن به كرمانشاه و شركت در جلسات شوراى فرماندهى منطقه 7 هم، مىرفت و مثل سایر مردم سوار مینىبوسهاى خطى مریوان - كرمانشاه مىشد. در این سفرها همیشه ملبس به لباس فرم سپاه و آن اوركت خاكى مستعمل خودش بود و تنها ابزار دفاعى او هم یك قبضه كلت كمرى بود كه همیشه به همراه داشت. به قول معروف، با این سر و وضع خودش عین یك سیبل متحرك براى ضدانقلاب شده بود. بچههاى سپاه مریوان هم كه مىدانستند هر بحثى با او درباره خلاف مصلحت بودن این نحوه تردد، باعث عكسالعمل تند و غضب حاج احمد مىشود و راه به جایى نمىبرد، به ناچار مىسوختند و مىساختند و دم برنمىآوردند... مدتى به این منوال گذشت تا یك روز كه منتظر بازگشت حاجى از كرمانشاه بودیم، با كمال تعجب، دیدیم او سوار بر یك جیپ لندرور دارد مىآید. این جیپ متعلق به ستاد منطقه 7 بود و معمولاً آقاى بروجردى براى سركشى به مناطق سپاه غرب از آن استفاده مىكردند... خلاصه، ما كه از این قضیه خیلى تعجب كرده بودیم، تصمیم گرفتیم به هر قیمت ممكن، از ته و توى ماجرا سر در بیاوریم... نهایتاً حاج احمد با یك لحن ناراضى قضیه را براى ما تعریف كرد و گفت:
آقا میرزا(25) باعث و بانى شدند كه من گرفتار ماشین بیتالمال بشوم! دفعات قبل كه به كرمانشاه مىرفتم، ایشان این همه اصرار به خرج نمىدادند. مىگفتند: شما ماشین لازم ندارى؟ ما هم مىگفتیم: نه! ولى نمىدانم چه سرى در كار بود كه این بار وقتى جلسه تمام شد و خواستم برگردم مریوان، مرا احضار كرد و با یك تأكیدى بحث خطرناك بودن رفت و آمدهاى مرا به میان آورد. خواستم یك جورى، با مزاح و این حرفها، مطلب را به خیر و خوشى رفع و رجوع كنم كه یك دفعه، ایشان خیلى جدى به ما خطاب كرد و گفت: برادر احمد! دوستى و احترام ما به جاى خود؛ ولى انگار شما نمىخواهید زیر بار حرف حساب بروید. حالا كه اینطور است؛ بهعنوان فرمانده شما، شرعاً و عرفاً حكم مىكنم بروید و لندرور ستاد را تحویل بگیرید و براى رفت و آمد به كرمانشاه از آن استفاده كنید...
آمدم اعتراض كنم كه باز آقا میرزا گفت: دیگر بحثى نداریم! تكلیف دارید به دستور عمل كنید! این شد كه ما به خاطر اجراى حكم شرعى ایشان ماشین را برداشتیم و آوردیم مریوان.
... البته مرغ حاجاحمد همچنان یك پا داشت! براى این كه دستور آقاى بروجردى را نقض نكند، در رفت و آمد به كرمانشاه سوار لندرور مىشد؛ ولى هر وقت مىخواست به تهران برود، تا سنندج را با این جیپ مىرفت و آنجا به این عنوان كه سفر شخصى من دخلى به استفاده از وسیله بیتالمال ندارد، جیپ را با راننده به مریوان برمىگرداند و مىرفت ترمینال، سوار اتوبوس مىشد و به تهران مىرفت!».
در یكى از همین روزهاى تردّد حاج احمد با آن «ماشین بیتالمال» بود كه:
«... سوار بر لندرورِ مرحمتىِ حاجآقا بروجردى، داشتیم همراه حاجاحمد از مریوان خارج مىشدیم. مطابق معمول، حاجى مىخواست به پایگاههاى اطراف سركشى كند. آن روزها به دلیل در پیش بودن عملیات محمد رسولاللَّه(ص)، به تازگى یك سرى نیروى بسیجى براىمان فرستاده بودند و حاجاحمد خیلى خودش را مقید مىدانست تا به آنها رسیدگى كند. اواسط راه، یك دفعه دیدم حاج احمد با یك لحن تند و آشفتهاى به من نهیب مىزند: على، بزن كنار!
من كه از این برآشفتگى ناگهانى حاجى خیلى دستپاچه شده بودم، پرسیدم: چى شده حاجى مگه؟ با تیغه دست محكم روى داشبورد كوبید و گفت: به تو مىگم بزن كنار، همین حالا!
كوبیدم روى ترمز. به خاطر یخبندان دىماه و سطح لغزنده جاده، ماشین كمى سُر خورد تا در حاشیه جاده متوقف بشود. حاجى معطل نكرد، سریع از ماشین بیرون پرید.
من هم پشت سرش از ماشین خارج شدم. دیدم آن دست جاده، یك بچه بسیجى حدوداً چهارده - پانزده ساله، روى یك تَلِ بزرگ برفى، ایستاده. مثلاً نیروى تأمین جاده بود. یك دست لباس خال پلنگى گل و گشاد به تن داشت. زبانه پوتینهایش بیرون زده بودند و بندهاىشان هم باز بود. جیب خشابهایش به صورت كج و معوجى از فانسقهاش آویزان بود. تفنگ ژ-3 را هم به جاى آنكه روى دست گرفته باشد، از بند به شانهاش انداخته و براى گرم كردن خودش، توى دستهاى كبود شدهاش«ها» مىكرد. خلاصه، هیچچیز او به یك نیروى تأمین جاده شباهت نداشت. حالا، از این طرف، احمد هم با آن لباس كردى تنش و كلاهكشىِ كاموایى كه لبه آن را تا زیر ابروهایش پایین كشیده بود، هیبت غریبى داشت و با چنین سر و وضعى مثل برقِ بلا داشت مىرفت به سمت آن بنده خدا. معلوم بود از این برخورد بوى خوشى به مشام نمىرسد. فهمیدم اگر دیر بجنبم، حتماً با او برخورد تندى خواهد كرد. سریع خودم را به حاجى رساندم اما دیگر دیر شده بود.
احمد تا با او رودررو شد، با یك قهر و غضبى گفت: این چه وضع نگهبانى دادن است؟ چه كسى به تو آموزش داده؟ اصلاً بگو ببینم، چه كسى تو را اینجا تأمین گذاشته؟!
بعد هم دست دراز كرد، تفنگ را از سرشانه او قاپید، سریع خشاب آن را در آورد و گلنگدن كشید و تو لوله نگاهى انداخت و باز غرّید: این تفنگه یا لوله بخارى! از آن طرف، آن طفل معصوم كه بدجورى از این برخورد توفانى احمد یكّه خورده بود، با آن جُثّه لاغر و قد و قواره كوچكش، عین یك گنجشك داشت مىلرزید و فقط بِر و بِر داشت به این تازه وارد اخمو و تندخو نگاه مىكرد. احمد پرسید: نیروى كدام پایگاهى؟ به زحمت لب باز كرد و گفت: سروآباد. احمد تفنگ را به طرف او گرفت اما پسرك یكدفعهاى بُغضش تركید و همانطور كه سرش را بالا گرفته بود و توى چشمهاى احمد زل زده بود، اشك از چشمهایش سرازیر شد و گفت: تو خودت كى هستى كه آمدهاى سر من داد مىزنى؟ اسمت چیه؟ نیروى كدام پایگاهى؟
آقا، احمد را مىبینى؛ متعجب در سكوت به او خیره شده بود. پسرك با همان بغض و اشك و لحن معترض توى سینه احمد درآمد كه: لااقل خوب بود مىدانستى من كى هستم!... اصلاً تو مىدانى فرمانده من كیه؟... دعا كن، فقط دعا كن پاى من به مریوان نرسد! اگر به مریوان بروم، یكراست مىروم پیش برادر احمد، او مىداند حق كسانى كه به خودشان جرأت بدهند سر بسیجى داد بزنند را چطور كف دستشان بگذارد! حالا چرا لال شدى؟ یالاّ اسم خودت را بگو ببینم! اسم مسؤولت چیه؟
آقا، تازه فهمیدیم طفلك چون یك راست از سنندج به سروآباد رفته، اصلاً احمد را قبلاً ندیده و نمىشناسد. از آن طرف، حاجى را مىگویید؟ همان جا صد بار مُرد و زنده شد. رفت جلو و با آن دستهاى درشتش، این بسیجى كوچك را در آغوش گرفت و در حالى كه او را مثل جان شیرین در آغوش خودش مىفشرد، با یك لحن بُغضآلودى به زحمت گفت: غلط كردم برادر جان... غلط كردم!
آن طفلك هم كه هنوز متوجه موضوع نشده بود، در حالى كه به سختى تقلاّ مىكرد از آغوش احمد خارج شود، مىگفت: اینها را به من نگو، تو بازداشتى، پُستم كه تمام شد، یك راست مىبرمت پیش برادر احمد!».
در شامگاه هفتم دى ماه سال 1360، آخرین جلسه هماهنگى فرماندهان سپاهى و ارتشى جهت اجراى عملیات محمد رسولاللَّه(ص) به ریاست حاج احمد متوسلیان در مریوان تشكیل شد. جانشین وقت واحد اطلاعات - عملیات سپاه مریوان، چكیدهاى از مشروح مذاكرات به عمل آمده در جلسه مزبور را در دفترچه یادداشت خود ثبت كرده است؛ كه بخشهایى از این صورت جلسه را جهت ثبت در این كتاب برگزیدیم. از آنجا كه نویسنده صورت جلسه مزبور، به عادت معهود عناصر اطلاعاتى، بناى نگارش را بر خلاصه نویسى و ثبت مهمترین سرخطهاى مباحث مطروحه قرار داده است، جهت استبصار ذهنى و رفع ابهام هر چه بیشتر خواننده محترم، آوردن پارهاى توضیحات و عبارات، ضرورى به نظر مىرسید. هم از اینرو، جهت حفظ امانت و سندیت این صورت جلسه، مطالب توضیحى را در داخل كروشه به آن افزودهایم:
بسمهتعالى
به هر جهت معضل ممانعت بنىصدر از اعزام نیرو به كردستان، تنها مشكل احمد نبود. اوایل دى ماه سال 59 خبر رسید كه به دستور رییس جمهور و فرمانده كل قوا، سپاه مورد تحریم تسلیحاتى ایشان قرار گرفته است! به گفته یكى از سرداران ارشد سپاه:
«... بچههاى سپاه در جبهه، با هماهنگى ارتش مقدارى سلاح و مهمات تحویل مىگرفتند. تا این كه بنىصدر خائن متوجه این قضیه شد و او كه نمىتوانست وحدت سپاهى و ارتشى را تحمل كند، بعد از گذشت سه ماه از شروع جنگ تحمیلى، با ابلاغ دستورى كه من شخصاً آن را دیدم، به ارتش فرمان داد؛ حتى یك فشنگ هم به سپاه تحویل داده نشود!
به این ترتیب، ما از همان اندك تجهیزاتى كه برادران ارتش به ما مىدادند، محروم شدیم.»
در آن برهه آكنده از تنهایىها و تلخكامىها، تنها سنگ صبور احمد و دیگر سرداران سپاه غرب، فرمانده دریادل سپاه منطقه 7 كرمانشاه، معلم كبیر جهاد و ایثار حاج محمد بروجردى بود. مكاتبات احمد در این مقطع، به عنوان زبدهترین فرمانده جبهههاى كردستان با فرمانده مافوق خود، سرشار از جملاتى آتشین در اعتراض به خیانتها و كارشكنىهاى متعمدانه لیبرالیزم منحط و گل سرسبد این پهلوان پنبهها بنىصدر بىآبرو است. بهعنوان نمونه، ذیلاً بخشى از یك نامه احمد را خطاب به سردار بروجردى آوردهایم:
«... توصیههاى شما را به گوش دل شنیدیم... اما واللَّه، دلم از مظلومیت سپاه و این همه حقكشى خون است. تا كى ما باید دندان روى جگر بگذاریم؟... رییسجمهور است؟ فرمانده كل قواست؟ روزى نیست كه علیه سپاه جوسازى نكند. آقاى ناپلئون شانزه لیزه [بنىصدر]، سپاه مریوان را تحریم تسلیحاتى كرده... با كارچرخانهاى خودش رفته، نشسته زیر تركش كولرهاى گازى سنگر ویلایى همایونى،(20) در وحدتى دزفول، لافِ مقاومت مىزند. بارها، در پاكسازى مواضع ضدانقلاب، از توى مقرهاى اینها، پوستر فرمانده كل قوا و نوارهاى سخنرانى رییسجمهور محترم را پیدا كردهایم... به جاى فرستادن نیرو به غرب، هر روز با سخنرانى و مقالههاى كذب، میان نیروهاى مؤمن سپاه و ارتش تفرقه درست مىكند... حرفى بزنى، آقایان پاى ولایت را وسط مىكشند، مىگویند تضعیف فرمانده كل قوا، تضعیف امام است... من مىگویم فرماندهاى كه عدالت ندارد، ولایت هم ندارد...
مرید شما، احمدمتوسلیان»
یكى از مسؤولان ستاد منطقه 7 سپاه كشورى، در مورد مكاتبات احمد با سردار محمد بروجردى مىگوید:
«... پیامهاى برادر احمد، بس كه تند و تیز بود، از توى پاكت درنیامده، دست و بال آدم را مىسوزاند! گمان نكنم در طول تاریخ 8 سال جنگ، كسى بتواند مكتوباتى لنگه نامههاى برادر احمد به ستاد منطقه 7 پیدا كند. عكسالعمل آقاى بروجردى در برابر نامههاى تند احمد خیلى جالب بود. ایشان علاقه عجیبى به برادر احمد داشت... براى همین هم اصلاً از تندى لحن نامههاى او نمىرنجید. بعضى اوقات مىدیدم كه حین مطالعه نامههاى احمد، لبخند شیرینى روى لبهاى حاج محمد بروجردى نقش مىبست. دست آخر هم به ما دستور مىداد تندىهاى پیام احمد را بگیریم و تمامى كمبودها و مشكلات او را به تهران و مراكز مافوق منعكس كنیم.»
البته همین نامههاى سانسور شده نیز كه بنا بر مصلحتاندیشى دلسوزانه سردار بروجردى، تندىهاى آنها گرفته شده بود، باز چنان آتشناك بود كه خرمن تفرعن پوشالى بزرگترین اندیشه قرن و كبادهكشان منافق و لیبرال او را به آتش كشد. پادوهاى موجه بنىصدر و اذناب مركزنشین وى نیز كژدم صفت، به اقتضاى طبیعت فاسقانه خویش عمل كردند. ماشین جعل و تهمت و شایعهسازى جبهه متحد ضدانقلاب به كار افتاد و این بار، آماج تیرهاى زهرآگین عقدهگشایى لیبرالیزم منحط، كسى نبود مگر اَسَدِ اُحُدِ كردستان، احمد متوسلیان.
سَحَره فرعون «من سالار»، براى مشوه ساختن سیماى درخشان این سرباز مخلص ولایت، ریسمانِ شایعات فریبنده خویش را به سیمابِ مكرى مهلك آغشتند؛ غافل از آن كه «و مكروا و مكراللَّه و اللَّه خیرالماكرین»!
«... از جمله شایعاتى كه لیبرالها علیه او سر زبانها انداختند، این بود كه شایع كردند فرمانده سپاه مریوان، منافق است! البته وقتى این شایعه به گوش احمد رسید، با یك حلم و صبر عجیبى با این قضیه برخورد كرد. با آن كه از درون مىسوخت، هیچ به روى خودش نیاورد و فقط مىخندید!
كار به حدى بالا گرفت كه یك روز خبر رسید از دفتر حضرت امام(ره) او را خواستهاند. احمد كه سخت نگران وضعیت حساس جبهه مریوان در آن روزهاى دشوار جنگهاى كردستان بود، در هر صورت بلند شد آمد تهران، رفت و خودش را به دفتر حضرتِ امام(ره) معرفى كرد... بعد از مراجعت به مریوان، آنقدر خوشحال بود كه وَجد و خوشحالى او حد و مرزى نداشت. سرانجام در برابر اصرار شدید بچهها حاضر شد آنچه را دیده بود، براىمان تعریف كند. مىگفت: رفتم ببینم چه كارم دارند. دیدم قرار شده برویم دستبوسى حضرت امام. توى دفتر، به من گفتند: شما احمد متوسلیان هستید؟ گفتم: بله، منم. گفتند: الان كه خدمت حضرت امام مىروى، مثل حالا كه توى چشمهاى ما نگاه مىكنى، آنجا به چشمهاى امام نگاه نكن! فقط جواب سوالات آقا را بده، هیچ مسألهاى هم نیست. نگران نباش.
بعد ما را بردند خدمت امام. دیگر نفهمیدم چه شد... بغض گلویم را گرفته بود. خدایا! مگر مىشد باور كرد؟ مرا به خدمت امام آوردهاند!... بعد دیدم امام فرمود: احمد، شما را مىگویند منافق هستى؟! گفتم: بله، همین حرفها را مىزنند!... دیگر نتوانستم چیزى بگویم. بعد، امام فرمود: برگرد، برو به همان جا كه بودى، محكم بایست و به كارت ادامه بده!... وقتى احمد به اینجاى حكایت رسید، با ذوق و شوق گفت: حالا دیگر غمى ندارم، تأییدیه از حضرت امام گرفتم.»
اسد صفشكن سپاه انقلاب در پى مراجعت از محضر مسیحایى پیر جماران با روحیهاى صد چندان نیرومندتر از گذشته؛ دلگرم به الطاف خفیه الهى و موید به تأییدات نایب برحق قطب عالم امكان، دیگر بار جوشنِ بىپشتِ جهاد بر تن راست كرد و به كار پیكار بىامان خویش با روبهان زشتخوى ضدانقلاب و دشمن متجاوز بعثى استمرار بخشید.
در پى حلول سال نو شمسى - 1360 - و پخش پیام نوروزى حضرت امام(ره) كه این سال را سال اجرا و حاكمیت قانون لقب داده بود، احمد به سرعت سلسله عملیات آزادسازى ارتفاعات استراتژیك نوار مرزى غرب مریوان؛ از شمال به جنوب را آغاز كرد. اهم دستاوردهاى احمد در این رشته نبردها، به قرار ذیل مىباشد:
1- آزادسازى قله سوقالجیشى تَتِه در چهارم فروردین 1360.
2- باز پسگیرى پاسگاه مرزى ژالانه - پاسگاه شهدا - در نوزدهم فروردین 1360.
3- تصرف دكل مرزى كمانجیر، مشرف بر خاك عراق در ششم اردیبهشت 1360.
4- تسخیر ارتفاع 2890 مترى اورامان تخت و دفع حملات ارتش عراق براى اشغال این مرتفعترین قله مرزى در بیست و یكم اردیبهشت 1360.
5- تصرف منطقه مرزى ملخور و تسخیر قله بلند دالانى، مشرف بر شهرهاى خرمال، بیاره، طُویله، سیدصادق و شانهدرى عراق و زیر دید و تیر قرار گرفتن پادگانها و مراكز امنیتى رژیم متجاوز بعث در این مناطق و انهدام كلیه پاسگاههاى مرزى دشمن؛ در ششم خرداد 1360.
6- در هم كوبیدن تهاجم گسترده 2 تیپ تازه نفس سپاه یكم ارتش عراق(21) در هشتم خرداد 1360. نیروهاى این دو تیپ عراقى كه پس از تجاوز به ارتفاعات مرزى «قوچ سلطان» در شمالغربى جبهه مریوان و نفوذ به عمق هشت كیلومترى خاك ایران در صدد باز پس گیرى ارتفاعات آزاد شده؛ خصوصاً قله دالانى برآمده بودند، در برابر تدابیر دفاعى هوشمندانه احمد و رشادتهاى رزمندگان سپاه مریوان، زمینگیر شده و كارى از پیش نبردند.
همزمان با آغاز سلسله نبردهاى بهارى 1360 احمد، خبر رسید كه نماینده حضرت امام در شوراى عالى دفاع و امام جمعه تهران؛ حضرت آیتاللَّه خامنهاى، قرار است به قصد بازدید از مناطق عملیاتى غرب، دیدارى هم از جبهه مریوان داشته باشند. در اواخر فروردین سال 60، ایشان وارد مریوان شدند. احمد با ارادتى زایدالوصف از نماینده امام استقبال كرد و طى جلسهاى مفصل در محل ساختمان روابط عمومى سپاه مریوان اهم دستاوردهاى رزمندگان تحت امر خود در نبردهاى اخیر و وضعیت استقرار و آرایش واحدهاى تابعه سپاه یكم نیروى زمینى ارتش بعث در 120 كیلومتر حوزه استحفاظى سپاه مریوان در نوار مرزى - از جنوب دهانه دره شیلر تا شمال نوسود - را به استحضار حضرت آیتاللَّه خامنهاى رساند.
این دیدار به حدى براى حضرت آیتاللَّه خامنهاى تأثیرگذار بود كه معظمله پس از مراجعت به تهران، در جریان نخستین مراسم نماز جمعه، طى خطبه دوم، ضمن افشاگرى پیرامون خباثتهاى مدعیان روشنفكرى و تخصص و سران گروهكهاى ضدانقلاب، دفعتاً از احمد متوسلیان، رنجها و رشادتهاى او، در جایگاه یكى از میلیونها جوان مؤمن و انقلابى این مرز و بوم در نبرد با دشمنان داخلى و متجاوزین خارجى یاد كرد و فرمود:
«... جوان پاسدارى را در مریوان دیدم كه با صد و هشتاد نفر از تهران بلند شده، دو سال قبل رفته جبهه، امروز از آن صد و هشتاد نفر، فقط او و دو نفر دیگر زندهاند، بقیه شهید شدهاند. او هم هر لحظه آماده شهادت است! [تكبیر پرشور نمازگزاران]».(22)
بهدنبال پیروزىهاى غریبانه احمد در نبردهاى مرزى، بنىصدر و كارگزاران مُزَوّرِ او در «دفتر هماهنگى رییسجمهور»، بر آن شدند تا ضمن زمینهسازى براى بازدید فرمانده كل قوا از جبهه مریوان، با سوء استفاده تبلیغاتى گسترده از این واقعه، سرپوشى بر خیانتها و كارشكنىهاى او در امر نبردهاى غرب و همچنین توجیهى براى شكستهاى مفتضحانه جبهه جنوب دست و پا كنند. در همین رابطه، بنىصدر خود به سنندج آمد و كارگزار فرهنگى دفترش را براى زمینهسازى بازدید تبلیغاتىاش، به مریوان فرستاد. بهتر است ادامه ماجرا را جانشین وقت واحد اطلاعات سپاه مریوان بازگو كند:
«... قرار بود بنىصدر به مریوان بیاید، لذا آقاى «م.گ» را به نمایندگى از طرف خودش، جلوتر به مریوان فرستاده بود تا مقدمات ورود و پذیرایى شاهانه از جناب سپهسالار شانزهلیزه را در آنجا فراهم كند. به محض این كه احمد از قضایا با خبر شد، رفت به اتاق بىسیم سپاه مریوان و به پادگان سنندج بىسیم زد و خیلى قرص و محكم گفت: احمد متوسلیان هستم، پیامى براى مهمان محترم شما دارم؛ به آقاى بنىصدر بگویید حتى خوابِ آمدن به منطقه مریوان را هم نباید ببیند! از آن طرف خط گفتند: رییسجمهور مىخواهد شخصاً با نماینده خودش صحبت كند، بگویید بیاید پشت خط. احمد گوشى را به دست آن آقا داد. او هم برگشت پاى بىسیم به بنىصدر گفت: آقا، فرمانده سپاه اینجا مىگوید رییسجمهور حق ندارد پایش را به مریوان بگذارد.
یك لحظه سكوت كرد، بعد برگشت به احمد گفت: ایشان مىفرمایند به فرمانده سپاه مریوان بگویید تو اصلاً در حدى نیستى كه با من این طور صحبت كنى. كارى نكن تو را بدهم دست دادگاه نظامى! من بعد از امام، نفر دوم این نظام هستم.
احمد به آن آقا گفت: به او بگویید من دادگاه نظامى گندهتر از تو را هم دیدهام - منظورش دادگاه نظامى رژیم شاه بود - اما این هم كه مىگویى نفر دوم نظام تو هستى، بدان كه این نظام، نظامِ اسلامى است و پیغمبر اسلام هم فرموده: انّ اكرمكم عنداللَّه اتقیكم. در این نظام هر كس بالاتر باشد، متقىتر هم باید باشد، من بویى از تقوا از تو نمىشنوم!
آقاجان، كار بالا گرفت. بنىصدر شروع كرد به خط و نشان كشیدن و این بار پیغام فرستاد: من تا 10 دقیقه دیگر با هلىكوپتر به مریوان مىآیم تا ببینم تو چطور مىخواهى جلوى من را بگیرى!
احمد به همان كارگزار بنىصدر گفت: به او بگو فلانى مىگوید ما اینجا كالیبر 50 داریم، آنقدر اطراف هلىكوپترش تیر اخطارى مىزنیم و توى هوا نگهش مىداریم كه اصلاً نتواند به زمین بنشیند.
بعد از آن كه آن شخص پیغام احمد را به بنىصدر منتقل كرد، دیگر بنىصدر چیزى نگفت. فهمید حریف احمد نمىشود. این شد كه به آدم خودش دستور داد تا سریع به سنندج برگردد. او هم برگشت.
حالا بنده براى روشن شدن ذهن كسانى كه این خاطره را مىشنوند، ناچارم یك نقبى به اوضاع و شرایط آن روزها بزنم تا بدانید احمد برخوردش با بنىصدر ابداً از روى هواى نفس نبود. درست چند روز قبلتر، طى عملیات اول «بازى دراز»، عقاب هوانیروز اسلام، شهید علىاكبر شیرودى مظلومانه شهید شده بود. ماجراى برخورد او با بنىصدر مدعى تخصص در جنگ و آن جمله معروف شیرودى كه به بنىصدر گفت: «از قول ما به امام بگویید در جبههها، این تعهد است كه مىجنگد، نه تخصص»، را همه به یاد داشتیم.
به محض شهادت شیرودى، بنىصدر یك نامه بلند بالا و خیلى پرآب و تابى علىالظاهر خطاب به همسر شهید شیرودى و در واقع، با هدف مطرح كردن خودش به عنوان همرزم نزدیك شیرودى، توى روزنامهاش چاپ كرد و حتى آن را داد رادیو - تلویزیون هم چندین بار در اخبار خواندند. خیلى وقاحت به خرج داده بود. شاید در این عالم، هیچكس در نظر شهید شیرودى از بنىصدر منفورتر نبود، حالا او داشت بساط شارلاتانبازى خودش را زیر مَحملِ مرثیهسرایى براى شهید شیرودى پهن مىكرد.
احمد از این قضیه بدجورى برافروخته شد. حالا هم همان كسى كه سپاه مریوان را تحریم نیرو و تسلیحاتى كرده بود، مىخواست بیاید به حساب خونهاى به ناحق ریخته شهداى مظلوم جبهه مریوان، خودش را در انظار مردم ساده پشت جبهه به عنوان «سپهسالار پیروز جنگ» جا بزند
منتها كور خوانده بود، احمد كسى نبود كه بشود به این راحتى بازىاش داد!».
در جریان برگزارى دومین سمینار سراسرى فرماندهان سپاه سراسر كشور در پادگان غدیر اصفهان، احمد طى سخنرانى مبسوطى، ضمن تشریح گوشههایى از مصائب ناگوار مبتلا به جنگاوران انقلابى در جبهههاى غرب غریب دردمندانه گفته بود:
«... تمام صحبتهاى من، نتیجه دو سال و سه ماه حضور در مناطق غرب كشور، از فرداى شروع ماجراهاى كردستان است... به خدا سوگند كه ما در غرب، خودمان را به آب و آتش زدیم تا بتوانیم به مرز برسیم. ما در غرب، در دو جبهه مىجنگیم. یكى جبهه داخلى كه گروهكهاى ضدانقلابند و جبهه دوم هم قواى صدامى هستند.
وقتى صحبت از جنگیدن در غرب مىشود، صحبت از جنگیدن در عمق درههایى است كه بر سطح آنها برفى به ارتفاع 9 متر نشسته؛ صحبت از جنگیدن بر فراز قلههایى به ارتفاع دو تا سه هزار متر است؛ جایى كه انسان یخ مىبندد و امكان تحمل حتى 10 دقیقه نگهبانى هم سخت است؛ اما به شكرانه خدا، با وجود تمام سختىها، برادران ما تا به امروز مقاومت كردهاند. بعد از پیام اخیر حضرت امام عوامل گروهكها در دستههاى 20 الى 30 نفرى به سپاه تسلیم شدند و تفنگهایشان را تحویل دادند؛ كه ما با استفاده از همین تسلیحات توانستیم برادرانى را كه مایل بودند در این جبهه بجنگند، تجهیز كنیم. درباره حماسه مقاومت مظلومانه این عزیزان در غرب، خوب است همین جا به عنوان نمونه عرض كنم كه در جریان تصرف قله مرتفع تته در شب چهارم عید [سال 1360]، درست در زمانى كه دشمن فكرش را هم نمىكرد در منطقهاى كوهستانى و سردسیر كه قطر برف روى زمین گاه تا 11 متر هم مىرسید، نیرویى بتواند ارتفاعات را بگیرد و در آن قله یخزده دوام بیاورد، ما وارد عمل شدیم. برادران ما با توكل به خدا حمله كردند و قله تته آزاد شد. با توجه به این كه هواى منطقه مهآلود بود و هلىكوپتر قادر نبود براى رساندن تداركات بالاى قله برود، برادران ما روى قله، فاقد كمترین امكانات بودند. نه چادرى داشتند و نه حتى كیسه خواب؛ حتى غذایى هم به آنها نمىرسید. با این وجود روى آن قله در محاصره نیروهاى مشترك ارتش عراق و ضدانقلاب تا پاى جان مقاومت كردند و به یمن همین مقاومت مظلومانه، قله تثبیت شد. در این حمله ما 15 شهید دادیم. از این پانزده نفر، فقط 4 نفر با اصابت گلوله دشمن به شهادت رسیدند. 11 نفر دیگر بر اثر شدت سرما و لغزندگى سطح یخزده قله تته، از بالاى ارتفاع سقوط كردند و بر اثر اصابت به صخرههاى ته درهها، پیكرهاى پاك آنان پاره پاره شد. مقاومت برادران ما در غرب تا به امروز از این قرار بوده است.
در حال حاضر، مریوان، تنها جبههاى است كه رزمندگان آن در داخل خاك دشمن مىجنگند و وقتى كه آتش توپخانههاى ما به پایگاههاى ارتش عراق اصابت مىكند، ما شاهد شادى و هلهله مردم كردستان عراق هستیم.»
درست همزمان با تحولات موصوف، حركت نیروهاى انقلاب جهت آزادسازى مجدد شهر مهاباد نیز آغاز گردید. مهاباد به سان شهرهاى دیگر كردستان، در پى اقدامات خائنانه هیأت حسن نیت بار دیگر به محاصره ضدانقلابیون درآمده بود و در وضعیتى فوقالعاده وخیم قرار داشت. علىاىحال، با به بنبست رسیدن سرخطهاى اول و دوم توطئه آمریكایى - ارتجاعى اجلاس طائف و در شرف نابودى قرار گرفتن آخرین سنگر كلیدى تجزیهطلبان در مهاباد، زمان اجراى سومین و آخرین تدبیر نظام سلطه جهانى جهت ساقط كردن انقلاب اسلامى ایران فرا رسیده بود. احمد طى سخنانى در مورد مجموعه حوادثى كه منجر به تسریع روند اجراى سرخط سوم تدابیر اجلاس طائف و آغاز یورش ماشین جنگى رژیم توسعهطلب صدام حسین به خاك جمهورى اسلامى ایران گردید، از جمله گفته است:
«... نكته قابل توجه این است كه دو روز پیش از سقوط مهاباد كه در آن زمان، پایگاه اصلى ضدانقلاب در كردستان بود، جنگ علنى رژیم بعث عراق شروع مىشود؛ یعنى وقتى امپریالیزم، از گروهكهاى ضدانقلاب داخلى ناامید مىشود، دستور آغاز جنگ تحمیلى را به عراق صادر مىكند.»
در باب آمادگى رزمى ارتش بعث عراق براى یورش به خاك ایران، طى 15 سال گذشته بسیار گفته و نوشتهاند. در اینجا ما تنها به ذكر یكى از این نوشتارها اكتفا مىكنیم. مجله فرانسه زبان آفریقاى جوان(16) مىنویسد:
«... در پنجم اوت 1980 [نیمه مرداد 1359]، زمامداران عربستان، در جریان برپایى اجلاس طائف و هنگام استقبال از صدام، درست یك ماه و نیم مانده به شروع جنگ، هدیه شاهانهاى به وى دادند. این هدیه، گزارشى تهیه شده از سوى سرویسهاى سرى اطلاعاتى آمریكا بود كه در آن به تفصیل، اوضاع اقتصادى، اجتماعى و نظامى ایران تشریح شده بود. حتى بیش از این! در این اسناد، واقعیات دقیقى درباره وضعیت ارتش ایران، تعداد نفرات آن، مواضع و تجهیزات آن كه هنوز قابل بهرهبردارى است، و نیز اطلاعات متنوع دیگرى كه بسیار حساس و محرمانه بود، به صدام حسین هدیه شد. خلاصه، این یك نقشه تهاجم كامل بود!».
با چنین اوصافى، باید دید از نظر تدابیر دفاعى مناسب، كشور در چه وضعیتى قرار داشت؛ به ویژه آنكه زمام امور اجرایى مملكت، سرپرستى نیروهاى مسلح ایران اسلامى و طراحى سیاست كلان دفاعى نظام، یكسره در اختیار جریان «تخصص سالار» لیبرالیزم و سمبل آن ابوالحسن بنىصدر بود. عجالتاً تأملى داریم بر ماهیت بنىصدر و چگونگى رخنه او در سطوح عالى نظام جمهورى اسلامى.
احمد به یمن كیاست مكتبى و دانش سیاسى - مبارزاتى عمیق خویش، از همان نخستین روزهاى پیروزى انقلاب تحركات لیبرالیزم را با دقت زیر نظر گرفته بود و هم از این جهت، خیلى زود به ماهیت منافقانه بنىصدر واقف شد. به همین خاطر نیز، تحلیل ظریف و جالبى درباره روند چهرهسازى استكبار و مهرهتراشى غرب جهت به انحراف كشانیدن نهضت اسلامى ایران، كه ماجراى بنىصدر تجسم عینى این روند بود، ارائه داده است؛ آنجا كه مىگوید:
«... درباره بنىصدر و نحوه نفوذ این آدم در دستگاه انقلاب لازم است ما دقت زیادى به خرج بدهیم. در همان اوان انقلاب بنىصدر مىخواست به یك نحو مردمپسندى خودش را به جریان انقلاب بچسباند و به اصطلاح خودش را روى صحنه بیاورد. لذا در همدان یك نطق مغلطهآمیزى با چاشنى تند حمله به گروهكها كرد.
سران گروهكهاى ضدانقلاب هم كه به واسطه سنخیت فكرى و سیاسى مشترك با او، خوب مىدانستند سیر ماهوى روند حركت بنىصدر چگونه است، بلافاصله عوامل خودشان را راهى این جلسه سخنرانى كردند. آنها هم آمدند و در انظار عموم مردم، وسط سخنرانى شروع كردند به فحاشى نسبت به بنىصدر... او هم از خدا خواسته، نهایت استفاده را از این مسأله به عمل آورد و بعد هم روزنامههاى معلومالحال و وابسته، این قضیه را با آب و تاب منعكس كردند. همین ماجرا باعث شد كه خیلىها بازى بخورند و گمراه شوند.
حال آنكه حقیقت از این قرار بود كه ضدانقلابیون قصد داشتند با فحاشى به بنىصدر در ملاء عام، او را در بین مردم عزیز كنند و چهره مثبتى از این آدم منحرف در بین افكار عمومى ملت حزباللَّه بسازند؛ و الا اصلىترین نقطه اتكاى جریان بنىصدر و دیگر لیبرالها، چنان كه بعدها دیدیم، معطوف به سازش و تبانى با سران جنایتكار همین گروهكها بود.»
به فاصله كوتاهى از پایان كار اجلاس طائف و بازگشت صدام از عربستان به بغداد، ارتش عراق عملیات مهندسى وسیعى را در مجاورت مرزهاى جنوبى و غربى ایران آغاز كرد. از آمادهسازى پلهاى شناور نظامى در كرانه غربى اروند گرفته تا احداث كانالها و سنگرهاى بتُن آرمه در مجاورت مرزهاى میانى و شمالى خود با ایران.
تحركات بىسابقه یگانهاى اكتشافى عملیاتى ارتش عراق و عملیات پیچیده و انبوه مهندسى ماشین جنگى صدام آن چنان حساسیت برانگیز بود كه فرماندهان رده بالاى نیروهاى سپاه و ارتش را واداشت تا از بنىصدر - كه در آن مقطع مسؤولیت جانشینى فرماندهى كل قوا را برعهده داشت - خواستار تشكیل جلسهاى اضطرارى، براى بررسى انگیزههاى تحركات ارتش بعث در مرز مشترك و اتخاذ تدابیر عاجل و ضرورى براى مقابله با هر گونه تهدید خارجى از مرزهاى غرب و جنوب شوند. سرانجام جلسه مزبور در تاریخ 31 مرداد سال 59 در كرمانشاه تشكیل گردید. احمد از این نشست نظامى و ماوقع آن روایت مىكند:
«... من دقیقاً یادم هست كه درست یك ماه قبل از شروع جنگ، جلسهاى در اتاق جنگ لشكر 81 زرهى كرمانشاه به ریاست بنىصدر تشكیل شد. در این جلسه آقایان ظهیرنژاد و صیاد شیرازى، به همراه فرماندهان ارتشى 30 منطقه نظامى از استانهاى آذربایجان غربى، كردستان و كرمانشاه و نیز برادران مرتضى رضایى [فرمانده كل وقت سپاه] و محمد بروجردى به اتفاق مسؤولان سپاه در كل مناطق غرب حضور داشتند.
در این جلسه فرمانده سپاه قصر شیرین به مسأله عدم آمادگى دفاعى نیروهاى مسلح اشاره كرد و گفت: از این حیث نیروهاى ما كمترین آمادگى رزمى ندارند در صورتى كه ارتش عراق از خیلى وقت پیش شروع به ساختن استحكامات نظامى خودش كرده و در حاشیه مرز دارد سنگرهاى بتُنى مىسازد؛ بعد هم به تفصیل به وضعیت بد نیروهاى ارتش از این لحاظ و نیز حملات مكرر ارتش عراق به پاسگاههاى مرزى ما اشاره كرد. نهایتاً از بنىصدر سوال كردیم: اگر به احتمال یك درصد عراق به ایران حمله كند، شما چه تدبیرى براى دفاع دارید؟
بنىصدر گفت: عراق هرگز جرأت چنین كارى را ندارد. این بار برادر بروجردى گفت: آقاى رییسجمهور! اگر به احتمال یك در هزار، عراق به ایران حمله كند و فرضاً بخواهد در غرب بیاید جلو، شهر قصر شیرین را بگیرد، شما براى مقابله با چنین مسألهاى چه تدبیرى دارید؟
بنىصدر مجدداً گفت: عراق هیچ وقت چنین غلطى نمىكند. براى اینكه هم در سطح بینالمللى و سیاست جهانى محكوم مىشود و هم امنیت داخلى خودش به خطر مىافتد و عراق خودش را به خطر نمىاندازد.
این مغز بىشعور(17) در آن جلسه براى ما از سیاست بینالمللى صحبت مىكرد. با آنكه خودش بهتر از همه مىدانست كه سیاست بینالمللى همیشه تابعى از منافع متغیر امپریالیستهاى غرب و شرق است، با این حال براى ما از وحشت عراقىها از محكومیت بینالمللى در صورت حمله به ایران صحبت مىكرد. به هر جهت جلسه را به اینجا ختم كردند كه مقرر شد بازدیدى از مناطق مرزى به عمل بیاید. رفتند به اصطلاح منطقه را بازدید هوایى كردند و در راه بازگشت، هلىكوپتر بنىصدر به علت نقص فنى در منطقه تحت كنترل ضدانقلاب سقوط كرد و افتاد و متأسفانه این مغز بىشعور هیچ آسیبى ندید. ضدانقلاب هم به او هیچ تعرضى نكرد و بعد هم رفتند لاشه آن هلىكوپتر را با تراكتور آوردند.»
براى اداى حق مطلب در توصیف موقعیت بحرانى وضعیت مدیریت نیروهاى مسلح انقلاب كه ملعبه دست لیبرالیزم تخصص سالار گشته بود، حتى به كار بردن واژههایى همچون فاجعه نیز بسیار نارسا و گنگ به نظر مىرسد. در چنین شرایطى است كه رژیم توسعهطلب بغداد پس از دریافت چراغ سبز از كاخ سفید، عملیات تهاجم سرتاسرى ارتش بعث به خاك ایران اسلامى را با نام رمز «یومالرعد»(18) در سى و یكم شهریور 1359 آغاز مىكند. در جبهه غرب یگانهاى مجهز ارتش عراق، شامل لشكر 7 كركوك و لشكر 91 سلیمانیه از مرز خسروى و قصر شیرین عبور كردند. لشكر 7 كركوك به راحتى منطقه نفت شهر را اشغال كرد و لشكر 91 سلیمانیه به سهولت به طرف مناطق خسروى و قصر شیرین پیشروى و این دو منطقه را اشغال نمود. عراق همزمان با این یورش گسترده، نیروهاى تیپ 81 سوار زرهى خود را از محور مرزى پاسگاه هدایت - حدفاصل سر پل ذهاب و قصر شیرین - وارد خاك ایران كرد و تیپ مزبور ضمن بستن عقبه قصر شیرین، امكان عقبنشینى را از معدود قواى ایرانى حاضر در منطقه سلب كرد. حركت بعدى ارتش بعث، پیشروى به شهر سر پل ذهاب با هدفِ اشغال این شهر سوقالجیشى بود.
به دنبال آغاز جنگ، شهسوار اردوى لیبرالیزم منحط كه اینك به القاب و عناوین سابق خود لقب «سپهسالار ایران!» را هم افزوده بود، با ژستى حاضر به رزم وارد میدان شد و ضمن طرح شعارهایى همچون: مدیریت تخصصى جنگ و ضرورت اتخاذ سیاست جنگ كلاسیك، شمشیر چوبى خود را از غلاف خیانت بیرون كشید و به اتفاق عوامل دست نشانده خود در نیروهاى مسلح، شاهكارهایى از خود به منصه ظهور رسانید كه شاید در تاریخ فرماندهى جنگهاى معاصر دنیا بىسابقه باشند.
احمد ضمن تشریح موقعیت بحرانى جبهههاى غرب در آغازین روزهاى تهاجم ارتش عراق، اشارهاى نیز به ثمرات مدیریت جنگى فوق تخصصى بنىصدر دارد؛ آنجا كه مىگوید:
«... خلاصه عراقىها آمدند سرپل ذهاب را هم بگیرند و تانكهایشان تا داخل شهر گیلانغرب هم آمدند. در این هنگام بود كه وضعیت عجیبى در منطقه نفتشهر پیش آمد كه بد نیست شما هم از آن مطلع شوید. ببینید! در هیچ قانون نظامى، شما به این مسأله كه بیایند و توپخانه را در خط مقدم بچینند برنمىخورید؛ اما این آقایان كه بهنظر من جز خیانت، كار دیگرى نمىتوانستند بكنند، در منطقه نفت شهر، یك گردان توپخانه سنگین ما را كه قبضههاى آن از نوع 155 میلیمترى بود، كشیده بودند جلو و در خط مستقر كرده بودند! فرمانده این گردان توپخانه زرهى كه افسر با غیرتى بود به همه در زده بود: آقا! این توپخانه در خطر است و مىآیند عراقىها توپخانه را مىگیرند! امّا كسى به حرفهایش توجهى نكرد. موقعى كه حمله دشمن آغاز مىشود، عراق ابتدا با یگان پیاده حمله مىكند. خدمه توپهاى ما كه در خط بودند، حدود 400 نفر از قواى گردان پیاده عراق را اسیر مىگیرند. جالب این است كه نفر توپخانه ما پیادههاى دشمن را اسیر مىگیرد. به این ترتیب است كه عراقىها در مرحله اول حمله به توپخانه ما شكست مىخورند. بلافاصله همان شب عراق حمله مىكند و این بار با یك گردان تانك حركت مىكند و كل توپها را به غنیمت مىگیرد.
الان تمام این توپها در خط، علیه خود ما به كار مىروند و مهمات این توپها براى عراق، از طریق عربستان، كویت و اسراییل تأمین مىشود. اى واى بر ما، كه مملكت را دادیم دست چه بىعقلهایى؛ تا كارى كنند كه توپخانه مملكت ما را عراقىها به این راحتى به تاراج ببرند و غنیمت بگیرند...در ماجراى اشغال قصر شیرین، باز همین بىعقلها باعث شدند نیروهاى مستقر در آنجا تمام وسایل و تجهیزات خودشان را بگذارند و فرار كنند. قسمت اعظم تانكها، توپها و تجهیزات سبك ما در قصرشیرین به این شكل، خیلى راحت دست عراقىها مىافتد.»
سپهسالار پوشالى لیبرالیزم كه از وقاحت و مظلومنمایى بهرهاى وافر برده بود، براى انحراف افكار عمومى ملت از علل واقعى شكستهاى خفتبار و بازماندن دست ماشین جنگى بعث عراق جهت اشغال هر چه بیشتر خاك كشور و توجیه بىكفایتى نظامى خویش، شعار مزورانه دادن زمین در قبال گرفتن زمان و جنگ به شیوه اشكانیان! را مطرح كرد. سردار رشید اسلام حاج همت در اینباره مىگوید:
«... قبل از شروع جنگ، برادران سپاه در مناطق غرب و جنوب، به دفعات مكرر اخطار مىكردند عراق چند ماهى است كه نیروهایش را در مرز جا به جا كرده؛ اما هر بار كه ما این را مىگفتیم، بنىصدر و عوامل دستنشانده او در ارتش مىگفتند: چنین چیزى امكان ندارد. عراق غلط مىكند به ایران حمله كند!
با شروع جنگ هم بنىصدر، این تز را مطرح كرد كه ما زمین مىدهیم و زمان مىگیریم. همین مسأله مشخص مىكند كه قبل از جنگ و حتى پس از آغاز جنگ، در داخل هم توطئههایى براى سرگرمسازى ما و فرصت دادن به دشمن براى تجاوز هر چه بیشتر در كار بوده. اینها همه محصول توطئهاى بود كه جریان بنىصدر به كمك مجاهدین خلق و با هماهنگى عراق و آمریكا در منطقه به وجود آوردند. پس مىبینیم كه بعد از شكست دولت موقت، تصرف لانه جاسوسى و كشف اسناد، حمله نظامى نافرجام آمریكا به طبس و پس از شكست كودتا در ارتش، آمریكا براى به شكست كشاندن انقلاب چارهاى ندید جز حمله نظامى مستقیم از طریق یكى از وابستگان منطقهاى استكبار به ایران.»
با آغاز تهاجم ارتش بعث عراق، احمد و یارانش با روحیهاى نیرومندتر از گذشته، بلافاصله سرگرم طراحى عملیاتى تلافىجویانه و ضربتى براى تنبیه دشمن متجاوز شدند. به روایت یكى از رزمندگان واحد ادوات سپاه مریوان:
«... ظهر روز سى و یكم شهریور 59، دو فروند هواپیماى جنگنده با سرعت زیاد و از ارتفاع كمى از روى شهر مریوان گذشتند. این مسأله باعث وحشت مردم شهر شده بود. بعضىها مىگفتند هواپیماها عراقىاند و بعضى هم كه باور نمىكردند، مىگفتند لابد هواپیماها خودى بودهاند... ساعت 2 دیدیم اخبار رادیو اعلام كرد تهران و چند شهر دیگر توسط هواپیماهاى عراقى بمباران شدهاند.
این مسأله خیلى براى برادر احمد ثقیل بود كه هواپیماهاى عراق، از روى مریوان بروند و شهرهاى بىدفاع ما را بزنند. فرداى آن روز، به دستور برادر احمد قرار شد برویم و گراى پادگان شهر پنجوین عراق را بگیریم تا توپخانه ارتش، آنجا را بكوبد. بنده، همراه شهداى عزیزمان مهندس سیدیوسف كابلى و علىرضا ناهیدى، راهى این مأموریت شدیم. بعدازظهر همان روز اول مهر 59، به واسطه گراگیرى دقیق برادران كابلى و ناهیدى، توپخانه ارتش شروع به اجراى آتش كرد و آتش سنگین ایران، مستقیماً روى پادگان پنجوین ریخته شد. این ابتكار برادر احمد، در واقع، اولین اقدام تلافىجویانه نیروهاى مسلح ایران در قبال تجاوز سرتاسرى ارتش عراق به خاك ما بود.»
احمد و رزمآوران سپاه مریوان، با فراغت خاطر نسبىاى كه پس از فتح دزلى از وضعیت جبهههاى كردستان به دست آورده بودند، اكنون در جبهه مریوان و امتداد یكصد و بیست كیلومتر از نوارى مرزى، خود را آماده برنامهریزى تعرضى عمقى، به قلب مواضع عراق، در شمال آن كشور مىكردند. یكى از همرزمان سردار شهید حاجمحمد بروجردى كه در اوان جنگ به جمع یاران احمد الحاق یافت، مىگوید:
«... روز شانزدهم آذر 59، برادر احمد به ستاد منطقه 7 سپاه كشورى در كرمانشاه آمد. آن روزها بنده علاوه بر آن كه مسؤول دفتر برادر بروجردى، فرمانده منطقه 7 بودم، به تشویق ایشان، كارهاى شناسایى هم در جبهههاى كانى سخت و شور شیرین و... انجام مىدادم.
از همان هفتههاى نخست آزادسازى مریوان، هر شب، در بعضى مناطق شهر، صداى شلیك رگبار گلوله مسلسلهاى سبك و انفجار نارنجك به گوش مىرسید؛ اما هیچ كس قادر نبود دریابد تیراندازى از كدام نقطه شهر صورت گرفته و عاملان آن به كجا مىگریزند. این شبیخونهاى غافلگیرانه، براى نیروهاى سپاه مریوان به كلافى سردرگم مبدل شده بود. مسأله آنگاه غامضتر به نظر مىرسید كه بچههاى سپاه مىدیدند به رغم كنترل دقیق تمامى مبادى ورودى و خروجى شهر، اشرار به راحتى در سطح شهر حاضر شده، اهداف تروریستى خود را اجرا مىكنند. سوال اصلى این بود: عناصر ضدانقلاب از چه طریقى وارد شهر مىشوند و چگونه بعد از هر درگیرى از مریوان خارج مىشوند؟ معمایى به ظاهر دشوار كه حل آن را احمد برعهده گرفت:
«... یك روز برادر احمد سراغم آمد و گفت: این مطلبى را كه مىگویم، به هیچ كس نباید بروز بدهى. برو داخل كانال فاضلاب شهر را مینگذارى كن! گفتم: برادر احمد آخر چرا آنجا؟ گفت: ضدانقلاب از این طریق، از مسیر كانال وارد شهر مىشود. گفتم: آنجا پر از كثافت و هرز آب است. آخر توى كانال فاضلاب كه نمىشود تردد كرد. گفت: من سه شب رفتم و چك كردم. دیدهام از این مسیر مىآیند و مىروند. حالا هم با من جَرّ و بحث نكن. دستور را كه مىدانى؟ چیزى هم به كسى نگو تا موشهاى فاضلاب، نتیجه قایم باشك بازىهاى خودشان را ببینند!
ما هم حسب الامر رفتیم و آنجا را تلهگذارى كردیم. از قضا یكى - دو شب بعد، انفجار مهیبى در كانال فاضلاب به وقوع پیوست. صبح روز بعد كه براى وارسى محل رفتیم، دیدیم حدس برادر احمد درست بوده. دیواره كانال از خون سرخ شده بود. منتها مشخص بود كه اجساد را با خودشان كشیده و برده بودند. پرونده موشهاى فاضلاب در مریوان، این جورى مختومه شد!».
به دنبال تثبیت وضعیت امنیت داخلى شهر مریوان، احمد بلافاصله به اتفاق شهداى بزرگوار عباس كریمى (مسؤول واحد اطلاعات سپاه مریوان)، محمد توسلى (مسؤول واحد عملیات)، رضا چراغى و حسین قُجهاى (مسؤولان محورهاى عملیاتى سپاه)، احمد چراغى، حسن زمانى، سیدرضا دستواره و دیگر رزمندگان سپاه مریوان، دست به كار گسترش سازمان رزم قواى انقلاب در منطقه شمال اورامانات و آغاز یك رشته عملیات پاكسازى مواضع تجزیهطلبان گردید. در همین مقطع بود كه به امر حساس و خطیر تسلیح و تجهیز نیروهاى بومى وفادار به انقلاب همت گماشت. به گفته یكى از سرداران سپاه غرب كشور:
«... یكى از علل اصلى موفقیت احمد در كردستان، این بود كه صف مردم فقیر و مسلمان این منطقه را در همه جا، چه در مناطق تحت كنترل ضدانقلاب و چه در مناطق آزادشده، از صف ضدانقلاب جدا كرده بود. احمد هیچ وقت این مرزبندى را نادیده نگرفت. مثلاً در جریان تشكیل سازمان پیشمرگان مسلمان كرد در مریوان، احمد، از علمداران و بانیان اصلى این جریان محسوب مىشود. نفس مشاركت او در تشكیل این سازمان، خودش از این شناخت منطبق بر واقعیات احمد از مسائل كردستان سرچشمه مىگیرد. او در انتخاب نیروهاى مسلمان كرد براى ردههاى مختلف این سازمان در مریوان به قدرى حساب شده و ظریف برنامهریزى كرده بود كه این نیروها جزو كیفىترین عناصر انقلابى بومى در سطح كل استان كردستان به شمار مىآمدند؛ تا جایى كه نیروهاى سپاه و ارتش در سطح استان، به خاطر اعتماد و اطمینانى كه به روحیه انقلابى نیروهاى كرد تحت امر احمد داشتند، اكثر اوقات براى عملیات در دیگر جبهههاى كردستان به مریوان مىآمدند و از احمد مىخواستند تعدادى از بچههاى پیشمرگ مسلمان مریوان را در اختیار آنها بگذارد.»
تأسیس سازمان پیشمرگان مسلمان كرد در مریوان، جزو درخشانترین سرفصلهاى كارنامه فعالیت انقلابى احمد در كردستان محسوب مىشود؛ امرى كه موجب گشت تا رابطه عاطفى و عُلقه ایمانى گرمى میان او و مدافعان مسلمان كرد انقلاب برقرار شود:
«... دلبستگى خیلى عجیبى به نیروهاى كرد مسلمان داشت. از كوچكترین فرصتها براى رسیدگى به حوایج و رفع كم و كاستىهاى آنها استفاده مىكرد. هر دو - سه روز یك بار، با برادر مجتبى سالكى - مسؤول سازمان پیشمرگان مسلمان كرد مریوان - مىآمد به «سروآباد»، جایى كه سابقاً باغ شیخ عثمان نقشبندى بود و بعد از آزادسازى منطقه، به محل استقرار این نیروها مبدل شده بود. همه او را محرم خودشان مىدانستند و در این بازدیدها، مىآمدند و گاه تا ساعتها برایش درد دل مىكردند. با یك حوصله و احترام فوقالعادهاى به صحبتهایشان گوش مىداد و تا آخرین حدى كه در توانش بود، سعى مىكرد مسائل و مشكلات آنها را حل كند. در آن دوران، با آن كه از لحاظ مالى وضع خود بچههاى سپاه مریوان در شرایط اسفناكى قرار داشت، احمد روى مسأله تأمین ارزاق و رفع نیازهاى مالى نیروهاى كرد كه عموماً جزو مستضعفترین اهالى روستاهاى منطقه بودند، حساسیت زیادى به خرج مىداد. بارها خودم دیدم كه حلب روغن و پتوى جیره سپاه را از تداركات برمىداشت و مىبرد بین آنها تقسیم مىكرد. روى حفظ بیتالمال از همه سختگیرتر بود. از اموال سپاه حداقل استفاده را مىكرد، اما براى تأمین پیشمرگان مسلمان از جان مایه مىگذاشت... اگر احمد براى ما بچههاى سپاه مریوان كه حتى عاشق چشم غرههایش بودیم، در یك كلام، «برادر احمد» بود؛ براى پیشمرگان مسلمان كرد، او خیلى عزیزتر از یك دوست و رفیق بود. او براى آنها «كاك احمد» بود!».
انس و الفت احمد با مردم مسلمان و رنجكشیده كرد، تنها به نیروهاى انقلابى و رزمنده این خطه محدود نمىشد. دامنه رأفت انقلابى و مكتبى احمد چنان گسترده بود كه توفیق تسخیر قلوب اهالى مناطق تحت سلطه ضدانقلاب را نیز براى او به ارمغان آورد:
«... اصل اولى را كه احمد همواره در عملیات پاكسازى مناطق زیر سلطه ضدانقلاب رعایت مىكرد، بیدار كردن فطرت پاك و دست نخورده مردم این مناطق بود. بدون كمترین خوف یا واهمهاى، به روستاهایى كه محل تردد یا نفوذ ضدانقلاب بودند، مىرفت. مردم را جمع مىكرد و با یك بیان خیلى ساده و بىتكلف، براى آنها از شخصیت امام(ره)، حقانیت نظام و رأفت انقلاب صحبت مىكرد. جنایات و خیانتهایى را كه ضدانقلاب به نام مردم كرد مرتكب مىشد، براى آنها شرح مىداد. با همه صلابت و اقتدارى كه داشت، لحن صحبت و كلماتى كه در حرفهایش براى مردم این جور مناطق به كار مىبرد، ذرهاى بوى بیگانگى، خشونت یا برخورد از موضع بالا را نداشت.
مىگفت: جمهورى اسلامى و این انقلاب، مال شما و از خود شماست. ما مىخواهیم شما زندگى عادى خودتان را در سایه عدالت و امنیت انقلاب از سر بگیرید. تا به حال، شما زیر فشار و سلطه ضدانقلاب چنین فرصتى نداشتید. انقلاب یعنى قرآن، یعنى مرام حضرت رسولr، یعنى آبادى و نعمت و امنیت براى شما و بچههاى معصومتان. از ضدانقلاب نترسید. ضدانقلاب كیست؟ كسى كه حتى آرد نان و فشنگ تفنگش را لب مرز نوسود و دزلى از قاتلان بعثى مسلمانهاى كرد عراق مىگیرد، چطور مىتواند ادعاى مبارزه براى مردم مسلمان كردستان را داشته باشد؟ شما مسلمانید، مسلمان جز خدا از كسى ترسى ندارد. شما كرد هستید، كردها شجاعترین مردم این مملكتند. چرا به خفت سلطه ضدانقلاب تن مىدهید؟ عزت و كرامت یك مسلمان كرد چطور اجازه مىدهد به ذلت تسلط یك مشت ملحد دست نشانده اجنبى تن بدهد؟ ما و شما همگى پیرو مكتبى هستیم كه مىفرماید: عزت فقط براى خدا، رسول خداr و اهل ایمان است. خودتان همت كنید. ضدانقلاب را معرفى كنید. بیایید تفنگها را تحویل بدهید. ما برادران مسلمان شما هستیم كه آمدهایم كردستان مسلمان را از دست ایادى اجنبى آزاد كنیم... حالا دیگر خودتان مىتوانید راه را از بیراهه تشخیص بدهید و به یارى خدا، راه حق را انتخاب كنید!...
احمد با همین برخورد اسلامى و انسانى خودش طورى مردم را مجاب مىكرد كه اكثر مواقع خود آنها براى پاكسازى روستاهایشان از تسلط ضدانقلاب پیشقدم مىشدند.»
احمد در جهت سرعت بخشیدن به روند پاكسازى مناطق استحفاظى سپاه مریوان، با معضلات بغرنجى دست و پنجه نرم مىكرد. از جمله مهمترین این معضلات، محدودیت اعزام نیروهاى كارآمد و كیفى به منطقه مریوان بود. به گفته یكى از نیروهاى اطلاعات - عملیات سپاه مریوان:
«... آن روزها وضعیت احمد در جبهه مریوان به این صورت نبود كه مثلاً گروهان و گردان داشته باشد. از لحاظ سازمانى، تقسیم كار بچههاى ما در مریوان به صورت پایگاهى بود. هر بار كه تعداد معدودى نیرو به مریوان اعزام مىشد، احمد از بین آنها مسؤولى را براى فرماندهى پایگاه انتخاب مىكرد و بقیه نیروها، تحت امر آن مسؤول در پایگاه مربوطه مستقر مىشدند. توجیه منطقه براى فرمانده هر پایگاه و سركشى و نظارت مستمر بر وضعیت آنها را شخص احمد به عهده داشت.»
در كنار مجاهدت شبانهروزى جهت گسترش دایره پاكسازى و سركوبى ضدانقلاب، احمد توجه خاصى به مردم مناطق محروم مریوان مبذول مىداشت؛ با غمهاى آنان همدرد و شریك شادىهایشان بود. مردم مریوان كه از ابتداى غائله كردستان، به واسطه آشوبها و تسلط ضدانقلاب در منطقه با كابوس مهیب جنگ، ناامنى و هراسِ دایمى نسبت به آتیه نامعلوم خود و نوامیسشان دست به گریبان بودند، با ورود قواى انقلاب به مریوان و مشاهده رفتار اسلامى - انسانى آنان با اهالى شهر، به زودى به ماهیت پوچ تبلیغات سوء ضدانقلاب علیه رزمندگان سپاه واقف شدند. از سوى دیگر، مردم منطقه مریوان، از شهرى و روستایى و كوچك و بزرگ، در كار شگفت فرمانده سیه چرده و پرمشغله سپاه شهر؛ كه براى آنان هم فرماندار بود، هم شهردار و بخشدار، هم به فكر تهیه سوخت و خوار و بار كمیاب مورد نیاز مردم بود و هم در صدد تهیه كتاب و دفتر و گچ و تخته سیاه و تأمین معلم براى مدارس كودكانشان؛ سخت حیران مانده بودند. دیرى نپایید كه بذر محبت نسبت به این تازهوارد ناشناس در گلخانه قلوب با صفاى مردم مریوان ریشه دوانید، جوانه زد، سبز شد و به شكوفه نشست و براى احمد گلهاى خوشبوى محبت پاك و بىغل و غش مردم مریوان را به ارمغان آورد.
سردار شهید سیدمحمدرضا دستواره، درباره این ارتباط انسانى پرشور مابین احمد و اهالى مستضعف و محروم مریوان گفته است:
«... خدا گواه است این مطلب را فقط من ندیدهام، خیلى از بچهها شاهد بودند؛ تازه حقوقش را گرفته بود. از در سپاه بیرون آمد، دید یك زن بچهبغل، آن دست خیابان، كنار پیادهرو نشسته و دارد گریه مىكند. رفت جلو و از او پرسید: خواهر من، شما چرا ناراحتى؟ چه شده؟ چه كسى به شما اذیت كرده؟
زن برگشت به او گفت: شوهر بىغیرتم من و این بچه صغیر را توى این شهر گذاشته، رفته تفنگچى كومله شده. به خدا خیلى وقت است یك شكم سیر غذا از گلوى من و این بچه پایین نرفته آقا!
احمد تا این حرفها را شنید، بُغضش گرفت. اشك توى چشمهایش جمع شده بود. بلافاصله دست كرد توى جیب اُوركتش، عین مبلغى را كه چند دقیقه پیش بابت حقوقش گرفته بود، دو دستى گرفت طرف آن زن و گفت: به خدا من شرمندهام، نمىدانستم شما چنین مشكلى دارید. این پول ناقابل را بگیرید، هدیه مختصرى است. فعلاً امور خودتان را با آن بگذرانید. نشانىتان را هم بدهید به برادر دستواره. او مسؤول تأمین ارزاق شهر است. بعد از این مواد خوراكى شما را خودش مىآورد دم در خانهتان به شما تحویل مىدهد.
آن زن، خشكش زده بود. احمد با التماس پول را به او داد، نشانىاش را هم نوشت و داد به من... به خدا قسم كم نبودند خانوادههایى در مریوان كه احمد خرج آنها را مىداد. مىدید حقوق خودش كفاف این كار را نمىدهد، مىرفت از پدرش دستى مىگرفت، مىآورد خرج محرومین مریوان مىكرد. همین طورها بود كه همین خانوادههایى كه او خرجشان را مىداد شوهرهاىشان را سَرِ غیرت مىآوردند كه؛ شما خجالت نمىكشید؟ اسم خودتان را مىگذارید كُرد؟ دارید با مردى مىجنگید كه خرج خورد و خوراك زن و بچههاى شما را مىدهد. به همین خاطر مىدیدیم كه راه به راه، ضدانقلاب فریبخورده، گروه گروه مىآمدند و خودشان را به سپاه تسلیم مىكردند.»
یكى از سرداران سپاه غرب كشور ضمن اشاره به این رابطه عاطفى مىگوید:
«... شما اگر مىخواهید واقعاً احمد را آنطور كه بود بشناسید، لازم نیست سراغ ما بچههاى سپاه بیایید. شما بروید سراغ مردم كردستان. بروید پاى صحبت مردم مسلمان مهاباد، سقز، بانه، پاوه و مریوان بنشینید. آنها بیشتر و بهتر از همه ما دوستان احمد صلاحیت دارند درباره شخصیت او صحبت كنند. طرز تفكر احمد درباره مردم كردستان و ریشه عملكرد اصولى و دقیق او در رابطه با این مردم به سه عامل اساسى برمىگردد. اولاً اعتقاد عمیق او به كریمه قرآنى «محمد رسولاللَّه و الذین معه اشداء علىالكفار رحماء بینهم». مهمترین مسأله براى احمد هویت اسلامى این مردم بود. با وجود قضاوت عجولانه بعضىها كه تحت تأثیر تبلیغات گروهكهاى الحادى در كردستان از مردم این منطقه ناامید بودند، احمد فریب این پوسته پوك و فریبنده جو مسموم تبلیغاتى موجود در منطقه را نخورد. به فطرت دینى و اصالت اسلامى مردم كردستان عمیقاً ایمان داشت و یقین داشت كه كافى است با برخوردى از سر مدارا و رأفت، فرصتى براى از قوه به فعل در آمدن فطرت دینى مردم منطقه فراهم شود، آن وقت است كه همین مردم، قبر ضدانقلاب را در كردستان خواهند كند.
اگر مسأله دانش سیاسى و تجارب مبارزاتى احمد را هم در كنار این قضیه در نظر بگیریم، مىبینیم كه او در ردیف فرزانهترین شخصیتهاى سیاسى - نظامى انقلاب در كردستان بوده است. عامل سوم، شاگردى احمد در محضر حاج محمد بروجردى است. آقاى بروجردى به عنوانِ مربى و مرشد تمامى فرماندهان سپاه غرب، شخصاً عاشق مردم مسلمان كردستان بود و به هیچ وجه مسأله تشكیك در اصالت هویت اسلامى مردم این منطقه، توسط بعضى عناصر ظاهربین خودى را تحمل نمىكرد. بروجردى به بركت جاذبه معنوى فراوان خود، راه و رسم این عشقورزى و احترام به مردم نجیب كردستان را به شاگردان مخلص خود از قبیل احمد، همت و... هم یاد داده بود. به همین دلیل مىبینیم احمد در مقابل مردم كردستان موم است و در برابر ضدانقلاب آهن!».
مهابت و رعبى كه از وجود پرصلابت احمد بر قلوب سیاه و سنگى ضدانقلابیون نشسته بود، تا بدان پایه، مایه هراس و وحشت عناصر مسلح ضدانقلاب را فراهم آورد كه به قول یكى از رزمندگان سپاه مریوان:
«... كافى بود در جایى به ضدانقلاب خبر برسد كه احمد قصد حمله به مواضع آنها را دارد. قواى ضدانقلاب، مثل دستهاى شغال كه بوى شیر شنیده باشند، فرار را بر قرار ترجیح مىدادند و از معركه مىگریختند.»
شگفتا! آخر این مجاهد فى سبیل اللَّه با آن دل دریایىاش كه معدن نابترین عواطف انسانى بود، چگونه مىتوانست چنین رعب و هراسى را در قلوب قواى خصم ایجاد كند كه حتى صرف شنیدن نامش، آرام و قرار را از دشمن سلب نماید؟ اگر در عرصه جهاد؛ ایمان، زره مجاهد راه خداست، پس نه عجب اگر سلاح او در این میدان پرخوف و خطر دعا و نیایش باشد؛ نیایشى آتشناك، برخاسته از سینهاى سوزناك:
«... در ابتداى شهر مریوان، قلهاى مشرف به این شهر بود كه اسم آن را گذاشته بودیم قله روحاللَّه.
در ایامى كه ستون نیروهاى سپاه مریوان راهى مأموریتى مىشد كه به هر دلیل احمد نمىتوانست همراه آنها برود، مىدیدیم از احمد خبرى نیست... سرانجام به راز این غیبت واقف شدیم. این سردار رشید اسلام، مثل مولا و سرورش حضرت رسول اكرمr كه براى مناجات به غار حرا مىرفتند، در چنین مواقعى به قله روحاللَّه مىرفت. در آنجا نماز مىخواند، با یك سوزى با خدا راز و نیاز مىكرد و براى سلامت و موفقیت نیروهایش به درگاه خدا استغاثه مىكرد.
حالا با توجه به اینكه عمده این نیروها جزء عناصر رزمى كیفى سپاه بودند و تجربه عملیاتى زیادى هم داشتند، شاید این طور به نظر مىرسید كه این همه حساسیت به خرج دادن نسبت به وضع آنها، چندان ضرورتى ندارد؛ ولى احمد مثل همه جوانمردان مؤمن بِاللّه و شیران روز و زاهدان شب، اینطور عمل مىكرد. به خدا توكل داشت، به ائمه اطهارu متوسل مىشد و توفیق و عزت بچهها را از خداوند مسألت مىكرد.»
آرى، مؤمن در دو جبهه مىجنگد؛ جبهه درون و جبهه بیرون. و جهاد اكبر، در حقیقت همان جنگى است كه در آوردگاه روح آدمى برپاست. مظاهر استكبارى قدرت كه ریشه در كبر شیطانى دارند، در نظر اهل بصیرت، توهم و فریبى بیش نیستند. نیل به قدرت حقیقى، در گرو درك فقر و عجز كامل آدمى در مقابل ذات غنى قادر مطلق است و نماز و نیایش خاكسارانه، نشانه حصول آدمى به چنین ادراك نابى است. این چنین است كه اراده انسانى بدل به ارادت محض مىشود و دست قادر متعال از آستین ارادت و بندگى مجاهد راه خدا ظاهر مىگردد و سنگرهاى كفر زده اردوى ظلمت را برقآسا تسخیر مىكند. عابد دریادل قله روحاللَّه و سردار صفشكن سپاه مریوان، در جهاد اكبر نیز بر محاصره قواى نفس اماره خویش غلبه یافت و پیروز از میدان به در آمد؛ ضمن آنكه جبهه جهاد اصغر را حتى براى یك روز رها نكرد و این است فتحالفتوح. آوازه صلابت و قدرت الهى احمد، به زودى كران تا كران جبهههاى كردستان را درنوردید، از حصار مرزهاى غرب كشور بیرون رفت و موجب گشت تا رزمندگان و مردم رنجكشیده كردستان عراق به او لقب «احمد اَسد» - احمدِ شیروَش - را بدهند.
همین سردار شیر صولتِ اُحُدِ كردستان، در برابر كمترین كم توجهىاى به بسیجیان، چون رعد مىخروشید و با كوچكترین مسألهاى كه خاطر یك بسیجى را آزرده مىساخت، همچون پدرى دلسوز، بىوقفه باران اشك از چشمان پرفروغش مىبارید. مسؤول بیمارستان مریوان، همان رزمنده باصفایى كه پیشتر از او داستان آزادسازى مریوان را نقل كردیم، مىگوید:
«... چند روزى به مرخصى رفته بودم. نیم ساعت از بازگشت من سپرى نشده بود و داشتم توى غذاخورى بیمارستان ناهار مىخوردم كه شهید محمدحسین ممقانى (مسؤول بهدارى سپاه مریوان)، سراغم آمد و دستپاچه گفت: بلند شو! برو توى بخش، احمد آمده با تو كار دارد!... به سرعت رفتم داخل بخش بیمارستان. دیدم با چهرهاى غضبناك، جلو بخش منتظر ایستاده. تا مرا دید، پرسید: برادر مجتبى كجا بودید؟ گفتم: داشتم غذا مىخوردم. دست انداخت زیر یقهام را گرفت و كشان كشان، مرا با خودش برد. خدایىاش را بخواهى، بدجورى عصبانى بود، داشت خفهام مىكرد.
رسیدیم بالاى تخت یكى از بسیجىهاى مجروح كه بچه شمال بود و حدوداً هفده سال داشت. احمد به دستهاى او اشاره كرد و از من پرسید: روى این دست چیه؟! دیدم باندهایش حسابى سرخ است. گفتم: خون! بعد، از همان مجروح پرسید: چند وقته اینجا خوابیدى؟ گفت: یك هفته. پرسید: وقتى اینجا آمدى، با تو چطورى برخورد كردند؟ گفت: هیچى، مرا روى همین تخت به حال خودم گذاشتند. پرسید: ظرف این مدت چطور غذا خوردى؟ گفت: با همین دستهایم. پرسید: گفتى دستهایم را بشویید؟ گفت: بله، گفتم. پرسید: پس چرا نشستند؟ گفت: چند بار گفتم؛ ولى كسى به حرفم گوش نداد.
بعد احمد رو كرد به من گفت: مگر من روز اول كه تو را اینجا فرستادم، نگفتم چه مسؤولیتى دارى؟ مگر...
یقهام را به هزار زحمت از گیره قرص انگشتان او خلاص كردم و عقب رفتم. داد زد: بیا اینجا! و الا این بیمارستان را روى سرت خراب مىكنم! پرسیدم: چرا؟ گفت: اینجا دیگر با یك كارشكنى ضدانقلابى طرف نیستم. اینجا یك خودى دارد ضربه مىزند! سعى كردم با مطرح كردن سلسله مراتب و به اصطلاح، برخورد تشكیلاتى، از برابر غضب آتشناك احمد جا خالى بدهم. گفتم: برادر احمد، اینجا مدیریت تشكیلاتى دارد؛ یعنى شما از من نباید بازخواست كنید. بیمارستان، مدیر داخلى دارد، باید ایشان توضیح بدهد... آقا تا این حرف را شنید، گفت: این تشكیلات توى سرت بخورد! دیدم دارد دنبال چیزى مىگردد، مثل تیر از چله كمان، در رفتم. بعد حس كردم انگار یك چیزى مثل برق از بیخ گوشم رد شد. نگو چنگالِ روى میز را برایم حواله كرده!...
بعد از چند ساعتى دیدم مىگویند برادر احمد تو را احضار كرده. با یك دنیا ترس و لرز رفتم پیش او. تا مرا دید، دوباره شروع كرد به داد و فریاد. گفتم: بابا، من تازه دو ساعت نمىشد كه از مرخصى آمده بودم. چه مىدانستم توى بخش چه خبر است؟ گفت: تو یك ساعت و نیم است از مرخصىآمدهاى. به جاى اینكه اول بیایى به مجروح سر بزنى، به بیمارستان و امور مجروحین آن برسى، رفتى نشستى پاى بشقاب غذا، به كِیفِ خودت مىرسى؟!... خلاصه! شروع كرد به گله كردن و گفت: برادر مجتبى! شما خائنید! توى قضایاى رسیدگى به این بچههاى مجروح خیانت كردهاى. تو به عنوان فردى كه امین من توى تشكیلات این بیمارستان بودى، امانتى را كه به تو داده بودم، رعایت نكردى. من دیگر چه بگویم؟ تو مىدانى آن بسیجى مجروح را مادرش با چه امیدى، با یك دنیا آرزو بزرگ كرده و مثل امانتى به دست من و تو سپرده؟... شروع كرد مثل ابر بهار، هاى هاى گریه كردن. ما هم به تبع ایشان زار زار گریه كردیم. گفت: نه، برادر جان! این جورى فایده ندارد. اگر بخواهى این جورى ادامه بدهى، كلاهت پس معركه است. ببین! بیا فكرى بكن. اگر نمىتوانى، خیلى رك بگو! عرضه ندارى این كار را انجام بدهى؟ به دَرَك! ول كن بگذار كس دیگرى آن را انجام بدهد... خلاصه! با وجود اینكه با من برخورد تندى كرد، هر چه به وجدانم رجوع كردم، دیدم جاى گلایه نیست. چون مسؤول بودم و باید به كار آن بچه بسیجى مجروح رسیدگى مىكردم؛ و الا خودم هم مىدانستم كه احمد قلبى داشت به صافى و صفاى شبنمى كه روى گلبرگ آلالههاى بهارى مریوان مىنشیند. فقط زمانى با كسى تندى مىكرد كه از او خطایى، خصوصاً نسبت به بچه بسیجىها سر زده بود.»
مقارن همین ایام بود كه احمد یار و همرزم دیرینهاش محمّد توسّلى را از دست داد. رادمردى كه از ابتداى حضور احمد در جبهههاى غرب كشور، همه جا دوش به دوش او به جنگ رجّالههاى ضدانقلاب رفته بود. احمد با كفایت رزمى فراوانى كه در محمد سراغ داشت، پس از فتح مریوان، علاوه بر تعیین وى به جانشینى خود، مسؤولیت فرماندهى واحد عملیات سپاه مریوان را نیز به او محول كرده بود. ضدانقلابیون بُزدل، محمد توسلى را حین تردد در منطقه و طى یك كمین غافلگیرانه در تنگه گاوان به شهادت رساندند. عجیب آن كه صبح روز واقعه، محمد غسل شهادت كرده و با حالتى متفاوت با همیشه، جهت اعزام به مأموریت با احمد وداع كرده بود. یكى از بسیجیان سپاه مریوان، از این واقعه تلخ چنین حكایت مىكند:
«... شهادت محمد توسلى توسط ضدانقلاب، آنقدر براى احمد سنگین بود كه همان روز رفت توى اتاق خودش، در را به روى خودش قفل كرد و سه شبانهروز به سوگ نشست و اشك ریخت. طى این سه روز، بچهها هر كارى كردند، از اتاق بیرون نیامد. صداى هق هق گریهاش، ساختمان سپاه را به لرزه درآورده بود. حتى موقع غذا هم كه مىشد، هر چه مىكردیم در را به روى ما باز نمىكرد... بچهها روزى سه بار از زیر شكاف در، بیسكویت «پتىبور» را دانه دانه به داخل مىسُراندند تا بلكه برادر احمد، از زور گرسنگى هم كه شده، چند تایى از آنها را بخورد... روز سوم، وقتى برادر احمد از اتاق خارج شد، دیدیم بیسكویتها دست نخورده و مورچهها دارند آنها را تكه تكه مىكنند. هیچ وقت باورم نمىشد مردى كه صلابت او كوههاى كردستان را به لرزه درمىآورد، مىتواند چنین روح حساس و قلب لطیفى هم داشته باشد!».
احمد در سیزدهم دىماه سال 1358 از طرف شهید بروجردى مأموریت یافت تا ضمن پاكسازى جاده پاوه - كرمانشاه، حلقه محاصرهاى را كه ضدانقلاب بر گرد شهر پاوه بسته بود، در هم بشكند. تا آن زمان، تمامى راههاى مواصلاتى منتهى به پاوه، خصوصاً جاده پاوه - كرمانشاه؛ تا حوالى كرمانشاه، تحت كنترل كامل عناصر مسلح ضدانقلاب قرار داشت و تردد نیروهاى خودى در این منطقه، عمدتاً از طریق هوا، توسط هلىكوپترهاى شینوك و توفورتین یگان هوانیروز ارتش جمهورى اسلامى انجام مىگرفت. هر چند همین تردد محدود هوایى نیز با توجه به تسلیح ضدانقلابیون به توپهاى قدرتمند ضدهوایى 23 میلیمترى توسط ارتش بعث عراق، همواره در معرض خطر قرار داشت و جز در حد ضرورت صورت نمىگرفت. قبول ریسك تردد در جادهها نیز در واقع به مثابه دست زدن به اقدامى انتحارى تلقى مىشد. در آن برهه، افرادى كه به هر نحو منتسب به نظام جمهورى اسلامى بودند - حتى كردهاى بومى - در اكثر ساعات شبانه روز نمىتوانستند از جادههاى منطقه تردد كنند. عناصر مسلح پستهاى ثابت و سیار ایست و بازرسى دموكراتها و گروهكهاى چپ و راست مؤتلفه آنان، به احدى از این گونه مسافران رحم نمىكردند. چنین افرادى اگر به محض دستگیرى تیرباران نمىشدند، حداقل خطرى كه آنان را تهدید مىكرد، اسارت و گروگان گرفتن ایشان توسط تجزیهطلبان بود. از دیگر سو، وضعیت شهر پاوه نیز فوقالعاده وخیم بود. پاوه، از معدود شهرهاى كردنشین بود كه مردم آن، دوشادوش یكدیگر با چنگ و دندان در برابر نیروهاى تا بن دندان مسلح ضدانقلاب جنگیده و از اشغال شهر توسط آنان جلوگیرى كرده بودند. ضدانقلاب كه از مقاومت سرسختانه مردم پاوه سرسام گرفته بود، طى اقدامى رذیلانه، ضمن استقرار چندین قبضه تفنگ 106 و خمپارهانداز با كالیبرهاى مختلف بر ارتفاعات مشرف به شهر، خانهها، مدارس، مساجد، معابر عمومى و محوطه ساختمان سپاه پاوه را با آتش كور و پرحجم خود بىوقفه مىكوبید. همین خمپارهباران شهر باعث شد تا مردم، به پاوه، «شهر خمپارهها» لقب بدهند.
یكى از نیروهاى سپاه پاوه از آن روزها مىگوید:«... در آن زمان، ما حدوه ده - پانزده نفر بچههاى سپاه، كل نیروهاى مسلح جمهورى اسلامى در شهر محاصره شده پاوه بودیم. اوایل دى ماه سال 58، یك گروه بیست نفرى اعزامى، به شكلى معجزهآسا حلقه محاصره شهر را پشت سر گذاشت و افراد آن به جمع ما اضافه شدند. آنها به محض ورود گفتند: قرار است پاوه را از محاصره آزاد كنیم. پرسیدیم: حالا فرمانده شما كیست؟ چه وقت و چطور مىخواهد این كار را بكند؟ گفتند: اسم او برادر احمد است. قرار شده شخصاً براى پاكسازى پاوه بیاید و...
طى ده - دوازده روزى كه تا شروع عملیات باقى مانده بود، آنقدر اینها از این «برادر احمد» خودشان، اینكه نمىدانید چه یلى است و چه دلاورىها از خودش نشان داده و... تعریف كردند كه ما آنقدر كه مشتاق دیدار او شده بودیم، مشتاق خلاص شدن از محاصره نبودیم.»
سرانجام روز موعود براى آغاز عملیات فرارسید. روز 13 دى 1358، نیروهاى سپاه، از دو محور كار را شروع كردند. گروهى از رزمآوران با جلودارى سردار شهید غلامرضا قربانى مطلق از داخل پاوه، در امتداد جاده خروجى شهر سرگرم پاكسازى قدم به قدم مواضع ضدانقلاب شدند و در محور دوم، احمد و همرزمانش از سمت جوانرود، كار پاكسازى جاده به سمت پاوه را آغاز كردند. با الحاق نیروهاى دو محور، به لطف الهى محاصره پاوه شكسته شد. بهتر است دنباله ماجرا را از قول همان رزمنده سپاه پاوه پى بگیریم:
«... رفتم سراغ حمید فرحزاد - یكى از بچههاى اعزامى از محور جوانرود - گفتم: این «برادر احمد»، كدام یكى از شماهاست؟ بین جمع، فردى را نشان داد و گفت: این هم برادر احمد!
خوب كه توى بحرش رفتم، دیدم یك سپاهى لاغر و قدبلند و سبزهرویى است با ابروهاى پهن، چشمهایى ریز و بادامى، بینىاى كه بدجورى از وسط شكسته بود و بالاخره موهاى سر و ریش بلند و ژولیده؛ یك كلاه آهنى مستعمل سرش گذاشته و با جملاتى تلگرافى و مختصر، در حال دستور دادن به این و آن است.
با خودم گفتم: اى بابا! ما از این بشر، یك آدم یغور قوى هیكل، توى مایههاى رستم، با آن بر و بازوهاى تهمتنى و ریش دو شاخ در ذهنمان ساخته بودیم. این كجا و آن كه ما فكرش را مىكردیم كجا!...
الغرض، كار الحاق كه تمام شد، همراه او سوار شدیم و حركت كردیم به سمت پاوه. به محض اینكه ماشین روى دور افتاد، او شروع كرد به درس دادن به ما. گفت: برادرها! شما حین تردد در راهها، حواستان باید حسابى جمعِ اطرافتان باشد. دایم سمت چپ و راست مسیر خودتان را چك كنید. غافل نشوید تا یامفت كشته نشوید. شهادت، با از روى غفلت به كشتن دادن خود، فرق دارد. شهادت، مرگ آگاهانه است؛ نه مردن غافلانه!
شش دانگ حواس ما، جمع شنیدن حرفهایش شده بود. تا آن روز، هیچ كس اینطور با دقت و هوشیارانه، ریز مسائل تردد ما را در جادههاى كردستان، به ما گوشزد نكرده بود. این دیدار، سرآغاز آشنایى ما با مردى بود كه رمز چگونه جنگیدن را مىدانست و دلسوزانه این رمز گرانبها را به بچههاى انقلاب در جبهههاى غرب آموزش مىداد.»
احمد پس از فتح پاوه، با حكم سردار بروجردى، به سمت فرماندهى واحد عملیات سپاه پاوه منصوب شد و تا اواخر اردیبهشت سال 1359، یك سره همّ و غمّ خود را مصروف طراحى و برنامهریزى جهت كار پاكسازى مناطق آلوده و آزادسازى روستاها و ارتفاعات سوقالجیشى حومه پاوه كرد. به تدریج، شمارى از جوانان انقلابى و مخلص اعزامى، به جمع قواى معدود احمد در سپاه پاوه افزوده شدند. جوانان مؤمن و جان بر كفى كه ضمن زدن زانوى تلمذ در مكتب رزمى سردار متوسلیان و به گوش جان سپردن آموزههاى گرانسنگ وى، یك شبه ره صد ساله رفتند و به فاصلهاى كوتاه، خود در زمره سرداران زبده سپاه اسلام در جبهههاى غرب و جنوب به شمار آمدند. از جمله آنان مىتوان بزرگوارانى همچون سرداران شهید اكبر حاجىپور، بهمن نجفى، احمد بابایى، سیدمحمدرضا دستواره و... را نام برد. با مساعى پیگیر احمد و حمایت بىدریغ سردار بروجردى، به تدریج آمار نفرات سپاه پاوه بالا آمد و به تبع آن، توان رزمى نیروهاى انقلاب در جبهه پاوه نیز افزایش یافت.
به جرأت مىتوان گفت، از جمله عوامل اصلى موفقیت احمد در انهدام برقآساى مواضع ضدانقلاب پیرامون شهر پاوه، ورود سردار شهید ناصر كاظمى به این شهر بود. یكى از رزمآوران سپاه پاوه در این باب مىگوید:
«... یك روز دیدیم یك آقایى آمده و مىگویند ایشان فرماندار پاوه است. در آن ایام، مقامات اعزامى معمولاً توسط عناصر لیبرال انتخاب مىشدند و در رابطه با مناطق كردنشین غرب، اكثر رؤساى ادارات و فرمانداران انتصابى لیبرالها، از وابستگان گروهكهاى چپ و التقاطى بودند.
از خیانتهاى لیبرالها در قضایاى كردستان، یكى هم همین مسأله بود. عمق فاجعه وقتى معلوم مىشود كه آدم مىبیند در سختترین برهه جنگ كردستان، استاندار این استان بحرانزده، یك تودهاى قهار بومى به نام ابراهیم یونسى بود!... خلاصه با چنین پسزمینهاى ما این آقاى فرماندار پاوه را زیارت كردیم. قیافهاش كه حسابى غلطانداز بود! علىالخصوص با آن موهاى بلند مجعد و ریش پروفسورى، كه بدجورى توى ذوق ما زد. تا او را دیدیم، دلمان هُرّى پایین ریخت. گفتیم واویلا! این آدم از شش فرسخى قیافهاش داد مىزند كه ضدانقلاب است! چه كسى گفته این فرماندار پاوه بشود؟
چند روز بعد، توى محوطه سپاه پاوه داشتیم در مورد فرماندار مشكوك اعزامى صحبت مىكردیم. نگو، احمد حرفهاى ما را شنیده. تا به ما رسید، با یك عتابى گفت: غیبت نكنید! گفتیم: چرا؟ این آقا كه قیافهاش داد مىزند ضدانقلاب است. نگاهش را از ما دزدید و گفت: نه! آدم خوبى است. با تعجب پرسیدیم، مگر شما چه چیزى از او مىدانید كه ما نمىدانیم؟ از دادن جواب سرراست به سوال ما طفره رفت. گفت: هیچى، فقط فكر مىكنم این فرماندار، آدم خوبى باشد.»
فرماندار مشكوك اعزامى به پاوه، در اصل یكى از كادرهاى اطلاعاتى نخبه سپاه تهران بود. او هر روز، به بهانه بازدید منطقه و سخنرانى، به روستاهاى اطراف شهر كه در قرق ضدانقلاب بودند، مىرفت و از وضعیت قواى ضدانقلاب، سنگرها، تجهیزات، استحكامات و نحوه پراكندگى مواضع آنان، اطلاعات ذىقیمتى جمعآورى مىكرد. ضدانقلابیون هم كه گول ظاهر غلطانداز و سخنرانىهاى خنثى و یك بام و دو هواى او را خورده بودند، مزاحمتى برایش ایجاد نمىكردند. ناصر كاظمى به راحتى در مناطق آلوده تردد مىكرد. روزها سخنرانىهایى با مضامین نامربوط و بىسر و ته داشت و شبها، دور از چشم همه - حتى بچههاى سپاه پاوه - كلیه اطلاعات حساس و ارزشمندى را كه جمعآورى كرده بود، تحویل احمد مىداد. احمد نیز از این اطلاعات، در روند طراحى و برنامهریزى سلسله عملیات پاكسازى مناطق اشغالى پیرامون پاوه به نحو احسن استفاده مىكرد. پس از یك رشته نبردهاى برقآسا كه همگى با موفقیت نیروهاى سپاه پاوه همراه بود، تجزیهطلبان تازه فهمیدند كه منشأ ضربات گیجكنندهاى كه خوردهاند، از كجا بوده است. به گفته یكى از همرزمان احمد در نبردهاى پاوه:
«... ضدانقلاب بدجورى مَچَل شده بود. دست آخر پیغام فرستادند: اگر ما مىدانستیم این فرماندار ریشبزى، یك چنین اعجوبهاى است، همان روز ورود او به پاوه، یك قطار فشنگ توى شكمش خالى مىكردیم! این همكارى ظریف و با مزه احمد و شهید كاظمى، از جمله زیباترین خاطراتى است كه من از آن ایام دارم.»
احمد براى آموزش نظرى و ارتقاى سطح معلومات عقیدتى - سیاسى رزمندگان تحت امر خود، ارزش فراوانى قائل بود. در شرایطى كه اكثر رسانههاى گروهى، تریبونهاى رسمى و غیررسمى، نشریات كثیرالانتشار و دستگاههاى تبلیغاتى و اطلاعرسانى كشور، در قبضه اصحاب تفكرات الحادى، لیبرالى و التقاطى قرار داشت، سعى وى مصروف به این بود كه با بهرهگیرى از مناسبترین شیوههاى بحث اقناعى و به كار بستن دانش عقیدتى - مبارزاتى گرانبهاى خود، حتىالمقدور، خلاء عدم كار فكرى و تربیت نظرى موجود در میان رزمندگان سپاهى را برطرف سازد. وى طى دوران حضور پرثمر خود در جبهههاى غرب، هر فرصت ولو كوتاهى را براى به بحث و مناظره گذاشتن مبرمترین مسائل عقیدتى، فلسفى و سیاسى روزِ كشور مغتنم مىدانست. یكى از همسنگران او در دوران جنگهاى پاوه، در مورد نحوه ارائه آموزشهاى عقیدتى - سیاسى احمد به رزمآوران تحت امرش مىگوید:
«... در پاوه، پس از هر عملیاتى كه انجام مىدادیم، گاه تا چندین روز بىكار مىماندیم؛ ولى برادر احمد براى پر كردن اوقات بىكارى ما هم برنامهریزى كرده بود و در این فراغتهاى ادوارى، با بچهها كار فكرى - فلسفى و عقیدتى - سیاسى مىكرد... مىآمد توى جمع ما مىنشست و هر بار یك بحث جدى را شروع مىكرد. فىالمثل بحث بر سر این كه آیا خدا وجود دارد یا نه. بعد مىگفت: فرض كنید من یك ماتریالیست، یك آدم ملحد هستم. شما بیایید و براى من، وجود خدا را در این زنجیره كائنات ثابت كنید...
چه دردسر بدهم، یك بحث داغى به راه مىانداخت كه گاه تا سه - چهار ساعت طول مىكشید. بعضى وقتها هم بحث به مجادله لفظى تندى بین بچهها ختم مىشد! حتى یادم هست یك بار شهید دستواره بدجورى به برادر احمد حمله كرد؛ طورى كه فكر مىكردیم الان است كه با او دست به یقه بشود! برادر احمد هم كه نقش خودش را خوب بازى مىكرد، ضمن دفاع ظاهرى از مبانى ماتریالیزم، به شهید دستواره گفت: شما مسلمانها مگر در قرآن نخواندهاید كه دستور داده مجادله باید به نحو احسن باشد؟!
خلاصه، داد و هوار آنها، ساختمان سپاه را روى سرمان گذاشته بود...
برادر احمد با این بحثها، هم اوقات فراغت ما را به خوبى پر مىكرد، هم اجازه نمىداد حضور بچهها در جبهههاى غرب، صرفاً به چند درگیرى نظامى محدود بشود و آنها هیچ تجربه عقیدتى و آگاهى سیاسى به دست نیاورند.»
البته نباید از یاد برد كه شخصیت جامعالاطراف احمد بهعنوان یك عنصر زبده فرهنگى، سیاسى، نظامى و شعاع دلرباى هیمنه معنوىاى كه از جان تابناك او ساطع مىشد، حتى در اوج مجادلات لفظى مزبور، همواره رزمآوران را مجاب مىكرد كه براى «برادر احمد» احترام ویژهاى قائل شوند. هر چند احمد بسیار مقید بود به گونهاى با نیروهاى تحت امر خود سلوك كند كه از بودن در كنار او احساس تكلف یا خداى نكرده حقارت و خود كمبینى بر ایشان مستولى نشود. سلوك او با رزمندگان، آمیزهاى از سطوت و رأفت بود؛ درست همچون شاكله شخصیت درخشان خودش. در كنار كار عقیدتى - سیاسى، احمد، امر خطیر آموزش مستمر نظامى را نیز در دستور كار رزمندگان قرار داده بود. در این رابطه، به ویژه بر مسأله آمادگى رزمى و افزایش توان فیزیكى نیروها بسیار تأكید مىورزید. به گفته یكى از برادران سپاه پاوه:
«... صبح علىالطلوع، بعد از نماز، ما را به خط مىكرد و به صورت ستونى از سپاه خارج مىشدیم. دو - سه ماه، صبحها، برنامه ما در پاوه همین بود. زمستان سال 58، سرماى سخت پاوه بىداد مىكرد. یك ارتفاع بلندى مشرف به شهر پاوه وجود دارد كه هر روز او ستون بچهها را به سمت آن هدایت مىكرد. سطح زمین هم در آن هواى زمهریر زمستانى، در تمام مسیر، یكدست یا برف بود، یا یخ. برادر احمد به هر كس سلاح سازمانى او را مىداد و مىگفت: باید از این ارتفاع بروید بالا. صعود به بالاى ارتفاع یك ساعت و نیم تا دو ساعت طول مىكشید. هر كس با جنگافزار سازمانى خودش باید بالا مىرفت. آن كه تیربارچى بود، با تیربار ژ-3 دوازده كیلویى، كوله پشتى و كلى بار و بُنه فشنگ. آن یكى هم كه مسؤول قبضه كالیبر 50 بود، باید با وزن سنگین و جثه زمخت چنین سلاحى، از دامنه مىكشید بالا! به هزار مصیبت، خودمان را به بالاى ارتفاع مىكشیدیم و هنوز نفس تازه نكرده بودیم كه باید از آن سمت بلندى، كله معلق زنان روانه پایین مىشدیم. البته در تمامى آن لحظات سخت و نفس بُر، آنچه كه مانع گلایه ما مىشد، حضور قدم به قدم برادر احمد با ما در این تمرینات طاقتفرسا بود. او حتى یك لحظه از بچهها جدا نمىشد. پا به پاى ما مىآمد و زجر مىكشید و به ما روحیه مىداد؛ با لبخندى محو كه فقط در چنین مواقعى روى چهره پرصلابتش مىدیدى و برقى كه مثل دو ستاره كوچك در چشمهاى سیاه و بادامىاش مىدرخشید... حتى اگر قرار بود كسى را با سینهخیز رفتن تنبیه كند، خودش پا به پاى او سینهخیز مىرفت. یا اگر ناچار مىشد كسى را با دوانیدن تنبیه كند، خودش مثل برق و باد محوطه زمین را مىدوید، بعد مىآمد و به طرف مىگفت: برادر جان! حالا، تا مىتوانى بدو!... او مواسات با نیروها را حتى در تنبیهات هم اكیداً رعایت مىكرد. روى مسأله آموزش نظامى خیلى تأكید داشت و چنان كه بعدها دیدیم، این تأكید برادر احمد، در رفع كاستىهاى كار بچههاى ما در جنگهاى غرب و جنوب خیلى مؤثر واقع شد.»
از دیگر نكات ظریف مدیریت نظامى موفق احمد، حضور دایمى وى در جمع بچههاى رزمنده بود. او صرفنظر از مواقع درگیرى، عملیات و آموزشها، به شدت مقید بود كه حتى اوقات غیركارى خود را نیز در جمع نیروهایش سپرى كند. همه مىدانستند كه برادر احمد، اصلاً روحیه برج عاجنشینى و خورد و خواب دور از بچهها را قبول ندارد. به همین جهت نیز او را یكى مثل خودشان مىدانستند و برادرانه دوستش داشتند.
چه در پاوه، و چه بعدها در مریوان، او در كارهاى جمعى، حتى امور نظافتى سنگر یا چادرهاى گروهى، مشاركتى فعال داشت. یكى از رزمندگان تحت امر احمد با اشاره به این وجه از سلوك جمعى او مىگوید:
«... ما براى انجام امور نظافت در سپاه پاوه نوبتبندى كرده بودیم و هر روز، یك نفر نظافتچى تعیین مىشد. روزهاى چهارشنبه هر هفته، نوبت برادر احمد بود. ایشان با وجود مسؤولیت سنگین فرماندهى واحد عملیات سپاه، در هر حالت و موقعیتى، سخت مقید بود كه نوبت انجام مسؤولیت نظافت را رعایت كند. هیچ كارى، هر چقدر هم كه مهم بود، مانع حضور سر وقت ایشان براى نظافت نمىشد... سفره مىانداخت و جمع مىكرد، غذا و چاى آماده و تقسیم مىكرد، بعد هم خیلى تمیز ظرفها را مىشست، سنگر و محوطه و حتى دستشویى و توالتها را به دقت نظافت و ضدعفونى مىكرد. شاید بعضىها چنین اعمالى را براى یك فرمانده شاخص نظامى روا نمىدانستند؛ اما برادر احمد منطق دیگرى داشت. از خودش شنیدم كه مىگفت: فرمانده كسى است كه در خط مقدم، برادر بزرگتر است و در سایر مواقع، كمترین و كوچكترین برادر بچه رزمندهها.
فكر مىكنم راز حكومت او بر قلوب بچهها، ناشى از عمل به همین منطق بود.»
در پى اعزام احمد و یكصد و هشتاد نفر از رزمآوران همراه او به كردستان، آنان در وهله نخست عازم بوكان شدند؛ شهرى كه حكم ستاد پشتیبانى و لجستیك ائتلاف گروهكهاى تجزیهطلب به سركردگى حزب منحله دمكرات را داشت. در جریان پاكسازى بوكان از لوث وجود عناصر ضدانقلاب، احمد به یمن ابتكار عمل، برنامهریزى هوشمندانه و فرماندهى قاطع خود توانست كلیه اشرار مسلح را از این شهر متوارى كند. نبرد بوكان، در حكم اولین آزمون رزمى پیروزمندانه براى «برادر احمد» در جبهههاى غرب غریب بود.
سردار رشید سپاه اسلام، شهید سیدمحمدرضا دستواره كه خود از جمله همسنگران قدیمى احمد در نبردهاى كردستان بوده است، از چگونگى رویكرد احمد به نبرد در جبهه كردستان اینگونه روایت مىكند:
«... زمانى كه برادرمان احمد متوسلیان به غرب كشور اعزام شد، در اصل با نیت پرداختن به كار تبلیغاتى و فرهنگى در مناطق محروم كُردنشین راهى این مأموریت شد.
منتها در عمل ایشان دید كه با توجه به واقعیتهاى موجود در منطقه غرب، زمینه و مجال براى كار فرهنگى به هیچ وجه آماده و فراهم نیست. چون در آن بُرهه، ضدانقلاب به برادرهاى ما مجال كار فرهنگى را نمىداد.
به همین دلیل بود كه برادر احمد تشخیص داد لازم است اول در منطقه به كار نظامى روى بیاورد و بعد از گرفتن اسلحه از دست ضدانقلاب مسلح، براى كارِ فرهنگى در آنجا برنامهریزى و اقدام كند.
برادرمان احمد متوسلیان، بازمانده و ثمره خونِ یك گردان از برادران سپاه است. ایشان در بدو پیوستن به سپاه، در گردان 2 پادگان ولىعصر(عج) سپاه استان تهران مشغول به فعالیت شد. برادرهایى كه در گردان 2 حضور داشتند، بعدها همگى شهید شدند كه به همین دلیل، این گردان به «گردان شهیدان» تغییر نام یافت.»
پس از تثبیت مواضع قواى انقلاب در شهر بوكان، احمد براى در هم شكستن سنگرهاى ضدانقلابیون در دیگر نقاط كردستان عزم خود را جزم كرد و روانه شهر مهاباد شد. در آن مقطع عناصر تجزیهطلب با توجه به سقوط پادگان زرهى مهاباد و اشغال شهر، در تبلیغاتشان خود را كاملاً مسلط بر اوضاع وانمود مىساختند و همواره بر روى این شعار كه: «مهاباد، دژ شكستناپذیر جنبش خلق كُرد است» مانور مىدادند و گزافهگویى مىكردند. در فضایى آكنده از عربدههاى شیطانى ضدانقلاب، ستون اعزامى نیروهاى آزادىبخش انقلاب اسلامى - شامل رزمآوران ارتش و سپاه - با قلوبى مطمئن به الطاف و امدادهاى خیرالناصرین، با هدف آزادسازى مهاباد به سوى این شهر به حركت درآمد. از زمره فرماندهان شاخص این ستون، باید از احمد متوسلیان نام برد. احمد در مورد ماجراى آزادسازى مهاباد مىگوید:
«... من دقیقاً به یاد دارم كه وقتى ستون نیروهاى ما مىخواستند وارد شهر مهاباد بشوند، آن چنان قدرت و صلابتى از خود نشان دادند كه هیچ گروهى به خود جرأت رویارویى و مبارزه با این ستون را نمىداد. مخصوصاً جا دارد از نقش نیروهاى ارتشى ستون؛ برادرانى كه از اقدامات كارشكنانه لیبرالها سرخورده شده بودند و روحیه آنها را تضعیف كرده بودند، یاد كنم. برادران ارتشى ما از خودشان رشادت و قدرت عجیبى نشان دادند. در جریان ورود نیروهاى ما به مهاباد، ضدانقلابیون بلافاصله تانكهایى را كه از پادگان شهر دزدیده بودند به میدان آوردند و به اصطلاح با تانكهایشان یك مختصر مقاومتى هم توى شهر كرده بودند. البته دقایقى بعد با نهایت ذلت و خوارى ناچار به تسلیم شدند و هشت دستگاه از آن تانكها به دست نیروهاى ما افتاد. یك تانك دیگر هم كه اشرار آن را روى تپه مشرف به دریاچه سد مهاباد مستقر كرده بودند، حكایت جالبى دارد. ضدانقلابیون وقتى مىبینند هوا پس است و جنگ را باختهاند، دستور مىدهند این تانك آخرى را براى كوبیدن ما از تپه مزبور حركت بدهند. راننده نابلد ضدانقلاب، با حماقتى كه به خرج داد، تانك را خلاص كرده بود و تانك هم با سرعت تمام از روى تپه سرازیر شد و رفت زیر آب دریاچه. بعد كه رفتیم جرثقیل آوردیم و تانك را بیرون كشیدیم، دیدیم هر دو سرنشین ضدانقلابى آن خفه شده و مردهاند... به یارى خداوند خیلى سریع موفق شدیم ضمن آزادسازى شهر و استقرار نیروهاى ارتشى در پادگان مهاباد، ایستگاه رادیو - تلویزیونى و دیگر مراكز مهم دولتى و نقاط سوقالجیشى شهر را از تصرف ضدانقلاب خارج كنیم.»
ناگفته نماند كه بخش عمدهاى از این پیروزى برقآساى قواى انقلاب در نبرد مهاباد، مرهون مدیریت نظامى سنجیده و قدرت ابتكار عمل كمنظیر احمد بوده است. یكى از سرداران سپاه غرب كشور در مورد سیره رزمى و مدیریت نظامى احمد مىگوید:
«... احمد، یك مدیر به تمام معنا بود. این را نه من، كه آثار ماندگار و ارزشمند مدیریت تاكتیكى و استراتژیك جنگ اوست كه شهادت مىدهد. در آن روزهاى اولیه جنگ در كردستان، ما اصلاً سر و كارى با مسائل كلیدى مدیریت جنگى نداشتیم. نه مىدانستیم اطلاعات - عملیات یعنى چه، نه طراحى و برنامهریزى حمله را توجیه بودیم... اما احمد از همان روزهاى اول كه او را دیدم، كارش با ما فرق داشت. مىنشست طرح مىریخت. روى مسأله شناسایى مواضع دشمن، اطلاعات - عملیات و گردآورى اطلاعات در مورد سوژه مورد نظر، عرق مىریخت؛ بعد هم به بهترین نحو ممكن عمل مىكرد.»
به دنبال آزادسازى مهاباد و تثبیت نسبى امنیت این شهر، احمد بلافاصله عازم مصافى دیگر شد. مقصد بعدى او شهر سقز بود. برخلاف مهاباد كه تا پیش از ورود احمد و همرزمانش كلاً در تصرف ضدانقلابیون مسلح قرار داشت، در سقز معدود نیروهاى تیپ 2 لشكر 28 ارتش جمهورى اسلامى در پادگان شهر مزبور، مدتها بود كه دلاورانه به مقاومتى عاشورایى در برابر حملات پى در پى مهاجمان تا بن دندان مسلح ضدانقلاب ادامه مىدادند. احمد دیگربار، همراه با ستونى مركب از نیروهاى سپاه و ارتش پاى در راه نهاد تا به یارى قادر متعال و رشادت رزمندگان انقلاب پرچم فتح و پیروزى اردوى ایمان بر اهریمنصفتان را بر بام شهر سقز به اهتزاز در آورد؛ هر چند، در این راه صعب، او و همرزمانش با مشكلات و مصائب مردآزمایى دست و پنجه نرم كردند. بعدها او از این نبرد دشوار و مظلومیتهاى مسكوتمانده رزمندگان انقلاب در راه آزادسازى سقز چنین سخن گفته بود:
«... حركت ستون نیروهاى ما به طرف سقز آغاز شد. ناگفته نماند كه پادگان سقز در محاصره قرار داشت، عملیات سقز در اصل باید توسط یك گردان از تیپ 84 مستقل خرمآباد اجرا مىشد. منتها عیب كار در این جا بود كه فرمانده این تیپ كه آن زمان فردى به نام سرگرد آهنكوب بود، جزء خائنان به مملكت محسوب مىشد. اصلاً در زمان شهید سپهبد قرنى قرار بود این سرگرد را از فرماندهى بركنار كنند. منتها بعد از بركنارى شهید قرنى، لیبرالها كارى به كار این فرد نداشتند و او همینطور توى ارتش مانده بود. این سرگرد سه بار عمل مىكند كه از پل سقز بگذرد و به میدان ورودى شهر برسد. نتیجه چه شد؟! ایشان در این حملات، سه دستگاه جیپ، سه قبضه تفنگ 106 و سه قبضه خمپارهانداز 120 میلیمترى را مفت و مسلم به ضدانقلابیون مىدهد و عملاً برادران ارتشى ما را به دام محاصره ضدانقلابیون مىاندازد. پادگان سقز هم در وضعیتى بود كه اگر حداكثر تا یك ساعت دیگر آن نیرو نمىرسید، قطعاً سقوط مىكرد.
در همین حین سه دستگاه خودرو حامل 70 نفر از نیروهاى سپاه، برخلاف دستور آن جناب سرگرد عمل كردند و از انتهاى ستون به سمت پل سقز به راه افتادند... وقتى این 70 پاسدار به جلوى ستون رسیدند و از ماشینها بیرون پریدند، با فریاد اللَّه اكبر به طرف پل سقز و میدان ورودى شهر حركت كردند. خود من شاهد بودم و دیدم كه آتش ضدانقلاب آنها را مثل برگ خزان روى زمین مىریخت و یكى پس از دیگرى شهید مىشدند ولى سایرین همچنان با فریاد تكبیر به پیشروى ادامه مىدادند. بالاخره هم توانستند سر پل ورودى شهر را بگیرند و پل را هم كاملاً تصرف كنند. به این ترتیب بود كه گردان ارتش توانست وارد شهر بشود. كلاً از این 70 نفر بچههاى سپاه، فقط 9 نفر زنده ماندند، بقیه به شهادت رسیدند. هر چند، احدى از شهادت مظلومانه اینها حرفى نزد. هیچكدام از رسانههاى مملكت، نه رادیو - تلویزیونِ تحت سرپرستى قطبزاده جاسوس و نه روزنامهها، خبر شهادت اینها را پخش نكرد. اصلاً كسى به مردم نگفت اینها چهطور شهید شدند... آیا نباید یك چنین اسمهایى توى تاریخ ثبت بشود؟ اگر ما تاریخ مردمى داریم و اگر بنا بر این است كه ما باید تاریخمان مردمى باشد، باید یك چنین كسانى و چنین حماسههایى توى تاریخ ما ثبت بشود. با چنین رشادتهایى بود كه به یارى خدا پادگان محاصره شده سقز از خطر سقوط حتمى نجات پیدا كرد و ضدانقلابیون نتوانستند این پادگان را خلع سلاح كنند.»
در پى فتح شهر سقز و شكست فضاحتبار تجزیهطلبان، اینك رفته رفته اسطوره دروغین اقتدار نظامى ضدانقلاب در كردستان، در برابر شعاع سوزنده آفتاب ایمان عاشورایى مردانى همچون احمد متوسلیان، به سان آدمكى برفى، در حال ذوب شدن بود. فروغ امید در چشمهاى رزمآوران انقلاب بار دیگر درخشیدن آغاز كرد و دستهاى توانمند دلیرمردان اسلام، بسا محكمتر از سابق، قبضههاى تفنگها را در خود فشرد. احمد براى به خاك مالیدن پوزه عفریت هزارسر ضدانقلاب در كردستان سر از پا نمىشناخت و شرایط كارزار آتى هر چه سختتر، در ذائقه جان تابناك او خوشگوارتر بود.
هدف بعدى قواى انقلاب اسلامى، آزادسازى شهر استراتژیك بانه اعلام گردید. شهرى كه مردم مسلمان آن ماهها بود كه با كابوس اشغال و حضور نامشروع عوامل مسلح ضدانقلاب دست به گریبان بودند و در انتظار قدوم مبارك دلاورمردان سپاه توحید؛ سردارانى همچون مصطفى چمران و احمد لحظهشمارى مىكردند. احمد از نبرد بانه مىگوید:
«... حركت بعدى ما آزاد كردن شهر بانه بود. باید بگویم كه در بانه ضدانقلاب تا آنجا كه در توان داشت در برابر ما مقاومت كرد. مخصوصاً در درگیرىهاى گردنه خان. اگر شما از سمت سقز به طرف بانه بروید، اواسط راه، این گردنه را كه موقعیتى بسیار سوقالجیشى دارد، خواهید دید. ضدانقلاب در این گردنه خیلى مقاومت كرده بود تا به هر قیمت ممكن نیروهاى ستون ما را زمینگیر كند؛ ولى با این همه نیروهاى ما با تمام قدرت آنها را عقب زدند و با یك مانور سریع وارد شهر شدند.
در جریان تصرف شهر بین برادران ما و قواى ضدانقلاب زد و خورد درون شهرى سنگینى به وجود آمد كه در نتیجه آن ما تعدادى شهید دادیم و از عناصر ضدانقلاب هم تعداد كثیرى كشته شدند. نهایت اینكه نیروهاى ما توانستند خود را به پادگان بانه برسانند و بدین ترتیب این پادگان هم پس از چند ماه از محاصره خارج شد. همین جا بگویم كه این پیروزىها كلاً تحت تأثیر طرحهاى شهید دكتر چمران به دست آمد؛ چرا كه ایشان خودش كنار ما در منطقه حضور داشت و شخصاً در عملیات ما شركت مىكرد.»
به دنبال آزادسازى بانه و در هم كوبیدن آخرین سنگرهاى دشمن در این منطقه، حركت بعدى احمد و همرزمان او به طرف مرزهاى غربى جهت دهى شد تا راه لجستیك و پشتیبانى نیروهاى ضدانقلاب از سوى رژیم بعثى عراق مسدود شود. هم از این روى به فاصلهاى كوتاه از تصرف بانه، پاسگاههاى مرزى، یكى پس از دیگرى به تسخیر قواى انقلاب درآمد و نیروهاى سپاهى، ارتشى و ژاندارمرى در آنها مستقر شدند. فرمان حضرت امام(ره) مبنى بر بسته شدن مرزهاى كردستان، مىرفت تا به همت احمد و همسنگرانش صورت تحقق پذیرد. ناقوس مرگ غائلهآفرینى جبهه متحد ضدانقلاب در كردستان به صدا در آمده بود كه به ناگاه... آنچه كه در مخیله هیچ كس نمىگنجید، به وقوع پیوست. توطئهاى رذیلانه، بار دیگر موازنه قدرت را به سود تجزیهطلبان تغییر داد. بهتر است شرح ماوقع را از لسانِ صادق احمد نقل كنیم كه گفته است:
«... از آنجا كه بسته شدن مرزها با روند سیاسى باب طبع لیبرالها منافات داشت و به اصطلاح به مزاج اینان سازگارى نداشت، شروع كردند به دسیسهپردازى و نیرنگبازى. تا توانستند مكر و خدعه به خرج دادند. درست در زمانى كه همه نیروهاى ما بر اوضاع منطقه غرب تسلط پیدا كرده بودند، ناگهان از مركز دستور آمد كه نیروهاى سپاه حق خارج شدن از مقرهاى خود را ندارند و ارتش هم موظف است داخل پادگانهایش باقى بماند. مىدانید معنى این حرف چیست؟ خب، من با ارائه مثالى قضیه را روشن مىكنم. در زمان رژیم سابق، هر كجا كه ژاندارمرى درگیر مىشد، ارتش از افراد آن حمایت مىكرد و الا بیست - سى نفر ژاندارم در شرایط بحرانى هرگز قادر به مقاومت در مقابل مهاجمین نبودند. من نباید همه این مسائل و گناه سقوط مجدد پاسگاههاى مرزى را به گردن ژاندارمرى بیندازم. این بندگان خدا چاره دیگرى نداشتند. بالاجبار، یا تسلیم مىشدند یا كشته مىشدند، یعنى دیگر راهى براىشان باقى نمانده بود. آن روزها هم كه همه از لحاظ روحى و عقیدتى ساخته نشده بودند. در نتیجه با این دستور لیبرالها، دوباره پاسگاههاى ژاندارمرى، اعم از داخلى و مرزى به محاصره ضدانقلاب افتاد. در بسیارى مناطق مجدداً آنها را تصرف كردند و نفرات پاسگاهها را خلع سلاح كردند. چرا؟ چون نیروهاى سپاه و ارتش به دستور لیبرالها حق خارج شدن از پادگانها و كمك رساندن به پاسگاههاى ژاندارمرى را نداشتند.»
به راستى آن مكر و خدعه اهریمنى كه لیبرالیزم منحط به مدد به كار گرفتن آن توانست سرنوشت ماهها نبرد خونین رزمآوران انقلاب در كردستان را به سود قواى مضمحل و رو به نابودى ضدانقلاب تغییر دهد، بر چه اساسى استوار بود؟ دست كم براى آگاهى نسل انقلاب و جنگ ندیده ما، ثبت در تاریخ پر فراز و فرود انقلاب و نیز درج در كارنامه سراسر خیانت و ناجوانمردى لیبرالیزم مظلومنما كه به رغم گذشت دو دهه از عمر انقلاب و برملا شدن ماهیت پلید عوامل غربپرست آن، كماكان دعوى وطنپرستى دارد، ضرورى است تا كه از زبان احمد كه خود از نزدیك شاهد عینى این ماجرا و تبعات ناگوار آن در جبهههاى غرب بوده است، تأملى از سر عبرت بر این واقعه داشته باشیم. توطئهاى كه تاوان آن را اجساد بىسر و شكنجهشده رشیدترین فرزندان ملت مظلوم ایران و خیل مادران جوان داده، پدران دردمند، همسران سوگوار و اطفال یتیم شهیدان جبهه غرب كردستان دادند و حتى تا به امروز هم در وراى حجاب ظلمانى سالها سفسطه و هوچىگرى مستمر كژاندیشان لیبرالمسلك و دایههاى مهربانتر از مادر اهل تساهل و تسامح حضرات در لایههاى درونى نظام، مسكوت مانده است. این احمد است كه مىگوید:
«... لیبرالها از وقایع كردستان تا جایى كه مقدور آنها بود، اخبار و گزارشهاى جعلى و سراپا دروغ به عرض امام مىرساندند. لیبرالها براى اینكه صورت مشروع و خداپسندانهاى به حیله كثیف خودشان كه هدف از آن محبوس كردن نیروهاى مسلح در پادگانهاى كردستان بود بدهند، این بار از موضع دلسوزى شدید و غلیظ نسبت به امنیت جانى بچههاى سپاه دست به كار شدند و براى پاسداران ما اشك تمساح ریختند و چنین وانمود كردند كه صلاح نیروهاى سپاه در كردستان این است كه از مقرهایشان بیرون نیایند. مستمسك آنها هم براى این مصلحتاندیشى منافقانه، كشته شدن پنجاه و سه نفر از برادران پاسدار اعزامى از اصفهان در منطقه بین سردشت و بانه بوده است. خود من هم شاهد این ماجراى تلخ بودهام. در آن موقع من مسؤول سپاه بانه بودم و دیدم كه آنجا چه اتفاقى افتاد. این ماجرا قصه درازى دارد. خب، بد نیست خلاصه آن قصه را اینجا بگویم.
كل جریان از این قرار بود كه فرمانده پادگان ارتش در بانه به نام سرهنگ تركمان، فردى ضدانقلاب بود كه ارتباطات ظریفى هم با دموكراتها داشت. سپاه منطقه بانه این ارتباط تركمان با ضدانقلابیون را كشف كرده بود. از طرف دیگر، فرمانده پادگان سردشت هم عنصر خائن دیگرى بود به نام سرهنگ قهرمانى. از آنجا كه لیبرالها بعد از بركنار كردن شهید سپهبد قرنى، در رأس ارتش فردى از قماش خودشان به اسم تیمسار شادمهر را گذاشته بودند كه هیچ اعتقاد و ارادتى به افسران و كادرهاى مؤمن و جوان ارتش نداشت، او تا جایى كه مىتوانست ضدانقلابیون را در ردههاى نیروهاى مسلح رشد و پرورش مىداد و در كردستان نیز، عناصر طاغوتى و ضدانقلابى را در رأس اداره امور پادگان مناطق حساسى مثل بانه و سردشت روى كار آورده بود... اما اصل ماجرا به این صورت بود كه آن پنجاه برادر پاسدار جمعى نیروهاى سپاه سردشت بودند كه نوبت تعویض آنها فرا رسیده بود. هشت روز جلوتر، این برادران با قهرمانى فرمانده پادگان سردشت تماس گرفتند و گفتند ما هشت روز دیگر نوبت تعویضمان است. ترتیبى بدهید تا ما بتوانیم به بانه برویم؛ یعنى درخواست اسكورت هوایى ستونشان توسط هلىكوپترهاى هوانیروز را كردند. قهرمانى هم ظاهراً موافقت مىكند. سه روز قبل از تعویض باز بچههاى سپاه تماس مىگیرند كه پادگان سردشت به آنها نفربر بدهند تا به بانه بروند. قهرمانى به آنها نفربر نمىدهد. به ناچار بچهها تصمیم مىگیرند سوار بر ماشینهاى سپاه حركت كنند. روز حركت به سمت بانه، مىآیند پادگان سردشت و درخواست اسكورت هلىكوپتر را تكرار مىكنند. قهرمانى مىگوید: اسكورت لازم نیست، شما بروید، هیچ اتفاقى هم نخواهد افتاد. برادران ما هم حركت مىكنند و به فاصله حدود هشت كیلومترى پادگان، كمین مىخورند و درگیر مىشوند. بىسیم مىزنند و از پادگان درخواست كمك مىكنند. استوار بىسیمچى پادگان سردشت كه از برادران مؤمن ارتشى ماست، خودش این واقعه را برایم تعریف كرد و گفت: من چهار مرتبه پیش سرهنگ قهرمانى رفتم و گفتم بچههاى سپاه كمین خوردهاند، جناب سرهنگ! شما را به خدا به آنها كمك برسانید. اما فرمانده پادگان وقعى به حرفهاى من نگذاشت... وقتى هم كه درگیرى اوج مىگیرد و ضدانقلابیون خودروهاى سپاه را به آتش مىكشند، دود ناشى از آتشسوزى كه به هوا بلند شد، باز همین برادر استوار ما رفته بود پیش سرهنگ و گفته بود: این دود ماشینهاى پاسدارهاست، كمكشان كنید، به دادشان برسید؛ آن نامرد گفته بود؛ ولشان كنید، این اوباشهایى كه اعلىحضرت را از مملكت بیرون كردند، ارزش زنده ماندن ندارند! این عین حرفى بود كه آن افسر طاغوتى منصوب لیبرالها به آن برادر استوار ما گفته بود...
از آن طرف، من در سپاه بانه به فكر افتادم كه قطعاً اتفاقى افتاده كه این ستون به بانه نرسیده است و حتماً اینها درگیر شدهاند. به هر مكافاتى بود، توانستیم ساعت یك بعدازظهر فرداى آن روز یك هلىكوپتر از هوانیروز بگیریم و برویم ببینیم آنجا چه خبر است. وقتى روى جاده رسیدیم، از پنجره كابین هلىكوپتر دیدیم دو نفر مجروح دارند وسط جاده تكان مىخورند و بقیه برادرهاى ما را شهید كردهاند و ماشینهاى آنها هم آتش گرفته... خلبان هلىكوپتر، آدم شجاع و از جان گذشتهاى بود. ایشان آمد و هلىكوپتر را وسط ضدانقلابیون، در ارتفاع كمى از سطح زمین نگه داشت و ما آن دو مجروح را سوار كردیم. یادم نمىرود آنجا جسد نوجوان 16 سالهاى را دیدم كه دستهایش را از پشت بسته بودند، شاخههاى درختان را كنده و او را دستبسته در میان شاخهها، زنده زنده در آتش سوزانده بودند. تمام اجساد شهداى ما را سوزانده بودند. پیكر برادرهاى شهید ما از كوچك و بزرگ كباب شده بود. بوى زغال و گوشت و موى سوخته تمام سطح جاده را فرا گرفته بود...
به هر جهت این كل قضیه بود. بعد لیبرالها همین فاجعه را كه محصول خیانت عوامل طاغوتى و پاكسازى نشده خودشان در ارتش بود، تبدیل به مستمسكى براى تحقق اهدافشان كردند. در رادیو، تلویزیون، روزنامهها، در همه جا لیبرالها اینطور وانمود مىكردند كه این ضدانقلابیون خیلى قدرت دارند... اینها به خوبى مسلح شدهاند، دیدید اینها با ستون نیروهاى سپاه اصفهان چه كار كردند؟... خلاصه! از این بابت تا جایى كه توانستند پیش حضرت امام تبلیغ منفى كردند و با لوث كردن اصل قضیه، توانستند فكر و ذهنیت مسؤولان دلسوز را هم مخدوش كنند. روى این اصل بود كه حضرت امام، مسأله اعزام «هیأت حسن نیت» به كردستان را پذیرفت.»
بدین سان، باند لیبرالها ضمن در پیش گرفتن سیاست تسامح و مماشات با تجزیهطلبان و سوء استفاده از حسن ظن رهبر كبیر انقلاب اسلامى، با طرح مشى میهن بر بادده «مصالحه گام به گام» مهدى بازرگان، بقاى حاكمیت انقلاب در كردستان را وارد بازى مرگ و زندگى كرد. مظهر عینى این بازى ننگین، ماجراى اعزام هیأت به اصطلاح حسن نیت به مناطق كردنشین غرب كشور بود. به رغم تأكید مكرر حضرت امام(ره) بر این نكته كه اعضاى هیأت موظفند با معتمدان واقعى مردم مسلمان مناطق مختلف كردستان ملاقات و مذاكره نمایند، هیأت مزبور طى مدت حضور در كردستان این توصیه حكیمانه رهبر انقلاب را نادیده گرفت و عملاً تبدیل به آلت دست مطامع گروهكهاى تجزیهطلب، دلال مظالم بىشمار آنان و عامل مشروعیت بخشیدن به موجودیت غیرقانونى و نامشروع این باندهاى یاغى و وطنفروش دست نشانده رژیم بعثى صدام گردید.
طرف مذاكره هیأت نیز، نه مردم رنجكشیده كرد، بلكه شمارى از سركردگان رسوا و بدنام ائتلاف ضدانقلابى تجزیهطلبان بودند. به محض ورود هیأت به هر یك از شهرهاى كردستان، طیفى رنگارنگ از این به اصطلاح نمایندگان خلق كرد، از امثال شیخ عزالدین ساواكى تا كمونیستهاى دو آتشه جریانات چپ آمریكایى نظیر چریكهاى فدایى خلق و كومله در پشت میز مذاكره با اعضاى هیأت حسن نیت لیبرالیزم منحط صفآرایى مىكردند. عبدالرحمن قاسملو و پادوهایش در حزب منحله دمكرات نیز، به مثابه حلقه رابط این ائتلاف ضدانقلابى، نقش هماهنگكننده و سخنگوى هیأت به اصطلاح نمایندگى خلق كرد را ایفا مىكردند.
از دیگر سو، قدارهبندان ضدانقلاب ضمن اعمال یك سلسله شیوههاى ارعاب مافیایى در سطح منطقه، هر گونه حركت اعتراضى معتمدان واقعى مردم كُرد و تلاش ایشان براى تماس با اعضاى هیأت اعزامى دولت جهت انعكاس حقیقت رخدادهاى كردستان را به لطائفالحیل محكوم به شكست و ناكامى كرده بودند. هر چند خود اعضاى هیأت نیز به هیچ روى تمایلى جهت مواجهه با نمایندگان حقیقى مردم اعم از روحانیت سنى و شیعه منطقه و چهرههاى شاخص فرهنگى و اجتماعى مورد وثوق اهالى استان، از خود به منصه ظهور نرساندند. جالبتر از تمامى آنچه تا به اینجا عنوان شد، آشنایى با ماهیت سرپرست هیأت حسن نیت است. سرپرستى هیأت مزبور را داریوش فروهر برعهده داشت.
نامبرده كه چندى در كابینه بازرگان متصدى پست وزارت كار و امور اجتماعى بود، در ضدیت با نیروهاى مسلمان و مكتبى انقلاب به حدى افراط به خرج داده بود كه حتى دیگر لیبرالهاى هممسلك وى در دولت موقت و شوراى انقلاب نیز، از این همه لجاج و دشمنخویى وى دچار اعجاب و حیرت گشته بودند. سرانجام نیز وى بر اثر اصرار بر مواضع افراطى خود، از سوى عناصر عاقبتاندیش و زیركتر جریان لیبرالى حاكم بر دولت موقت مجبور به استعفا و كنارهگیرى از منصب وزارت گردید. حال فردى با چنین سوابقى در كسوت سرپرستى هیأت حسن نیت روانه كردستان شده بود. طبیعى است چنان هیأتى با چنین مسؤولى، به هیچ روى براى استماع گزارشهاى مستدل و متكى بر واقعیت مسؤولان دلسوز نیروهاى مسلح، اعم از فرماندهان متعهد ارتش و سرداران دلسوز سپاه كردستان گوش شنوایى نداشته باشد. به تعبیر شیواى احمد، اگر هم در كار اعضاى این هیأت حسن نیتى مشاهده مىشد، صرفاً در جهت خیانت به تمامیت آرمانهاى انقلاب، خواستهاى حقه ملت مسلمان و سوء استفاده رذیلانه از حسن اعتماد حضرت امام(ره) بود. احمد كه در آن برهه، مسؤولیت فرماندهى سپاه بانه را بر عهده داشت و از نزدیك شاهد عملكرد هیأت اعزامى مذكور به منطقه بود، مىگوید: